Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Мария Иванова: Без дисциплина няма успех

Снимка: Мария Иванова Личен архив



Тя се казва Мария Иванова и е от Враца. Нейната история по думите ѝ е тривиална, за нас обаче е доста интересна, затова днес ще я разкажем и на вас. Мария е сладкар - по професия и по душа. Сладкишите са нейна страст от дълги години, но такава страст, характерна за всяка домакиня, разказва тя. В един прекрасен миг обаче животът я отвежда във Франция. Тогава всичко се променя.

"В много далечно време, 90-та година, пребивавах две години във Франция, в Лион. Там работех в една сладкарница като продавач-консултант, не в кухнята, но имам чувството, че при досега с тези сладкиши, които хората там произвеждаха, някак си се омагьосах, може би това ми е повлияло под някаква форма и започнах да си правя за нас, за семейството. Прибрах се от Франция и полека-лека започнах да правя, когато имаме гости, започнах да правя за приятели и накрая видях, че това се превръща във все по-голяма страст, във все повече интересни идеи, все повече проби-грешки и стигнах до момент, в който вкъщи започнах да правя много поръчки. Може би се е случвало по 7-8 поръчки на ден. Вкъщи обособихме отделна зона, с отделен хладилник, всичко беше обособено.Но за да се легитимираме, да излезем на светло, най-накрая с моя мъж решихме да направим една сладкарничка, да направим едно малко цехче и така през 2020 година стартирахме през януари."

В сладкия свят на Мария всеки един от близките ѝ е една от съставките за добър продукт. Или иначе казано, всеки един от нейното семейство си има ключова роля в организацията и производството на вкусни и качествени продукти.

"С джелатото се занимава основно моят съпруг, той е главното действащо лице там, той прави сладоледа... На мен тортите са ми най-близко до сърцето. Всяка една е мислена, премисляна, опитвана, пробвана. Всяка една е като малко бебе, което сме си отгледали и заставаме зад всеки един вкус с абсолютна гордост. Имаме и сайт, направен от нашия зет Митко и дъщеря ни Вики. Там са презентирани всички торти и всички вкусове... От Франция сме пренесли дисциплината. Без дисциплина, без това упорство, не знам. Може да си е вродено, може би там сме се понаучили... Периодично правим ден на някакъв чуждестранен сладкиш. Например решаваме, че ще направим ден на гръцката баница галактобуреко, имаше ден на един датски кекс, ден на различни сладкиши, които са характерни за дадена страна - това е идея на младите. Те са важна част, много важна част."


Според Мария любовта към храната се заражда в хората още в ранните детски години. Тя самата е закърмена с тази любов от нейните родители и баба ѝ, на която е кръстена. С напредване на времето или я грабваш и развиваш, или я оставяш да те топли като скъп спомен, категорична е врачанката.

*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кула въвежда нова методика за определяне на такса "битови отпадъци"

В община Кула собствениците на имоти трябва да подадат декларация в Общината с информация, необходима за определяне на такса "битови отпадъци" по новата методика.  Не всички жители на общината знаят, че трябва да подадат декларация, както и че ще има промяна в определяне на таксата: "По-правилно е колко души живеят в един имот до бъде..

публикувано на 11.09.25 в 16:46

"Be active day" с безплатни тренировки във Видин

Видин отново ще бъде част от най-голямата европейска фитнес инициатива - "Be active day" , която тази година ще се проведе на 14 септември, неделя. Организатори са "Europe аctive" и Българската асоциация за здраве и фитнес. Участват спортни клубове от цялата страна. Целта на този ден е възможно повече хора да опитат различни видове спорт и така да..

публикувано на 11.09.25 в 16:40

Д-р Олга Папушева: Началото на учебната година е подходящ момент детето да посети своя стоматолог

При един профилактичен преглед могат да бъдат установени и по-дребни, и по-съществени дентални проблеми. Началото на учебната година е подходящ момент детето да посети своя стоматолог, казва лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева в поредното издание на рубриката "Час при зъболекаря" : "С новия сезон, с новата учебна година е желателно,..

публикувано на 11.09.25 в 16:06

Откриха спортна площадка в Градец

Официално откриха новоизградената спортна площадка в центъра на видинското село Градец. Сред гостите на откриването бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Румен Лилов. Присъстваха още секретарят на Общината Емилиян Енчев, както и общинските съветници Александра..

публикувано на 11.09.25 в 16:03

Община Видин: Поетапно ще се извърши промяната в организацията на движението

Въвеждането на еднопосочно движение по някои от най-натоварените видински улици е една от мерките, към които местната власт пристъпи в средата на годината, за да облекчи автомобилния трафик. Промяната касае над 10 улици, сред които са "Княз Борис I", "Баба Вида", "Цар Иван Асен I", "Сан Стефано", "6-и септември". Два месеца, след като бе одобрена от..

публикувано на 11.09.25 в 14:22

Близо една трета от българите пият бира, сочи проучване

Около 60% от българите консумират бира поне веднъж седмично. Това показва изследване на компания за маркетингови проучвания, проведено по поръчка на Съюза на пивоварите в България. Според данните от проучването 75% от сънародниците ни пият бира поне веднъж месечно, а 57 на сто - поне веднъж седмично. Най-привързаните към кехлибареното питие са от..

публикувано на 11.09.25 в 13:00

Актрисата Ния Николова попълни трупата на Куклен театър "Патилан" Монтана

Ния Николова ще направи своя дебют на сцената на Куклен театър "Патилан" в Монтана. Възпитаничката на Боньо Лунгов от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" ще участва в двата премиерни спектакъла на трупата -  "Трите прасенца" и "Приказка за едни братя и златна ябълка". "Първото представление - "Трите прасенца", излиза на 12 септември. Режисьор е Симеон..

публикувано на 11.09.25 в 12:59