Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половин тон пластмасови капачки събраха във Видин

7
Снимка: Радио Видин

Близо 500 кг пластмасови капачки и 37 кг алуминиеви кенчета са събрани във Видин от есенната кампания на инициативата "Капачки за бъдеще". Акцията се проведе тази събота. Радослава Григорова, която е доброволец към кампанията обясни:

"Имаше и парични дарения, които хората поставиха в кутията, която бяхме оставили за дарения. Там събрахме около 180 лв. Имаше и хора, доброволци, които бяха дошли да ни помагат, освен нас- хората от "Клуб за бъдеще - Видин", както сме се кръстили. Имаше недостиг, както всеки път от повече мъжка работна ръка, но надявам се, че във времето все повече ще се разпространи идеята за кампанията и ще имаме повече хора, които да помагат."

Кампанията се провежда два пъти годишно, обикновено през април и октомври.

"През останалото време хората, които събират капачки и няма къде да ги съхранят, могат да ги поставят в сърцата, които са поставени на две места в града. Едното е в двора на училище "Любен Каравелов", а другото е в центъра на града, до сградата на библиотеката встрани. Там ги събираме по време на година, когато се напълнят. След това също ги предаваме по време на кампанията."

Акциите за събиране на пластмасови капачки във Враца и Монтана ще са на 19 октомври. 

За 7 години, благодарение на инициативата "Капачки за бъдеще", на различни лечебни заведения в страната са дарени 22 кувьоза, 6 детски линейки, две високопроходими линейки и още над 40 медицински уреда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Продължава номинирането за годишните награди за култура в Лом

Още не е изтекъл срокът за предложения за избор на носители на наградата за култура за 2024 г. на името на д-р Хернани Цибрански в Лом . Организатор на инициативата е Обществен фонд Лом, който всяка година връчва отличията на заслужили дейци на изкуството и културата в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември. До 30 октомври 2024..

публикувано на 15.10.24 в 11:05

Пиян шофьор блъсна полицейски автомобил във Враца

Кола, управлявана от пиян шофьор , е ударила полицейски автомобил във Враца . Инцидентът е станал вчера, 14 октомври, около 15:30 часа на кръстовището на ул. „Кръстьо Българията“ и ул. „Иван Цветков“. Пробата за алкохол на 42-годишния шофьор на колата е отчела 3,46 промила. Тестът  за наркотични вещества е отрицателен. Образувано е бързо полицейско..

публикувано на 15.10.24 в 10:59

Театърът във Враца представя предпремиера в София

Тази вечер (15 октомври) в София е предпремиерата на най-новото заглавие на врачанския Драматично-куклен театър „Полковникът и птиците“ от Христо Бойчев. Творбата ще се играе на откритата сцена „Сълза и смях“. На 23 октомври е първата среща на постановката с публиката във Враца, като тя ще е на голямата сцена Режисьор на спектакъла е..

публикувано на 15.10.24 в 10:46

10 лекари от Врачанско са с номинация за награда

Десет медици от област Враца са номинирани за „Лекар на годината 2024“ , като призовете ще бъдат връчени на 15 ноември. На регионално ниво са номинирани ортопедът от врачанската болница д-р Светозар Зарков; специалистът по кожни и венерически болести в ЦКВЗ-Враца д-р Петранка Петрова; управителят на Специализирана болница за активно лечение..

публикувано на 15.10.24 в 10:03

Снимката на 14 октомври 2024 година

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Йордан Вълчев подписа договорът за изработване на идеен проект за скоростен път Монтана – София с тунел под Петрохан , съобщават от АПИ. Определеният изпълнител, след проведена открита процедура по Закона за обществени поръчки, е „Трансконсулт-22“ ЕООД. Държавната..

публикувано на 14.10.24 в 18:00

Мездренско училище има 10 клуба по интереси

От началото на месец октомври в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Мездра стартираха дейност десет клуба, които ще предлагат на учениците занимания спрямо техните интереси. Това са: Пътуващ театър "Малки таланти" с ръководител Глория Николова;  Клуб "Дигитален свят" с ръководител М. Медньова; Клуб "Шахмат" с ръководител В. Христов;..

публикувано на 14.10.24 в 17:03

Отложеният тест на системата BG-Alert ще се проведе на 17 октомври

На 17 октомври, четвъртък, ще бъде проведен отложеният национален тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert.  В продължение на половин час - от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на функционирането на системата.  Ще бъде разпространено съобщение до  мобилните устройства на гражданите на..

публикувано на 14.10.24 в 16:57