Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Ружинци получи националната награда "Златен ключ"

Снимка: ПДИ

Кметът на Община Ружинци Александър Александров бе отличен от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) с наградата "Златен ключ". Традиционната годишна церемония е за принос в областта на свободата на информация. С връчването на наградите за 22-ри пореден път се отбелязва 28 септември - Международният ден на правото да знам.

"Изключително се радвам, че виждам толкова много хора - приятели на достъпа до информация, на светлината на прозрачността, на знанието. Преди 22 години София бе домакин на първата в света глобална конференция за съдебни дела за достъп до информация, ние бяхме домакин. Третият ден бе посветен на неформална среща на неправителствени организации от цял свят. От председателя на Програма "Достъп до информация" Гергана Жулева дойде първоначалната идея да има такъв международен ден. Тогава се създаде и глобалната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Така възникна честването на 28 септември, което по-късно бе утвърдено от ЮНЕСКО и от ООН", обясни изпълнителният директор на ПДИ адв. Александър Кашъмов.

Община Ружинци бе отличена в категорията „Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани“.

"За мен е чест да бъда номиниран и да бъда награден. Не аз, а Общинска администрация Ружинци, разбира се. През последните години наистина показахме отворено лице към обществото. Общината ни е малка - една от най-малките и най-бедните общини в България, но в същото време все по-добре стоим в обществото и като признание, и като призвание, не само защото трябва да бъде така, не само защото спазваме закона, а защото наистина работим много прозрачно в тази Община", каза кметът Александър Александров.

Мотивите за номинацията на Община Ружинци са, че стриктно и последователно изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ); администрацията и кметът на общината са отворени към населението и медиите, публикуват актуални данни за дейността си в социалните мрежи и важна за жителите на общината информация; секцията за "Достъп до информация" на интернет сайта на общината съдържа необходимите данни и се обновява периодично.

По време на днешната церемония бяха връчени общо четири награди "Златен ключ" и две антинагради - "Вързан ключ" и "Катинар", за институции, които не изпълняват задълженията си по ЗДОИ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23

В Кула приеха отчета за изпълнението на бюджета

Общинският съвет в Кула прие отчета за изпълнението на бюджета на общината за 2023 г. Кметът Владимир Владимиров съобщи: "Приходите на общината са в размер на 12 300 000 лв. Реализира се превишаване на приходите малко над 3 000 000 милиона лв., които са разпределени в делегираните от държавата дейности. Разликата плюс е от 500 000 лв., а в..

публикувано на 28.09.24 в 15:18

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Общините Хайредин и Борован с най-висока безработица във Врачанско

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно си намират работа, показват данните на бюрото по труда за август. Всеки трети мъж или жена в първата община е без постоянни доходи, което прави нива на безработица от 34.77%. В Борован и околните села положението е малко по-добро, но официалната статистика отчита 27.87 на сто безработица. Един на всеки..

публикувано на 28.09.24 в 07:51

Безплатни кардиологични прегледи извършват в Мездра

По повод Международния ден на сърцето - 29 септември, който се отбелязва с различни инициативи по целия свят, днес и утре в Мездра ще има безплатни кардиологични прегледи. Пациентите ще бъдат преглеждани с ехографски апарат в поликлиниката в града. Осигурен е кабинет, който се намира до входа на Спешния център в здравното заведение.  Прегледите..

публикувано на 28.09.24 в 07:40

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05