Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 30 август 2024 година

За събитията на фондация "Подкрепа за реализация" през август

6
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация

В "Едно" говорим за събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - гр. Видин през този месец. На 12 август отбелязаха Международния ден на младежта, а преди това - на 7 август празнуваха 17 години от създаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) за пълнолетни лица с увреждания. Пожелаха си заедно да продължат, вярвайки в своите възможности и в усилията, които обединяват и водят към постижения. През лятото имаха посещения на басейн и бяха на кинопрожекция. Използваха топлите дни за спорт на открито, а само преди ден се завърнаха от екскурзия в Югозападна България и Северна Гърция. 

За събитията разказват специалистите от двата Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията, както и хора, които ползват услугите. Предстои ново попълнение в екипа на фондацията. Обявено е свободно работно място за психолог. 

На 12 август от Центъра за социална рехабилитация и интеграция към "Подкрепа за реализация" отбелязаха Международния ден на младежта. Обявен е за такъв с резолюция на Генералната асамблея на ООН на 17 декември 1999 г. по предложение на Всемирната конференция на министрите по делата на младежта, състояла се в Лисабон от 8 до 12 август предходната година. Отбелязва за първи път през 2000-та година, а у нас се чества от 2007 година. Целта е чрез различни инициативи да бъде насочено вниманието към проблемите на младите хора, както и към тяхното активно участие в събития и подкрепа на каузи. 

"Обикновено в Центъра правим група с младежи "Личности и социални умения и компетенции", затова решихме в Деня на младежта да изведем същата тази група на кратка разходка в Крайдунавския парк и да посетим някои от близките заведения, за да се почерпим и отбележим деня", каза организаторът "Социални дейности" Юлита Петрова.

Диана Алексиева е сред младежите, които посещават групата. Казва,  че Международният ден е още един повод да се съберат с приятели и да обърнат внимание на темите, които вълнуват младите хора.

В горещите дни през август от Центъра за социална рехабилитация и интеграция потърсиха прохлада край басейна в спортния комплекс в град Кула. 

"В разгара на лятото сред най-актуалните варианти за разхлада е посещението на басейн. Затова на два пъти вече организирахме за нашите потребители посещение на спортния комплекс в град Кула. Първия път групата беше по-малка с цел опознаване на терена. Вече, когато отидохме, разбрахме, че това е нашето място, затова направихме още едно посещение, на което отидохме по-голяма група - около 20 души."

Посетиха и кинопрожекция.

"Второто нещо, което направихме, за да се разнообразим още малко през летните горещини, беше да посетим киното в град Видин и да изгледаме едно страхотно филмче - "Пазителят на дракони", което остави дълбока следа в съзнанието на потребителите, които го изгледаха. Доста дълго време го коментираха и казваха какви са им впечатленията, какво се е случило."

Лятото дава възможност за спорт на открито. От тях се възползваха и в Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Това пък е и начин да усвоят нови умения, каза кинезитерапевтът Павел Павлов

"През лятото заедно с младежите на ЦСРИ излизаме в парка и ползваме спортните съоръжения и площадки на общината. Младежите се забавляват много. Започваме с хубава разходка в градския парк, след това на спортната площадка се разпределяме, загряваме. Почваме да играем баскетбол, да се учим на разни правила, нови умения в спортните дейности. Така протича нашият ден до обяд. После всички почиваме, правим разбор на отминалия ден."  

От Фондация „Подкрепа за реализация“ попълват екипа от специалисти в Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания “Митрополит Неофит“. Социалният работник Татяна Иванова обясни:

"Изискванията към кандидати са да имат минимум бакалавърска степен по психология, да имат комуникативни умения и умения за работа в екип, както и положителна нагласа към хората с увреждания."  

В последната седмица от август от ЦСРИ от Видин потеглиха към Благоевград, Мелник, местността Рупите, Сандански и стигнаха до Серес в Северна Гърция. Екскурзията бе планирана още в началото на годината, когато започна и организацията. Много от хората в групата за първи се отправят на толкова далечно пътешествие. Специалният педагог и логопед Даниела Иванова, която ги придружаваше, разказа:

"За поредна година Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" организира своята лятна екскурзия. Този път маршрутът ни беше в Югозападна България. Посетихме Благоевград, Мелник, Сандански. Отбихме се и в съседна Гърция, в град Серес. Като всяка една екскурзия, дълго време я организирахме. Започна се още от началото на годината."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10