Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Змей омайник" на Симона Панова излиза на книжния пазар

Снимка: Ciela



Днес ще си говорим за змейове, самодиви и други магически създания, ще се разходим в градската градина, квартал Калето и разбира се около и във крепостта Баба Вида, където магическите герои на Симона Панова от третия й роман "Змей омайник" за последен път ще ни въведат в света на българския фолклор, митове и легенди, представени по модерен начин. 


В очакване сме на последния роман от фентъзи трилогията "Змей закрилник" на младата видинска авторка Симона Панова. Книгата е озаглавена "Змей омайник" и се очаква на книжния пазар. Другите заглавия от поредицата са "Змей закрилник" от 2022 година и "Змей побратим" от 2023 година. Финалната част от трилогията, чиито сюжет се развива около крепостта Баба Вида също и около други емблематични за Северозапада места ще излезе до дни. Образите в нея не са реални личности разказва авторката, за целта тя използва архетипи:


"Използвала съм тази доста стара система, която разделя хората на елементите - земя, вода, въздух и огън. Идеята беше героите да не са еднакви, да не приличат един на друг, да може да има едно разграничение между тях. Трябваше да са различни един от друг, затова се опитах да изградя характерите им така, че да са свързани с четирите елемента. Още от самото начало бях планирала книгите да са три. Когато излезе първата си разпределих идеите, реших какво ще се случи, как ще се разгърнат съдбите на героите, какви действия и в коя книга ще бъдат предприети те. И всичко стана идеално. Струва ми се, че по този начин има завършен вид- всеки герой е изчерпал това, което може да му се случи, достигнал е до там, докъдето съм искала и не искам да се повтарям... "Змей омайник", разбира се е Йордан , ако приемем, че "Змеят закрилник" беше Пламен, а "Змеят побратим" - Владо, третия Караогнянов, който ни е на сърце е Йордан. В началото той е негативния герой, злодея от първата книга, а в последствие дали остава такъв и до каква степен.... ще разберем! "


Във фентъзи трилогията освен фолклорният и митичен мотив, присъстват и силно изразени женски образи:


"Старала съм се да не вкарвам лични качества, в нито една от четирите героини. Не обичам книги, в които си личи, че авторът се припокрива или припознава в някой от героите. Струва ми се, че така даваш нечестно предимство на един от тях и останалите остават по-двуизмерни. Но когато съм разговаряла с приятели, те смятат, че аз самата се виждам като Вида, някои ,че съм Рая, но всъщност аз съм Зора, а би ми се искало да съм повече като Лили-весела, безгрижна, непосредствена , склонна към импровизации. Тя претърпява една от най-големите трансформации в последната книга."


 "Змей омайник" излиза до дни и официалното й представяне ще бъде на Алеята на книгата в София между 9-ти и 15-ти септември, където всички фенове ще имат възможност да се срещнат лично с авторката и да си закупят книгата с автограф. По-натам във времето младата писателка ще представи финалната част на трилогията и в родния си Видин, но към момента още няма уточнена дата.

 
Симона Панова загатна още за Радио Видин, че работи по нова поредица:


"Вече съм започнала да планирам следващата поредица. Планирам и нещо друго, нещо мъничко преди това, но не знам кога би станало като евентуална дата, затова предпочитам да си планирам поредица, която да е следващото голямо нещо, в което да вложа време и усилия. При мен всичко е по план - трябва първо да измисля какво ще стане, какви ще бъдат героите, да ги разработя в детайли и след това започвам да ги пиша. В момента съм на етап планиране. Иска ми се да е в четири части - тетралогия. Единственото, което съм сигурна, че ще го запазя като факт е това, че пак ще се развива във Видин и пак ще бъде фентъзи."


Повече информация може да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00