Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателката Холи Джаксън се завръща с новия си самостоятелен роман "Петима оцеляват"

| Анализ
Снимка: Радио ВИДИН



Британската писателка Холи Джаксън, нашумяла у нас с поредицата си "Наръчник за убийства за добри момичета", се завръща с първия си самостоятелен роман, който обаче продължава да носи всички отличителни черти на стила ѝ.

Изненадващо емоционален, "Петима оцеляват" е забързан и вълнуващ трилър, в който главните герои всъщност са шестима. Може би не са съвсем близки приятели – поне не всичките, но се чувстват достатъчно добре в компанията един на друг, за да правят общи планове. Те са шестима обикновени тийнейджъри, тръгнали с кемпер на отдавна планирана пролетна ваканция.

Осемнайсетгодишната Ред Кени и нейните приятели най-накрая са успели да се организират, за да стигнат до онзи музикален фестивал, на който ще ходят всички техни познати и съученици. За другите пътуването може и да е просто поредното добре планирано приключение, но за Ред е опит да се отдалечи от проблемите, които има през последните пет години.

Нещата вървят твърде добре, а настроението е приповдигнато, докато не вземат един погрешен завой. Първо изчезва обхватът на телефоните, а после започват грешките. Но дали всъщност са грешки или нечия умела манипулация, целяща да ги заведе на точно определено място? Твърде самоуверени, свикнали да разчитат на съвременните технологии повече от здравословното, без помощта на GPS-а те успяват сравнително бързо да се загубят и да попаднат посреднощ в дива и непозната пустош, без никаква възможност за комуникация с външния свят. Наоколо няма обхват, няма къщи и въобще каквито и да било признаци за цивилизация. Няма никого…

… освен един снайперист, който дебне някого от тях.

Един от шестимата има тайна, за която трябва да плати с живота си, но не преди да я изрече на глас пред другите. Някой има нужда да чуе какво крие един от младежите.

Всъщност, както се оказва, всички имат тайни, които си струват поне един живот. Въпросът е коя от тях иска невидимият стрелец в мрака. И играта на котка и мишка започва. Снайперистът иска едно определено признание, шестимата му заложници искат да се махнат от тук живи, по възможност без да разкриват най-мрачните кътчета от душите си. Въпросът е чии нерви няма да издържат и кой ще направи първата грешка. А междувременно на повърхността започват бавно и мъчително да изплуват признания за тайни. Една от тях е причината да са в това положение, но коя? Дали случайно убийство в улична разправия или не особено законен бизнес? Кое е името, което снайперистът иска да чуе, за да пусне петима от шестимата живи? До сутринта един трябва да направи признание и да умре.

Малко по малко истинските черти се показват иззад социално приемливите маски, думите между заложниците се изострят, гласовете се повишават паралелно с напрежението, а неизречените неща помежду им най-накрая намират път навън и не са приятни за никого, дори за онзи, който ги изрича. Приятелите стават врагове, нормалните полудяват.

История за малка група хора, хванати в капан, и един, който крие тайна, с която може да ги спаси, не е нова концепция, разбира се. Но „Петима оцеляват“ е доста рязък завой в творчеството на Холи Джаксън, не само защото този път действието се развива в Съединените щати. Няма го онова специфично чувство за хумор, познато от поредицата „Наръчник за убийства за добри момичета“, няма го усещането за ведрост въпреки всичко. Романът е пропит с тревожно очакване и клаустрофобично усещане за стесняващо се жизнено пространство, за затягаща се примка около шията. Напрежението на моменти сякаш идва в повече не само на героите, а и на читателя.

"Петима оцеляват" е като пътуване, което е в пъти по-интересно от крайната цел и развръзката. Пътуване в човешката психика, когато напрежението изкарва наяве всички слабости и пробойни в характера. Когато животът на всички е в опасност, някои естествено се превръщат в герои, а други – в предатели.

Холи Джаксън написва първия си роман едва на 15-годишна възраст. В последствие завършва университета в Нотингам, където изучава приложна лингвистика и творческо писане. Защитава и магистърска степен по английски език. Днес живее в Лондон и споделя за себе си, че обожава да играе видео игри и да гледа филми за истински престъпления, за да може да си играе на детектив.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Теди Генова: "Идентифицирайте негативните мисли и ги заменете с позитивни"

Рубриката "Психолог на помощ" е мястото където ще се потопим в света на психологията и ще разгледаме важността на психичното здраве в нашето ежедневие. В съвременния забързан живот, всеки от нас се сблъсква с различни предизвикателства и проблеми, които оказват влияние върху нашето емоционално и психично благополучие.  Ние сме тук, именно..

публикувано на 16.09.24 в 16:00

Да стане нашето сърце обител на Пресветата Троица

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение   – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен.   Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва:  "Който иска да..

публикувано на 15.09.24 в 08:00

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Венелин Венелинов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50