Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как работят клубовете по интереси в ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин

13
Снимка: Радио ВИДИН



Представителни изяви на клубовете по интереси се проведоха в ПГТ "Михалаки Георгиев " във Видин.
Във вътрешноучилищните състезания се включиха няколко клуба по интереси - "Млад сервитьор-сомелиер",  "Млад барман", "Млад готвач". 
Шестима са учениците, които се надпреварват в приготвянето на салати. Те са членове на клуб "Млад готвач". Комисия от преподаватели от училището оценяват салатите. Всеки участник получава грамота за  участие. Разговарям с учениците Цветелина, Стела, Ивана, Лора, Анжи: 

"Приготвям салата от тиквички на тиган с мус от сирена, добавяме орехи, сметана, малко майонеза, чесън, копър, за украсата - нар. Зимна салата е, много е вкусна... Салата от рукола, тиква и червено цвекло и дресинг оцет, чесън... Приготвям салата "Ница", салата със сьомга... Моята любима салата е салата "Цезар", приготвя се доста лесно... Това е салата от морски дарове и авокадо..."


Шестима са и учениците, които се състезават като сомелиери - една наистина прецизна, отговорна и специална професия. „Сомелиер е човекът, който определя винената листа в един ресторант, т.е. според храната, която се предлага, трябва да подбере определени сортове вина", обяснява преподавателят Аксиния Петрова:

"Процесът се нарича "декантиране" и основната задача е сомелиерът да отдели утайката от виното и тя да остане в бутилката... Специална техника на отваряне на бутилката има и децата я знаят." 

Преподавателят по професионална подготовка Веселка Василева води клуб "Млад сомелиер". Опитва се да събуди интереса на децата към професията, която са си избрали:

"Сомелиерството е част от сервирането... Децата участват с желание, учим неща, които са им интересни и добиват нови умения... Важна е приемствеността и по-добре се научават, когато видят свои връстници, които предават опита си на по-малките... Декантирането на виното не е просто да се прелее, това се постига с тренировки."

В клуба "Млад барман" се включват момчета от 11-и клас. Те изучават професия "Готвач", но имат интерес към барманството.



Огнян завършва тази година ПГТ "Михалаки Георгиев", специалност "Ресторантьор, кетъринг" и участва в клуб "Млад барман". Има интерес към туризма, освен това се специализира в барманството, прави го с желание и се опитва да става по-добър в уменията си:


"Участвах в национално състезание по барманство и тази година също ще участвам. Аз съм се насочил към туризма, но това е мое хоби, харесва ми да приготвям коктейли за другите... Знам как да правя хубав коктейл... Целта на бармана е не само да направи коктейл, а и да впечатли клиента с приготвянето на коктейла и той те гледа как го правиш и как се държиш... Мечтата ми е да си имам хотел и гледката да е към морето и всяка сутрин от терасата да гледам морето."

Всички участници получиха грамоти. 

Тези състезания са подготовка за вътрешноучилищните кръгове по професии, които ще се проведат през януари 2025 година. От тях ще бъдат излъчени представители за регионално и национално състезание. 

Повече - в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мизия посреща панаирните дни с богата програма

Вечер на талантите, концерти със звездни изпълнители, автокино, изложби и развлечения за деца ще зарадват жители и гости на Мизия в дните от 2-ри до 9 август. Проявите са част от тазгодишните традиционни панаирни дни в града. Програмата е богата и включва забавления за всички възрастови групи, обясни за Радио ВИДИН Кристине Декова от Община Мизия,..

публикувано на 31.07.25 в 14:00

Една българка и нейното семейство "На мегдана на другата България"

Българка и нейното семейство бяха сред участниците в юбилейното издание на фолклорния събор "На мегдана на другата България", който се провежда зад граница. Тя се казва Андриана Радиум Миткова и е родом от Благоевград, но детството ѝ и първата съзнателна част от живота ѝ преминават в Бяла Слатина, откъдето са родом нейните родители. С..

публикувано на 31.07.25 в 13:26

Нововъведение улеснява плащането на синята зона във Видин

Нов начин за разплащане е въведен за синята зона във Видин. За улеснение на гости и жители на града плащането може да се извършва и чрез така наречените QR-кодове (кюар кодове), които може да бъдат сканирани с помощта на камера на мобилен телефон и чрез бърз достъп да ви насочат към разплащателна платформа. Самите стикери с QR-кодовете може да бъдат..

публикувано на 31.07.25 в 13:00

В "Музикална зона" на 31 юли 2025 слушаме Дейвид Рендъл, Клио Лейн и Чък Манджиони

В рамките само на няколко дни миналата седмица ни напуснаха три големи имена в музиката – британският оперен тенор Дейвид Рендъл , британската джаз певица Клио Лейн и американският джаз  тропетист и композитор Чък Манджиони . Рендъл е велик интерпретатор на Моцарт, както и певец, изключително подходящ за роли от италианския белканто репертоар...

публикувано на 31.07.25 в 09:00

Торлашките къщи вдъхновиха приказки за малки читатели

Детска книжка, вдъхновена от старите торлашки къщи и техните истории, излезе от печат. Автор е преподавателят по архитектура доц. Милена Маркова от Училището по архитектура към университета в Портсмут, Великобритания. Вече две години доц. Маркова и ръководен от нея екип от млади учени проучват торлашките къщи във Видинско и съседния пограничен..

публикувано на 30.07.25 в 15:10

Лозята в сезона на градушките- грижа и превенция

Поредно лято с високи температури - все по-редки са валежите, а градушките не са изключение. Те са едно от най-непредсказуемите природни явления, които могат да нанесат сериозни щети върху лозовите насаждения само за минути. Затова и адекватните действия след градушка са особено важни за възстановяване на лозето и минимизиране на загубите, каза в..

публикувано на 30.07.25 в 14:40

Да избереш живота на село - когато земята е дом

Все по-често говорим за обезлюдяването на селата, за младите хора, които заминават в търсене на по-добър живот и за това как земята остава пуста. Но все още се срещат и други истории, като тази, която ще ви разкажем. Истории за хора, които избират да останат, да се върнат към корените си и да градят бъдещето си там, където други виждат само..

публикувано на 30.07.25 в 14:09