Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Нацин: И днес продължавам да съм влюбен във Видин

"Пътят на изкуството е труден път"

8
Снимка: Радио Видин


Гостът ни днес е Веселин Маринов Нацин, видински художник, известен не само с творбите си, но и познат като преподавател по изобразително изкуство, успял да подготви много деца за света на изкуството и да запали в тях искрата към красивото, изящното и стойностното.  

Творчеството на Веселин Нацин e многообразно по тематика. Рисува природата, старите сгради на Видин, отразява съвременни злободневни сюжети, които са част от живота като ковид, напускане на родината от младите хора. В някои негови картини присъства бялата лястовица, символ на надеждата.

Веселин Нацин е роден в плевенското село Брест, казва, че детството му е интересно и забавно. В семейството му се държи на образованието, баща му и майка му са хора с авторитет, директори на училища и държат синовете им да имат сериозни професии. Затова не го подкрепят в желанието му да рисува и да стане художник.

Въпреки че иска да рисува, завършва Техникум по електроника и кибернетика, родителите му настояват да следва инженерна специалност. "Родителите ми искаха да стана всичко друго, но не и художник", добавя Веселин Нацин. 

Преди години идва в нашия красив крайдунавски град, влюбва се в него и остава и до днес да живее в старопрестолния Видин и да го обича както и преди. Не случайно в творчеството му има безброй картини, които са посветени на Видин, на неговата архитектура, на неговите хора. Повече от 2/3 от живота му минават тук и споделя :"И днес продължавам да съм влюбен във Видин..."


Въпреки трудностите, е приет в специалност "Живопис" във Великотърновския университет, завършва през 1982 година. По разпределение идва във Видин да преподава по изобразително изкуство в училището по изкуства. Започва да работи като учител и се пенсионира като учител. Професионалният му път изцяло е свързан с педагогическата дейност, рисуването става извън работно време, в свободните часове. "Животът ми премина в шестото", обобщава художникът.

Уважава труда на своите колеги, радва се на техните успехи, не обича завистта и злословието, учи своите ученици на колегиалност и отговорност.

ДЕЦАТА
"Голяма част от живота ми премина, обучавайки талантливите деца на Видин. Смело мога да кажа, че те са твърде много. Сега са изявени живописци, дизайнери, аниматори, архитекти, доценти, професори в областта на изкуствата. Много пъти съм си задавал въпроса дали времето отделено за това, си е заслужавало. Сега, когато вече отделям много повече за живопис, този въпрос все повече е на дневен ред. Разглеждайки фотоси от дейността ми като преподавател, днес си дадох сметка, че все пак те ще продължат да правят в изкуството онова, за което времето не ми е достигнало и донякъде се поуспокоих като се помолих Господ да ми даде още някоя година за творческа дейност. Споделям една малка част от архива си с деца, учили в едни от най-престижните академии на света...
...Децата са извор на всичко - и на творческо вдъхновение, и на идеи по някой път, сега друг е моментът, че идеите на твореца  отиват и при тях. То е нож с две остриета - ти му даваш нещо, което ти самият би реализирал. Не всички колеги правят това. Аз по-скоро възприемам това като плюс и да са живи и здрави, и да реализират това, което ние не сме успели да реализираме. Последните години преди ковид едно 70 % от децата заминаваха за чужбина, Англия, Германия, Холандия, Нидерландия, в най-добрите академии, специалности Анимация, Архитектура, Живопис, Скулптура. Просто видински деца, които за съжаление не се връщат във Видин. Моят ученик Божидар Методиев пише: " Успехът Ви тепърва ще се проявява чрез нас, благодаря Ви за подкрепата и вярата отдадена!"... Видин има много талант, Видин просто бълбука от талантливи деца и трябва да им се дава възможност и родителите да не пречат!"



"ШЕСТОТО"
"Животът ми премина в "шестото". Аз отчитам тази дейност като добра дейност. Каквото е могъл да направи един учител  с награди и други, аз го имам. Наградата "Неофит Рилски" също ми беше дадена. Бях четири и повече години член на Висшия учебен съвет. Какво означава това? Този съвет беше към МОН, 10 преподаватели от цялата страна, плюс 10 професори от ВУЗ, след конкурс и то в различни области. В моята област изобразително изкуство, на първи кръг бяха 160 преподаватели, във втори кръг останаха 60-70, в трети кръг останаха няколко човека и от тях ме избраха мен, заедно с проф. Веселин Димчев от Художествената академия. Ние отговаряхме за естетическия цикъл в България. Защо са ме избрали? Значи на базата на децата са ме избрали. Ако не беше талантът на тези дечица с десетки медали от изложби по Европа, нямаше да ме изберат.
Много пъти казвам, че съм се изградил като преподавател на базата на таланта на видинските  деца... Ние сме пионери в страната на този тип обучение, когато дойдох имаше 3 художествени училища - в Казанлък, Трявна, Видин, и ми поставиха въпроса да започнем разширено изучаване на предмета изобразително изкуство, и аз да съставя програмата с много часове изобразително изкуство. Това беше 1985 година, това е гордост за Видин. По моята учебна програма остана да се работи в страната, това беше експеримент на министерството, и беше успешен".



ВИДИН
"При положение, че 2/3 от живота ми минаха във Видин, мога смело да кажа, че съм видинлия. Не само съм свикнал с Видин, аз съм влюбен в тоя град. Видин ме грабна с атмосферата, която има. Тая река, паркът покрай тая река, Баба Вида... Не случайно правя каквото правя и от време на време нарисувам нещо, което е свързано с Видин. Дали ще бъде от реката, дали от архитектурата на Видин. Даже последната ми картина е реплика на картина, която нарисувах преди десетина години, сградата на бившия Дом на  учителя във Видин... И днес продължавам да съм влюбен във Видин." 




ИКОНОПИС
"Почти всеки художник-живописец у нас е посягал към иконата. Малко обаче са имали щастието да нарисуват всички икони за параклис. Е, животът ми се усмихна и дадох част от себе си в малко параклисче в гара Орешец. При откриването покойният видински владика дядо Дометиан изказа своето възхищение от направеното. 
Най-голямата ми болка е че иконите, които нарисувах в църквата в село Гара Орешец, днес можеха да бъдат в църквата край Старите гробища във Видин".


ИЗКУСТВОТО И БЪДЕЩЕТО
"Аз много пъти казвам, че който се занимава сериозно с изкуство, той е частица в бъдещето, няма начин да не докоснеш в бъдещето с това, което правиш. Например моята картина "Цветът на българската демокрация" - един сеяч, който сее цветни семена, с латиноамериканска шапка, една котка, която му пресича пътя в краката, на заден план - човек с патерица. Как да го кажа по-добре? За съжаление, нашата демокрация... После имам картини "Куо вадис"-  това преселение от 2 милиона българи, които напуснаха България. Имам такава картина... Човек не може да остане изолиран от средата, в която живее, като политика, икономика и др. Изкуството не може да бъде отделено от това нещо..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51

Романът "Освен това танцувам" на френските писатели Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева

Пиер-Мари Сото е успешен писател, носител на наградата Гонкур, който вече не пише. Вдъхновението му си е отишло на 28 октомври 2010 г., точно в 21 часа и 15 минути. Висок е 1,92 м, женен четири пъти, с шест свои деца и няколко доведени. Аделин Пармелан е висока, дебела, брюнетка, ако вярваме на нейното собствено описание. И да не вярваме, с..

публикувано на 18.10.24 в 12:00

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" представят в Монтана

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" -  на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" ще се проведе днес в Монтана.   В него ще се включат представителите за България, завоювали среброто в Световния шампионат по сценични изкуства "PERFORMER CUP 2024" в Италия. Това са общо около 40 деца от областния център, информира Миглена Георгиева ,..

публикувано на 18.10.24 в 10:00