Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 септември 2024 година

Снимка: Виктория Топалска

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин изнесоха открит урок пред възпитаниците на Детска градина "Русалка" в града. Инициативата е по повод Седмицата на пожарната безопасност, която започна в понеделник, 9 септември. С демонстрации, в центъра на града в петък и огнеборците от Монтана ще отбележат професионалния си празник, 14 септември. Директорът на пожарната ще връчи награди на отличилите си през годината.


„Работната група, която създадохме за решаването на проблемите с буферните паркинги, ще търси начини за запазване на държавния интерес - този на българските граждани. Те трябва спокойно да могат да преминават през границите, при нормални условия. Става въпрос и за европейските граждани, преминаващи през страната, да осигурим възможност да преминават свободно“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Премиерът очаква до края на този месец експертите от ресорните ведомства да предложат възможните решения. Министър-председателят Димитър Главчев призова министрите по време на техни срещи и заседания в Брюксел да заявяват готовността на България по суша за Шенген, което допълнително ще облекчи трафика по границите. 


Имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон започна от днес, 11 септември. В страната са доставени близо 85 хиляди дози, които са разпределени към регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари. 


Община Видин обявява първа покана за набиране на заявления за подмяна на отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични по проект „За по-чист въздух в община Видин“, съобщиха от общинската администрация. Във връзка с изпълнение на проекта „За по-чист въздух в община Видин“, от 16 септември (понеделник) хората, които желаят да подменят отоплителните си уреди на дърва и въглища с екологични алтернативни устройства, могат да подават своите заявления за интерес. 


Запълнени са часовете за консултация, попълване и окомплектоване на документите в офиса на екипа за техническа подкрепа по проекта "За по-чист въздух" във Видин. Затова е обявен и свободен прием. Досега през офиса са преминали над 1700 души.


Близо 750 ученици от Монтана няма да влязат в класните си стаи за новата учебна година. Ремонтните дейности в две професионални гимназии ще продължат и след 15 септември. От своя страна училищата във Видин са готови за новата учебна година. Довършителни ремонти и последни приготовления за първия учебен ден са в ход на много места. 


Броени дни преди новата учебна година във Врачанско все още има свободни места за учители. Свободните позиции са 51. В областта има училища, в които няма назначени и директори. 


Малко над 30 процента са разкритите престъпления в сравнение с регистрираните през месец август във Врачанско. Регистрираните криминални престъпления са 161, а разкритите - 59.


Ремонт ограничава движението по пътя между врачанските села Чирен и Девене, предупредиха от общинската управа. Във връзка със строително-ремонтни дейности, до 20 септември временно се преустановява движението по пътя Чирен-Девене.


Заради строително-монтажни работи и връзка между новоизграден и съществуващ водопровод водоподаването в Северна промишлена зона във Видин ще бъде прекъснато днес, 11 септември, от 09:00 часа до 21:00 часа на 12 септември. Ремонтът включва и монтаж на спирателни кранове за подобряване на водоснабдяването в района.


Днес се навършват 60 години от обявяването на Вършец за град. Този важен момент от историята на курортния град бе отбелязан с тържествена сесия, която  завърши с награждаване с плакети на заслужили за развитието на града.


Всичките постоянни комисии към Общинския съвет в Бойница ще заседават едновременно на 13 септември, петък, по 4 точки. На предстоящото заседание ще бъде разгледано и предложение относно приемане годишния отчет за изпълнението на бюджета на Община Бойница за 2023 година.


В Детска градина "Мир" в Мездра се състоя учебна евакуация, проведена от служителите на Районната станция на пожарната. Целта на обучението бе персоналът да изгради навици за безопасно и бързо извеждане на децата извън сградата.


Благотворителен концерт организират в подкрепа на малкия Тихомир от Враца. Това е поредното събитие за събиране на средства за лечение на момчето, което страда от детска церебрална парализа и вътрешна хидроцефалия.


Община Ново село ще се включи в инициативата "Да почистим България заедно" за 12-та поредна година. Почистването е планирано да се проведе на 14 септември от 09:00 часа.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 септември 2024 година

Община Белоградчик получи авторските  права  за текста и музиката на песента на "Нашият град".  Договорът е за срок от 10 години. Така песента на група "Тангра" вече е официален химн на Белоградчик. Финално регистрирани са 24 партии и 9 коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това съобщи..

публикувано на 17.09.24 в 18:05

В Монтана откриха нов път за 10 млн лева

В община Монтана откриха четвъртокласен път рехабилитиран с 10 мил. лева.  След близо 50 години нов асфалт е поставен между селата Клисурица, Долна Рикса и Славотин. Откриването стана на църковния празник „Вяра, Надежда и Любов". Напълно обновена е отсечка от близо 9 км, която свърза международен път Е 79 и северния път от Монтана за Видин...

публикувано на 17.09.24 в 17:05

Приключи ремонтът на междуселски път в Монтанско

На един от най-светлите християнски празници Вяра, Надежда, Любов и майка им София бе тържествено открит реновираният път между селата Долна Рикса, Клисурица и Славотин, съобщават от Община Монтана.  "Това е най-голямата инвестиция, направена за междуселски път в района през последните 50 години“, заяви кметът  Златко Живков . На..

публикувано на 17.09.24 в 16:31

Лом отбелязва празник на града

От името на Негово светейшество българският патриарх Даниил, архимандрит Антим, протосингел на Видинската света митрополия, поздрави кмета на община Лом Цветан Петров и жителите на града за празника на Лом . Той благослови градоначалника, местния парламент и ломчани за старанието и усърдието, с което се поддържат храмовете в епархията и пожела на..

публикувано на 17.09.24 в 16:20

Избирателите могат да проверят онлайн номера на секцията и мястото на гласуване

Българските граждани с право на глас вече могат да проверяват номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. Справката се осигурява от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Информация за адреса на..

публикувано на 17.09.24 в 16:16

Белоградчик получи правата за песента "Нашият град" да стане химн на града

Община Белоградчик получи авторските права за текста и музиката на песента на "Нашият град". Договорът е за срок от 10 години. Така песента на група "Тангра" вече е официален химн на Белоградчик, каза кметът Боян Минков .  "Подписахме договор с автора на текста, поета Александър Петров, и с наследниците на Борис Карадимчев, който е автор на..

публикувано на 17.09.24 в 16:06

Водният режим отпада в четири монтански села

Отмениха водния режим за четири села в община Георги Дамяново. Заради сушата близо месец към 700 жителите получаваха неравномерно питейна вода. Жителите на селата Видлица, Чемиш, Главановци и Копиловци от днес имат вода през целия ден. Засушаването през миналия месец принуди кмета на община Георги Дамяново Нина Петкова да обяви воден..

публикувано на 17.09.24 в 15:16