Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Красота под смола: Как природата се превръща в изкуство

| Интервю
Снимка: Мадлен Рачева



Днес в рубриката "Професия хоби" ще ви запознаем с един необикновен начин да запазим красотата на природата завинаги - капсулирането на естествени елементи в нежни бижута от епоксидна смола

Мадлен Рачева от Видин се занимава с това изкуство, което е повече от хоби - то е магичен процес на съхраняване на най-красивите моменти от природата и превръщането им в уникални аксесоари. 
Мадлен сама подбира внимателно изсушени или консервирани елементи от природата, като листенца, мъх, цветя. След това се използва епоксидна смола, която обвива и запазва тези природни детайли във формата на бижу - като пръстен, медальон или обеци. Същността на това хоби е в идеята да се улови миг от красотата на растенията, цветята, листата и дори малки частици от морски пейзажи. 



Работата с епоксидната смола изисква доста усет и прецизност. Смолата се смесва внимателно, за да се избегнат мехурчета, и се излива върху подготвените природни елементи. След това всичко трябва да се остави да се втвърдява за поне 24 часа, за да се постигне гладък и кристален ефект, който прави бижуто изключително трайно и изящно.


"От сравнително скоро се занимавам, може би от около година и половина... Събирам си цветята, сортирам ги, изсушавам ги. Отнема от около 7 до 10 дни самото сушене на цветята и на нещата, които ще вграждам и така започвам процеса. Купувам си смола, разбърква се и вече се вграждат самите елементи, които съм си събрала. Смолата пристига с втвърдител. След това се мерят, после се разбъркват, докато придобие тази консистенция, като трябва да е доста топло в помещението. Изработвам бижута, поставки, те са универсални, за рисуване също се ползват или маникюристки доста ги ползват за самите цветове, когато ги смесват, но по-скоро предназначението им е за чаши, подложки за чаши, всякакви бижута, както и декоративни и сервирни дъски. Могат също така да се използват за украса в домовете на хората."

Понякога Мадлен използва и сушени червени чушки, вместо цветя. 

"Това е нещо друго, което много обичам да вграждам, ако не са цветя, обикновено са червени чушки... Скоро се надявам да започна да правя и маси, тъй като си приготвям помещението към момента, надявам се около празниците да имам малко повече продукция, която да може да се види от хората." 



Като за край можем да кажем, че едно от най-привлекателните неща за това хоби е уникалността на всяко създадено бижу. Няма две еднакви листенца или цветчета, което означава, че всеки аксесоар е неповторим и носи частица от природата, запазена в съвършената си форма. Това хоби не само позволява на хората да запазят своята връзка с природата, но и да я носят със себе си под формата на уникални и красиви бижута. 

Тук можете да последвате Мадлен в инстаграм : lenny_madeit


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Харълд Робинс предупреждава: "Първи умират мечтите"

Калифорния през 60-те години на ХХ век е място на свободна любов и желание за световен мир. Хипи културата е в апогея си. Но времената се менят и ветеранът от Виетнам Гарет Брендън се опитва да се справи с тях, въпреки умората, която е натрупал от всичко. Върнал се е у дома, в Щатите, без никаква идея какво иска да прави. Знае само, че не желае..

публикувано на 07.11.25 в 17:05

От Китай до Видин: Историята на Янг, която учи децата на изкуството на китайския език

Какво кара едно младо момиче от далечен Китай да избере да живее във Видин? Днес ви срещаме с Янг - 25-годишна преподавателка по китайски език в СУ „Цар Симеон Велики“ . Само преди два месеца тя пристига в България, готова да сподели културата и езика на далечен Китай с видинските деца. За Янг това е истинско предизвикателство - нова страна,..

публикувано на 07.11.25 в 17:00
Дора Любенова и Мик Купър

Английска съботна закуска във Видин – с аромат на масло, чай и топли печива

Ухае на прясно изпечени вкусотии. Навън е мъгливо, но в пекарната на Дора Любенова - " Ди Арт - Пекарна и Кафе "   е светло, топло и уютно. Мирише на масло, на сладко тесто, на нещо познато и чуждо едновременно - типично британски аромат, който те кара да се усмихнеш. Тази събота Видин отново ще посрещне "Съботна закуска с Мик и Дора" -..

публикувано на 07.11.25 в 16:30
Майстора медникар Борислав Борисов

Изкуството на медникаря

Медникарството - или както старите хора му казват бакърджийство - е един от най-старите занаяти по нашите земи! От траките и римляните, чак до днес, майсторите продължават да изчукват не само медта, а и човешкото любопитство с красотата на своите съдове. Чайници, кани, джезвета, тави, котли - всичко блести и звъни, сякаш казва: „Айде,..

публикувано на 07.11.25 в 16:10

Уиски – пухкавото доказателство, че любовта идва неочаквано

Стана студено и започваме с котките. Ами, да - сега е най-приятния момент, в който котката да дойде в скута и да се сгушите...и да чуете онзи приятен, успокояващ звук - мъррррр.  Историята на Уиски е истински трогателна.  Той е подарък за своята стопанка Виктория Витомирова, която всъщност изобщо не е искала да има котка. Но, както често..

публикувано на 07.11.25 в 15:30

Видинската полиция с кампания "От дом на дом" срещу телефоните измами

Областната дирекция на МВР във Видин продължава превантивната кампания срещу телефонните измами "От дом на дом" в населени места от областта. Полицейски инспектори посещават адреси и местата, където се събират възрастни хора и разясняват за рисковете. Раздават календари с препоръки как да се предпазят. На опашката пред Централната поща във Видин..

публикувано на 07.11.25 в 14:58

Модерен кабинет по роботика откриха във видинско училище

Със STEM кабинет по роботика разполага вече видинското основно училище "Епископ Софроний Врачански". За изграждането му са осигурени 252 000 лева по Националния план за възстановяване и устойчивост, каза директорът на учебното заведение Милотин Борисов.  "STEM центърът разполага изцяло с ново оборудване, различни видове роботи, които..

публикувано на 06.11.25 в 17:00