Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи фестивал на Турлашката кухня в село Салаш

Снимка: Фейсбук



За първа година в белоградчишкото село Салаш ще се проведе Фестивал "Турлашката кухня и занаяти". 

Участниците ще имат възможност да опитат уникалните специалитети от турлашката кухня- бел муж, гньетени чушки с боб, косачко кисело, блага баница и много други местни храни, каза Даниела Иванова, секретар на читалище "Развитие":

"За нас е чест, че за първи път ще се проведе национален фестивал на турлашката кухня. На площада по главната улица в селото ще бъдат разположени шатри за приготвяне на турлашки гозби...  Фестивалът ще се проведе в три направления- турлашка кухня, занаятчии и турлашки фолклор... Посетителите могат да видят как от дърво се извайват различни фигури... Мечтата ни за следващата година е фестивалът да се провежда на една поляна на края на селото, където има една голяма чешма, която е пресъхнала. Набираме благотворително средства за реновиране на чешмата, която е необходима за кризисни ситуации... "


Ще има вкусна домашна храна, приготвена с много любов от най-специалните хора - турлаците, населяващи планинските земи от двете страни на българо-сръбската граница, разказва за Радио Видин Георги Никитов - кметски наместник на село Салаш:


"Програмата започва в 10 часа с готвенето на гозбите. В 11 часа ще има приветствено слово на кмета на Белоградчик Боян Минков и отец Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, след което в 11:30 часа започва културната ни програма с хора и песни от местни читалищни дейци-  селата от Горни Лом, Чупрене, Салаш, Боровица, както и четири села от Сърбия..."


Определянето на победителите ще бъде от 14 часа, награди ще има за най-атрактивен готвач и за най-интересна манджа, допълват организаторите.


Фестивалът ще се проведе на 7 септември от 10 часа в центъра на селото. Организатори са Община Белоградчик, кметство Салаш и местното читалище. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Враца заведе дело заради 8 милиона лева

Община Враца е завела съдебно дело заради повторно наложени финансови корекции за извършен незаконосъобразен избор на изпълнител на един от участъците по водния цикъл през 2012 г. Това съобщи кметът Калин Каменов. Той припомни, че вече има решение на Върховния административен съд по дело, спечелено от Община Враца заради повторно наложените..

публикувано на 17.09.24 в 09:56

Троен празник в Долна Кремена

На 22 септември в мездренското село Долна Кремена ще отбележат троен празник - Независимостта на България, Ден на селото и 180 години училищно дело. Първото училище в Долна Кремена през 1848 година е било в частна къща, след това в разрушена вече сграда до църквата, после в сградата, където сега е детската градина,  и след това - в новопостроената..

публикувано на 17.09.24 в 08:28

Почитаме светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, както и на тяхната майка София. Според преданието, те живели в Рим през втората половина на I век. Те не само че не криели своята вяра, но и я изповядвали открито християнството, поради което император Адриан заповядал на наместника Антиох веднага да ги..

публикувано на 17.09.24 в 07:47

Снимката на 16 септември 2024 година

6573 ученици посрещнаха училищата в област Видин. Над 535 са първокласниците. Безплатните учебници са доставени навсякъде. В четири училища в област Видин продължават ремонтните дейности, но те няма да попречат на откриването на новата учебна година и на провеждането на нормален учебен процес. Без  проблеми започна учебната година в област..

публикувано на 16.09.24 в 18:05

В сряда спират водата в няколко видински села

Проблеми с водоподаването ще има в сряда, 18 септември, във Видин и няколко села, съобщават от „Водоснабдяване и канализация”- Видин.  От дружеството информират, че поради отстраняване  на авария на главен довеждащ водопровод за гр.Видин,  за времето от 06:00 до 18:00 часа на 18.09.2024 г. щ е бъде преустановено водоподаването за селата:..

публикувано на 16.09.24 в 17:23

Задържаха нелегални заготовки за кутии за цигари на Дунав мост 2

Митнически служители са установили близо 3 тона заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан с логото на известна марка цигари във влекач с хладилно полуремарке при проверка в района на Дунав мост 2 при Видин.  При извършения контрол се е установило, че един палет с тегло от 860 кг съдържа 120 бобини и заготовки за кутии на..

публикувано на 16.09.24 в 16:17

Васко Громков за първия учебен ден и първата среща със зъболекаря

Една от първите срещи на Васко Громков със зъболекар била в първия учебен ден на първи клас и това станало причина за отсъствието му от колективната снимка на класа. Това разказа в "Час при зъболекаря" известният дниджей, музикален журналист и телевизионен водещ.  "Здравите зъби са свързани с ходенето на зъболекар. За някои това е доста..

публикувано на 16.09.24 в 16:01