Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Иванова: Без дисциплина няма успех

Снимка: Мария Иванова Личен архив



Тя се казва Мария Иванова и е от Враца. Нейната история по думите ѝ е тривиална, за нас обаче е доста интересна, затова днес ще я разкажем и на вас. Мария е сладкар - по професия и по душа. Сладкишите са нейна страст от дълги години, но такава страст, характерна за всяка домакиня, разказва тя. В един прекрасен миг обаче животът я отвежда във Франция. Тогава всичко се променя.

"В много далечно време, 90-та година, пребивавах две години във Франция, в Лион. Там работех в една сладкарница като продавач-консултант, не в кухнята, но имам чувството, че при досега с тези сладкиши, които хората там произвеждаха, някак си се омагьосах, може би това ми е повлияло под някаква форма и започнах да си правя за нас, за семейството. Прибрах се от Франция и полека-лека започнах да правя, когато имаме гости, започнах да правя за приятели и накрая видях, че това се превръща във все по-голяма страст, във все повече интересни идеи, все повече проби-грешки и стигнах до момент, в който вкъщи започнах да правя много поръчки. Може би се е случвало по 7-8 поръчки на ден. Вкъщи обособихме отделна зона, с отделен хладилник, всичко беше обособено.Но за да се легитимираме, да излезем на светло, най-накрая с моя мъж решихме да направим една сладкарничка, да направим едно малко цехче и така през 2020 година стартирахме през януари."

В сладкия свят на Мария всеки един от близките ѝ е една от съставките за добър продукт. Или иначе казано, всеки един от нейното семейство си има ключова роля в организацията и производството на вкусни и качествени продукти.

"С джелатото се занимава основно моят съпруг, той е главното действащо лице там, той прави сладоледа... На мен тортите са ми най-близко до сърцето. Всяка една е мислена, премисляна, опитвана, пробвана. Всяка една е като малко бебе, което сме си отгледали и заставаме зад всеки един вкус с абсолютна гордост. Имаме и сайт, направен от нашия зет Митко и дъщеря ни Вики. Там са презентирани всички торти и всички вкусове... От Франция сме пренесли дисциплината. Без дисциплина, без това упорство, не знам. Може да си е вродено, може би там сме се понаучили... Периодично правим ден на някакъв чуждестранен сладкиш. Например решаваме, че ще направим ден на гръцката баница галактобуреко, имаше ден на един датски кекс, ден на различни сладкиши, които са характерни за дадена страна - това е идея на младите. Те са важна част, много важна част."


Според Мария любовта към храната се заражда в хората още в ранните детски години. Тя самата е закърмена с тази любов от нейните родители и баба ѝ, на която е кръстена. С напредване на времето или я грабваш и развиваш, или я оставяш да те топли като скъп спомен, категорична е врачанката.

*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10