Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агроном: В сушави години е желателно да поливаме овошките

Снимка: Радио Видин


Невижданата суша ни налегна това лято. Заради високите температури и продължителната липса на дъжд бе компрометирана и реколтата- основно при неполивните култури. В края на миналата седмица дългоочакваният дъжд се появи, но доколко той е полезен сега?  За това и за пораженията, които нанесе сушата говорим в ""Земята, която ни храни"" с агронома Иван Попов

"Дългоочакван дъжд... Наистина, почти всичко от полето е прибрано, за лозята може да има последействие- ще активира сокодвижението и ще падне захарността... Добре е за площите от прибраните култури, защото дъждът ще позволи да се обработят и да се подготвят за новия сезон, за новата стопанска година. Като цяло, добре, че го има... На много места осезателно спада нивото на подпочвената вода, губят се водите в бунарите и помпите, това вече е проблем, но все пак, трябва да се напоява... Има изгаряния от силното слънце, но трябва да реагираме според ситуацията". 

При високите температури се нарушават физиологичните процеси в растенията, казва Иван Попов:

"По-силното слънцегреене, температурните аномалии, при липса на влага за късо време и засушаване, при всяко растение, един от най-чувствителните периоди при растенията е цъфтенето, първата реакция е да хвърли цвета... За да се развиват нормално растенията, трябва вода..."

Продължителната лятна  суша, съчетана с екстремни температури, се отрази негативно не само на полските култури, но и на овошките. Често обаче стопаните забравят, че и те се нуждаят от напояване. Трябва да се грижим за тях, ако искаме и догодина да берем плодовете им, казва Иван Попов:

"Едни от сортовете са в процес на събиране, други предстои да бъдат прибрани... И при овошките един от чувствителните моменти е цъфтежа и при липса на влага, хвърлят цвят. Следващия момент- наедряване на завързите, през лятото, има един период на естествено отхвърляне- освобождаване на дърветата- това си е нормален процес... При наближаване на момента на узряване, при беритбена зрелост, също се получава окапване. Започват да окапват, защото по-голямата маса на плода изисква повече сокове и хранителни вещества, и когато има дисбаланс на влага, дървото започва да се освобождава... При недостиг на вода, в сушави години, след окапването на цвета и плодовете, след това окапват листата и последната фаза е загиване на растението... Затова човек трябва да е готов да подаде жизненонеобходимата течност за всички живи същества..."

Сушата е възпрепятствала гъбните заболявания по овошките, но дръвчетата не са имали голям прираст и са заложили повече плодни пъпки. Затова и според агронома трябва малко по-убедително да се орежат- за да се да се предизвика малко по-силен растеж и да се намалят заложените пъпки и плодът, който ще натовари растението.  От сушата повече страдат по-младите растения, заради по-плитката си коренова система, затова и често когато не се поливат, дръвчетата загиват.

Освен като агроном, Иван Попов има не малък опит и като преподавател в професионални гимназии, затова и има поглед върху ситуацията преди и сега. Като човек, който е закърмен с любов към земята, той е убеден, че е изключително важно да има селскостопански училища, в които не се учи само теория, а такива, в които децата имат възможност да се доближат максимално до земята и нейните плодове. 

"Трябва училище, в което да се създадат полета, всеки да може да се докосва до растението, до почвата, до семенцата, до пътя на производство на разсад, посадъчен материал... Не може току-така да се пръкнат специалисти само на книга и на бялата дъска, и онлайн... Трябва си практика, на място, сред живата природа. Това обучение трява да се заложи като политика на висше държавно ниво..."

Иван Попов е готов да предаде своите знания на всеки, който пожелае- прави го и сега, когато го поканят да изнесе лекция по калемене и резитба. А интересът към нагледните му уроци става все по-голям. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29