Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се справят с безработицата в малките населени места

Снимка: Радио Видин

Видин е областта с най-висока безработица в страната по данните на Агенцията по заетостта към средата на годината. Без работа са близо 15% от хората в трудоспособна възраст. Засегнати са предимно малките общини, отдалечени от областния град.


В Ружинци без работа са почти половината от хората в трудоспособна възраст. За тях това не е статистика, а ежедневни усилия да посрещат разходите си:


„Моят син няма къде да работи, много време вече. На 54 години стана. Караме на моята пенсия."

"Дават им помощи, на помощи са. Иначе работа няма."

"Като няма поминък, къде да ходят хората да работят - в големия град и в чужбина. Това е положението. Там да мислят, които трябва да мислят повече."


Въпреки безработицата, все още има млади хора, които искат да останат.


"Човек винаги избира, нали, да отиде в по-големия град или повечето хора отиват в чужбина. Не знам, на мен си ми харесва тук."


В Ружинци работа осигурява предимно Общината, най-често по програми за временна заетост. Така от 73% безработица преди 9 години, успяват да я намали с повече от една трета, обяснява кметът Александър Александров. 


"Основната задача е намаляване на безработицата, не толкова като цифри, но цифрата е вързана и с хора в крайна сметка. Вече е около 43% и варира 46,48,47, според това каква заетост предлагаме на хората. През всичките тези години каквато възможност сме имали за кандидатстване по различни програми и мерки сме го правили, за да създадем място дори и за един човек. И постоянно, бих казал, че водим война, то не е с институциите, войната е между нас, как да спечелим повече бройки. Как да намалим тези числа до по-малки."


За да останат младите хора в селата, търсят начини да осигурят заетост първо за тях, но нуждаещи се са също и тези, на които скоро предстои пенсиониране, както и на хората в неравностойно положение.


"Сега има отново възможност да кандидатстваме по едни мерки. Моята идея е тук да се възползваме от това, за да можем да подберем хора с образование, поне средно образование, а те не са толкова много в тази община. По-голям е процентът на хората с основно образование, по-ниско от основно дори."


От скоро има още една социална услуга, която е за деца, а с това и още работни места. Тереза Василева и Галя Любенова са медиатори в социалния център "Бъдеще за децата на Ружинци".


"На нас много ни харесва работата. Ние искаме да сме си тук, да сме си в селото."

"Искаме да помагаме на децата, които са тук."


В следващите три години ще бъдат наети и хора за строителството на участъка от магистралния път София – Видин край Ружинци, каза кметът на общината.


"До този момент вече имаме шест човека назначени за охрана, пак чрез нас. Аз съм изписал един тефтер. Имам за багеристи, за шофьори, каквото е необходимо. Отварям тефтерите на фирмата. Давам им телефоните на хората."


 В селата е трудно не само за безработните, казва Илияна Славчева, която е собственик на магазин в Дреновец.


"Пазаруват повечето хора на вересия и горе - долу гледаме да се вмъкнем, колкото могат да върнат. Връщат част от сумата. Другия месец остава пак да връщат."


В общината предвиждат откриването на собствена строителна бригада, както и на зеленчукова оранжерия, което ще осигури заетост и ще помогне за доходите на хората.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09