Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 октомври 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Избрани са изпълнителите на аварийното укрепване на западния бастион в крепостта "Баба Вида" във Видин. Предстои откриването на строителна площадка.


Преди началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев, обяви, че е крайно време сериалът „Игра на избори“, който тече вече няколко години, да приключи. Той коментира, че в двата служебни кабинета, ръководени от него в последните месеци, приоритетите са били три - провеждането на честни и прозрачни избори, следване на европейския път на България и отговор на проблемите на гражданите.


Минималната работна заплата (МРЗ) се увеличава от 933 лева на 1077 лв. от януари 2025 г. Това реши Министерският съвет. В момента МРЗ е 933 лв. Увеличението е със 144 лв., или 15,4%. Решението на правителството е в изпълнение на промените Кодекса на труда, с които беше предвидено минималната заплата да е 50% от средната за страната. До 15 ноември България трябва да въведе изискванията на директивата на ЕС за адекватните минимални работни заплати в страните от Съюза.

Повече от половината фирми у нас не смятат да наемат работници в близките 6 месеца. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта, в което са участвали близо 1200 компании в страната. От тях 20% планират да намалят броя на служителите си през следващата половин година. 


Помощник-фармацевти от Северозападна България са готови да протестират, ако не бъде променен Законът за лекарствата и хуманната медицина, за да могат да работят пълноценно.


Три са офертите за изготвяне на проекти за трайното укрепване на срутища на пътя  Зверино - Елисейна на територията на област Враца, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".


Община Видин обяви кампания, в която призовава гражданите и неправителствени организации да изпратят своите идеи за подобряване условията на живот в града. Предложенията трябва де се изпращат писмено на имейла на Общината с тема: „Видин за всички“. Крайният срок е 4 ноември. Видинчани искат по-уютна градска среда, показа анкета на Радио Видин. Регулиране нивото на шахтите по видинските улици, подкастряне и засаждане на дървета, по-добро качество на хоризонталната улична маркировка, поддържане на спирките, са част от предложенията, които гражданите дадоха в социалните мрежи. Одобрените идеи ще получат финансиране, като бъдат включени в Проектобюджета на Община Видин за следващата година. 


Ремонтират общински път в Георги Дамяново с близо 2 800 000 лева европейски пари. Отсечката е с дължина от 2.4 километра и до сега не е била рехабилитирана.


Ново кухненско оборудване и обзавеждане е доставено и монтирано в Домашен социален патронаж - Берковица. Инвестицията е за близо 56 000 от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и собствени средства на Община Берковица. Закупени са електрическа и газова печка, скара, хладилници, съдомиялни машини и други кухненски уреди, както и три климатика. Около 300 човека от цялата община Берковица се хранят ежедневно от кухнята на Домашния патронаж.


Националният съвет на БЧК награди изявени седем изявени доброволци на червенокръстката организация от общините Мездра и Враца. Отличията се връчват по случай Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец - 8 май, в навечерието на рождения ден на БЧК - 25 октомври.

Видинската поетеса Диана Сиракова празнува юбилей с премиера на нова стихосбирка. "Неподходящо време" е седмата ѝ поетична книга. 


Изложба на дарения, постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин. Събитието е част от програмата за духовния празник на града - Димитровден. 


Един по-различен час в Седмицата на програмирането проведоха  учениците от 2-ри и 12-и клас на СУ ”Иван Вазов” в Мездра.


След 25 години Борис Панкин отново поставя "Полковникът и птиците". Пиесата, написана за известния режисьор от най-играния у нас и по света български драматург - Христо Бойчев, ще има премиера тази вечер във Враца. 


Във връзка с Духовния празник на Видин – Димитровден, Симфониета-Видин е подготвила специален празничен концерт под наслов "Музика за вас", който ще се състои днес, 23 октомври, от 19:00 часа в Зала "Филхармония". Събитието съчетава класически произведения, оперни арии и съвременна популярна музика.


Конкурс за кратък разказ, свързан с живота, проблемите, идеите на "Клуб на скучните лелки" организира Мария Пеева, така известната Мама Нинджа.


Общинският съвет в Белоградчик ще заседава на 29 октомври. Дневният ред на съветниците включва 12 точки.


В навечерието на 1 ноември във Враца организират факелно шествие на родолюбието, в което се включват всички учебни заведения от града.Тази година факелното шествие ще е по-голямо и в него ще има над 200 факли, съобщиха от Общината. Очакванията са да се включат над 1000 души-  деца, ученици, родители, учители. Събитието ще се проведе на 31 октомври от 19:00 часа. Шествието ще започне от площад “Македония” (Суми) и ще продължи до централния площад в града.


Читателски клуб „Book Hub“ и Народно читалище „Просвета-1925“ в Мездра организират среща с писателя Васил Попов. Първата му книга е сборникът с разкази „Вълчи разкази“, издадена през 2022 година. През същата година е публикуван и романът „Мамник“, който пресъздава историята от едноименния аудиосериал. 


По публикацията работи: Недка Лилкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 октомври 2024 година

Ръчно изработени декорации, фермерски продукти, произведения на кулинари, кафе ентусиасти и винари от цялата страна се предлагат в рамките на инициативата "На есенен базар сме" във Видин. Събитието, което се провежда пред драматичния театър, е част от програмата за духовния празник на Видин -  Димитровден. Освен базар, са предвидени и атрактивни..

публикувано на 25.10.24 в 18:05

Насрочиха избори в 3 села в област Враца

Местни избори ще има в три села от област Враца, това стана ясно след обнародването на указ на президента Румен Радев за свикването на нов вот. На 16 февруари догодина ще си избират кметове в селата Лесковец, част от община Оряхово, мездренското село Крета и Крива бара, община Козлодуй. В първите две населени места до свикването на нови избори се..

публикувано на 25.10.24 в 17:19

"Седмица на будителите" с горските педагози организира СЗДП-Враца

Северозападното държавно предприятие организира за първи път "Седмица на будителите" с горските педагози. От понеделник, 28 октомври до 31 октомври са предвидени събития с деца и ученици. Идеята възниква по повод 1 ноември- денят на светеца Иван Рилски, покровител на българската гора, каза директорът на предприятието инж. Ваня Каменова...

публикувано на 25.10.24 в 17:07

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Монтана

Редовната сесия на Общински съвет - Монтана ще се проведе на 29 октомври (вторник) от 14:00 часа в Младежкия дом, съобщават от местния парламент. В дневния ред на заседанието са включени теми, свързани с финансовата устойчивост на общината, зелената мобилност, закрила на детето, устройство на територията и управление на общинската собственост. На..

публикувано на 25.10.24 в 16:45

Кампания за безплатни изследвания гостува в Монтана

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината на 29 октомври (вторник) в Монтана от 11.00 до 15.00 часа пред сградата на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана, пл. “Жеравица” № 3. Те са част от кампанията „5 минути за ЗДРАВЕ“, която се организира от РЗИ-Монтана,..

публикувано на 25.10.24 в 15:59

Концерт "Духовно пробуждане" ще се състои във Видин

Концерт "Духовно пробуждане" ще се проведе във Видин като част от програмата за духовния празник на града - Димитровден . Проявата  е вид звуково пътешествие, в което се използва лечебната сила на музиката.  Концертът е с медитативна концепция.  Сградата на бившата синагога, която днес е Културен център "Жул Паскин", е избрана за провеждане..

публикувано на 25.10.24 в 15:00

Адвокати от Видин протестираха срещу процедурата за избор на главен прокурор

Адвoĸaти от Видин се присъединиха към мирния протест на колегиите си от останалите области у нас, които са против процедурата за избор на нов главен прокурор. Пред Съдебната палата в града видинските юристи изразиха несъгласието си с продължаващата процедура, която според тях е "нелегитимна". Славяна Младенова , председател на Адвокатска колегия -..

публикувано на 25.10.24 в 13:50