Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Област Видин търси нови кандидати за Националната система "Живи човешки съкровища"

Плетенето на рибарски мрежи в Кошава е в листата на "Живи човешки съкровища".
Снимка: Радио ВИДИН

Областният етап на процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2024 г. в област Видин е стартирал, съобщават от Областната администрация. Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство. В тази връзка са изпратени писма до 11-те общини, Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища” – Видин и Регионален исторически музей Видин с молба да уведомят заинтересованите за процедурата и начина за участие.


Крайният срок за подаване на кандидатурите за регионалния етап е 18.10.2024 г. Същите трябва да бъдат входени в деловодството на Областна администрация Видин.


Процедурата протича съгласно утвърдения от министъра на културата статут на Националната система „Живи човешки съкровища – България”. Уведомяват се заинтересованите лица. Проявилите интерес за участие в регионалния етап кандидати трябва да представят кандидатурите си в срок до 18.10.2024 г. Същите ще се разгледат и селектират от експертна комисия, назначена със заповед на областния управител. Съгласно статута, тази комисия осъществява първична селекция на кандидатурите и предлага една за участие в националната селекция.


След областната селекция в срок до 31.10.2024 г. в Министерството на културата се изпраща протоколът на експертната комисия и документите на излъчената за селекция на национално ниво кандидатура. Всички други постъпили кандидатури се изпращат за съхранение в Националния център за нематериално културно наследство при Института за етнография и фолклористика при БАН. Избраните след първичната селекция елементи се представят на официалната страница на Министерството на културата и на страницата на съответната областна администрация.


Три кандидатури от област Видин са вписани в Националната система през предходните години, както следва:

През 2012 г.

Сфера на НКН (Нематериално културно наследство) – „Традиционно пеене и свирене”

Име на проекта – „Да съхраним дунавските ритми в с. Антимово”

Институция – Народно читалище „Развитие – 1926”, с. Антимово, община Видин, област Видин

Групов носител – Духова музика „Дунавски ритми”

През 2016 г.

Сфера на НКН: Традиционно танцуване и традиционни детски игри

Кандидатура: „Традиционните хора на село Гъмзово – традицията среща бъдещето”,
Институция излъчила кандидатурата: Народно читалище „Просвета – 1928”, с. Гъмзово, общ. Брегово
Групов носител: Ансамбъл за изворен фолклор „Гъмза”


През 2022 г.

Сфера на НКН, елемент от регистъра: Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци 

Кандидатура:  „Плетене на рибарски мрежи – традиционен занаят от с. Кошава, Видинско“

Институция : Народно читалище „Съзнание-1928“ с. Кошава, община Видин

Индивидуален носител: Венцислав Дионисов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Монтана стартира още пет проекта по инвестиционната програма на общините

Кметът на Монтана Златко Живков и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова подписаха тази седмица споразумения за финансиране на пет проекта по инвестиционната програма на общините, съобщават от общинската администрация.  „Досега община Монтана е изпълнила два проекта, стартират пет и имаме  готовност за още един. Общата им..

публикувано на 11.10.24 в 16:18
Авторът на спектакъла

Видинският куклен театър става част от "Цирколюция"

Видинският куклен театър получи покана за участие във фестивала за съвременен цирк "Цирколюция" в София. Ще бъде представен марионетният спектакъл "Цирк мираж" на Теодор Борисов, обясни директорът на трупата Поли Трифонова.  "Включени сме в една фестивална програма, заедно с още 24 представления. Изявата ще бъде в "Топлоцентрала". Това е моя..

публикувано на 11.10.24 в 15:47

Повече средства за семействата с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Повече средства в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми ще отпуска Община Козлодуй. Това е голяма стъпка в борбата с демографската криза в региона, коментира координаторът на фондация "Искам бебе" за Северозападна България Здравка Гергова.  "В град Козлодуй двойките с репродуктивни проблеми, както и жени, които имат такива, но нямат..

публикувано на 11.10.24 в 15:24
Река Дунав

"Речен надзор-Лом": Нормално е корабоплаването по Дунав

Нормални са условията за корабоплаване по река Дунав, няма критични участъци. Това обясни директорът на дирекция “Речен надзор - Лом” към Агенция “Морска администрация” капитан Тони Тодоров : "Нивото на река Дунав е оптимално за корабоплаване. По-добро в момента не може и да бъде, така че не бих казал, че дори очакваме някакви проблеми около..

публикувано на 11.10.24 в 15:02
Над 700 кг капачки са събрани по време на последната акция, проведена във Видин.

Временен пункт ще събира пластмасови капачки във Видин

Утре, 12 октомври, във Видин ще е поредната акция от кампанията "Капачки за бъдеще" . Освен пластмасови капачки се събират и алуминиеви кенчета. Временен пункт за предаването им ще има на паркинга до училище "Любен Каравелов", каза Радослава Григорова , която е доброволец в кампанията.  "Последните няколко пъти пунктът, на който може всеки..

публикувано на 11.10.24 в 14:57

Овладян е пожарът в депото край Враца

Пожарът в една от клетките на депото за битови отпадъци край Враца е локализиран и са потушени пламъците. Продължава овладяването на тлеещите огнища, които със специализирана техника се посипват с пръст.  В района е осигурено постоянно захранване на пожарните, а в следващите 24-часа на терен ще има постоянно присъствие на екипи на местната..

публикувано на 11.10.24 в 14:53

Салаш се готви за Фестивал на трънката

Фестивал на трънката ще се проведе утре, 12 октомври, в белоградчишкото село Салаш . Посетителите ще могат се запознаят с полезните качества на плодовете от трънка и да дегустират различни изделия, приготвени от тях, обясни секретарят на местното читалище Даниела Иванова . "Не иска някакъв труд за копане, за отглеждане, а го имаме тук, в нашия..

публикувано на 11.10.24 в 14:43