Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските училища са готови за новата учебна година

Снимка: Радио ВИДИН

Броени дни преди откриването на новата учебна година, в училищата кипи трескава подготовка. Довършителни ремонти и последни приготовления за първия учебен ден са в ход на много места. 

Във видинското Основно училище "Иван Вазов" планираните ремонти са изпълнени. Учебното заведение започва новата учебна година с готов проект за нов физкултурен салон. Реалното строителство се очаква да стартира до дни, обясни директорът Пролетка Цветкова

"Готови сме на 16 септември да посрещнем учениците. През ваканционните дни успяхме да направим основен ремонт на санитарните възли и на един от компютърните кабинети, както и да освежим класните стаи... За строежа на физкултурния салон възложител е Община Видин. Има избран изпълнител, трябваше да бъде сменен проектанта, от Община Видин ме уверяват, че се очаква да стартира изграждането. Тази учебна година отново физическо ще се играе на двора и в салона, който е пригоден за тази цел..."

Общо 500 деца ще влязат в класните стаи, 71 са записаните първокласници, те са разпределени в три паралелки. Попълнен е и учителският екип. 

"Имаме млади и амбициозни учители... Най-трудно ни беше намирането на преподаватели по български език и литература- той е много важна фигура в българското училище. Продължаваме и работата по Еразъм, вече сме акредитирано училище, имаме по-лесен достъп до проекти и намирането на партньори..." 

В четири училища в област Видин продължават ремонтните дейности, но те няма да попречат на откриването на новата учебна година и на провеждането на нормален учебен процес. Това увери началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова. По думите ѝ на 16 септември, понеделник, училищата в областта ще посрещнат над 6500 ученици. 

"Училищата в област Видин са готови за посрещането на учениците за новата учебна година. На съвещание с директорите ще отчетем резултатите от предната година и ще кажем какви са новите акценти. Към момента всички училища имат готовност на 16 септември да започнат новата учебна година... Тази година имаме Начално частно училище, ново е, ще му пожелаем успех...  535 са първокласниците в област Видин, общият брой на учениците е 6573-ма..." 

В област Видин не се очаква да има проблем с учителите:

"До 13 са обявени свободните работни места и от разговорите с директорите в област Видин, смятам, че няма да има недостиг на учители, защото има желаещи за работните места... Притeснителното е, че в цялата държава учителите по физика и математика са изключително малко, така е и в област Видин и в някои училища ще започнат работа пенсионирани учители по тези специалности. Леко притеснение имаме и за учители по информационни технологии..."

Безплатните учебници са доставени в срок за всички училища в област Видин, каза още Веселка Асенова и пожела: 

"Надяваме се тази година да е спокойна, всички да прекрачат прага вдъхновяващи, с желание за работа, търпение и отношение към всичко, което се случва с образованието. Родителите да бъдат спокойни, защото всеки един учител мисли за своите ученици... Учителите, които за пръв път ще прекрачат училищния праг, да не забравят, че да си учител е призвание... На колегите - да са здрави, търпеливи, всеотдайни и да продължават да се развиват в сферата на образованието... Успешна нова учебна година! Вярвайте на учителите!" 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00