Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 септември 2024 година

Снимка: Радио Видин

6573 ученици посрещнаха училищата в област Видин. Над 535 са първокласниците. Безплатните учебници са доставени навсякъде. В четири училища в област Видин продължават ремонтните дейности, но те няма да попречат на откриването на новата учебна година и на провеждането на нормален учебен процес.


Без  проблеми започна учебната година в област Враца. Близо 13 хил. ученици влизат днес в класните стаи в 70 училища в региона. В 7 от тях учебната година започва с ремонти, но те няма да възпрепятстват занятията. 


11 395 ученици тръгнаха на училище в област Монтана. Те са с 60 по-малко от миналата година. В 58 училища започна учебния процес, като единствено гимназиите по електротехника и тази по строителство, архитектура и компютърни науки в Монтана ще водят своето обучение в други сгради, заради продължаващи ремонти.


Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа, съобщиха от правителствената информационна служба. Ситуацията се следи всекидневно. Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев на свиканата от него работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в редица европейски региони. Във фокуса на срещата бяха също превантивните действия, които се правят планово по почистване на речни корита, отводнителни канали и възстановяване на диги. Министър-председателят Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия. В тази връзка, за да бъдат събрани допълнителни данни, ще се изпратят писма до областните управители и кметовете за наличностите им като техника и материали за справяне с бедствени ситуации и за превенция. 


Централната избирателна комисия и министрите, които отговарят за различни дейности свързани с вота, ще работят заедно, за да повишат доверието в изборния процес и изборите да бъдат прозрачни.Предложените от служебния кабинет мерки, свързани с удостоверяването на машините за гласуване, пломбите за тях и хартията за отпечатване на бюлетините от устройствата на изборите през октомври ще бъдат обсъдени в Централната избирателна комисия през следващите дни. Това съобщи председателят на комисията Камелия Нейкова след първата среща с шестимата министри, ангажирани с провеждането на парламентарния вот. Нейкова посочи, че специализираната хартия за машинно гласуване с допълнителна защита, доставяна от печатницата на БНБ, отговаря на изискванията на производителя на машините.


Предстоят промени в задачите за Националното външно оценяване в 4-ти клас, като целта е те да бъдат практически ориентирани, съобщи министърът на образованието Галин Цоков. Той коментира намерението на министерството през тази учебна година да замени диктовката със задача за редактиране на текст: "Може би ще се редува една година такъв тип задачи, една година диктовка, за да се види на базата на резултатите коя е по-успешна, коя е по-добре, но и другите задачи ще се променят, част от тях във външното оценяване за четвърти клас и те ще имат по-голяма практическа насоченост". Според първоначалните разчети, които предстои да бъдат дискутирани с финансовото министерство, заплатите на учителите през следващата година трябва  да се увеличат с  около 14 на сто: "Учителските заплати идват в първата рамка, която в момента гледаме на бюджета за 2025 година, е свързана с тази цифра - 125% от брутната работна заплата за миналата година, средна брутна работна заплата. Първоначалните изчисления показват, че за това се изискват 450-500 милиона лева".


В навечерието на първия учебен ден две детски градини във Враца са с обновени и енергийно ефективни сгради, а Природо-математическата гимназия е с новоизграден учебен корпус, похвалиха се от общинската управа.


Образователните институции в община Берковица са в готовност за началото на новата учебна година. Сградите на учебните заведения са приведени в съответствия с нормативните изисквания относно материално-техническата база, като се осигурява за учениците безопасна и съвременна образователна среда. 


Над 22 000 нови потребители са сдвоили електронното си здравно досие с мобилното приложение еЗдраве от началото на септември. Така те получават пълна информация до регистрираните в Националната здравноинформационна система (НЗИС) прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация, и др. Гражданите имат достъп и до новия модул „Дългосрочна грижа за здравето“, който включва задължителните профилактични прегледи, изследвания и ваксинации. Системата, която бе разработена от Информационно обслужване, изготвя персонален план за здравна грижа на всички граждани и изпраща навременна нотификация към пациента/ родителя и личния лекар.


Прегледи за туберкулоза правят в болницата в Монтана от днес. До края на седмицата четирима лекари ще извършват консултации с пациенти.


С една от най-обичаните приказки на А. С. Пушкин „Рибарят и златната рибка" започна новия сезон на куклен театър „Патилан" Монтана. 

В сряда спират водата в няколко видински села, поради отстраняване на авария на главен довеждащ водопровод за гр.Видин. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 септември 2024 година

23 747 468,06 лева безвъзмездно европейско  финансиране  ще получат двата индустриални парка в гр. Видин, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ) . Безвъзмездната финансова помощ за държавния Индустриален парк  Видин е 1 293 497.78 лева, а за частния Индустриален парк "Видин-юг" е 22 453 970.28 лева.  Министерският съвет разреши на..

публикувано на 18.09.24 в 18:05

Министерският съвет предостави дерогация за доставки за АЕЦ "Козлодуй"

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде предоставена дерогация от санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия, за да може А ЕЦ "Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на..

публикувано на 18.09.24 в 15:59

Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт

Община Монтана ще кандидатства за два кредита от фонд ФЛАГ, финансиране по проект „Мобилност и зелен транспорт за общините Враца и Монтана“, съобщават от местната управа. Днес бе проведено обществено обсъждане за параметрите на дълга. Заместник-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта, който се изпълнява по Националния план за..

публикувано на 18.09.24 в 15:40

Главчев разпореди превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на Дунав

Правителството е изпратило писма до областните управители, които отговарят за населените места по поречието на Дунав, за да предприемат превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на реката. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона, който..

публикувано на 18.09.24 в 15:27
Индустриален парк Видин

23,7 милиона лева ще бъдат отпуснати за двата индустриални парка във Видин

23 747 468,06 лева безвъзмездно европейско финансиране ще получат двата индустриални парка в гр. Видин , съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Безвъзмездната финансова помощ за държавния Индустриален парк  Видин е 1 293 497.78 лева, а за частния Индустриален парк "Видин-юг" е 22 453 970.28 лева. Това сочат данните от Информационната..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

Дружинките във Видинско разселват 2000 фазани

Ловно-рибарското сдружение във Видин ще разсели 2000 фазани.  "Ловно-рибарско сдружение по стара традиция и по изисквания на Закона за лова всяка година разселва дивеч. Тъй като е забранено да се разселва дивата свиня, заради Африканската чума, основно се разселва дребен дивеч. Миналата година Ново село разселиха 26 заека и сдружението общо..

публикувано на 18.09.24 в 13:50

Кардиолог ще извърши безплатни прегледи в Мездра

На 28 и 29 септември 2024 г. (събота и неделя) от 8:30 16:00 часа д-р Боян Кунев ще извърши безплатни кардиологични прегледи с ехографски апарат в поликлиниката в гр. Мездра (кабинета вляво от входа на Филиала за спешна медицинска помощ, до скенера), съобщават от Общината. Профилактичните прегледи ще се извършват след предварително записване на..

публикувано на 18.09.24 в 13:23