Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Коледната магия във Видин - ароматно пътешествие с Ивайло Захариев

| Интервю
Снимка: личен архив



По това време на годината в почти всеки град се организират коледни базари - онези приказни места с дървени къщички, украсени със светлинки, където търговци и производители от региона събират магията на празника. На нашия коледен базар във Видин всяка година има едно неизменно присъствие, това на Ивайло Захариев, истински майстор бариста, когото вече познавате.
При Ивайло можете да опитате кафе, което не просто се пие, а се преживява - ухае на събуждане и уют от метри разстояние. Топлият му шоколад е толкова плътен и ароматен, че всяка глътка носи усещането за домашен комфорт. А какъв коледен базар би бил това без чаша греяно вино, сладки изкушения или дори греяна ракия, която стопля не само ръцете, но и душата?



Около неговата къщичка витае ароматна симфония - на канела, меденки, портокалови кори и какао, които те пренасят на дивана до камината, под меко одеяло, с мечтание за снежни вечери. Размечтахте се, нали? 



"Специалните кафета ги има и тази година, като основният бленд, който е Мексико-Индонезия, но новото е, че имам две нови чисти Арабики, които са от Колумбия, съответно и от Етиопия, като то се точкува от професионални дегустатори. Етиопия е  88 точки, то е най-високо оцененото, и наистина е просто една експлозия от вкусове. Неслучайно е най-високо оцененото кафе, което имам в момента и ще се радвам хората да се докоснат до него, както и до другите блендове, и да усетят нещо по-различно, и да имат възможността да опитат качествено и хубаво кафе, което е прясно изпечено."



Ивайло залага на семпли и изчистени напитки. 

"Винаги гледам да е сезонно и да е актуално. И в този ред на мисли, кленово лате е ново тази година. Миналата година нямаше кленово лате, имаше други разновидности. То е с канела. Кленовият сироп и канелата много си отиват, особено с кафе. Другото, което е ново в менюто е белият шоколад с боровинки, който всички опитаха и останаха доста доволни. Греяното винце, малко така, съм го "тунинговал", така да се каже, пак е от региона, гледам да подпомагам нашите хора, производителите. Леко съм попроменил рецептата, но съм го направил много интересно, много приятно сладко-стипчиво... Има го и актуално, с добавки, които му вдигат градуса деликатно, подслаждат го и вкарват различните нотки. Примерно, тази канелена ракия, към която подхождаха малко недоверчиво, тя е като ликьорче, много деликатно подслажда виното, вдига градуса лекичко и го прави много приятно, като го обогатява на канела. Другият вариант е с тъмен ром, който вкарва едни такива много интересни шоколадови нотки, даже, леко горчи и съответно портокалов ликьор, с него става също много добре, защото е основният цитрус във виното."

Бутиковият чай тази година също е част от коледното меню, което предлага Ивайло на базара.

"Тази година имам няколко екзотични вкуса, но пък тях ще ги запазя в тайна, няма да казвам всичко. Има два, три нови вкуса, които могат да минат да опитат любителите на чая. По-запознатите знаят, че предлагам чая и с няколко вида ром, за който искам да вкара малко градус в самата напитка."

Освен всички напитки, Иво предлага и домашно направени бисквитки, меденки и ореховки. 

А сега, стига мечти - време е за действие! Хайде, слагайте шала и ръкавиците, защото Ивайло ни чака! Гарантирано ще ни посрещне с усмивка, чаша топлина и щипка коледно настроение. И кой знае - може би между една глътка кафе и сладка приказка ще откриете онзи празничен уют, който да ви стопли до дъното на сърцето. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Деца, използващи вейпове

За риска от употребата на вейп сред младите хора и какво не разбират родителите

Младежи се пристрастява към никотина чрез пушенето на така наречения вейп - електронна цигара с течност, съдържаща никотин, примесен с ароматни вещества. До тях достигат и такива със забранени субстанции като хексахидроканабинола, а за употребата им се заговори след инциденти, един от които с фатален изход.  Проблемът не е от скоро и бумът им сред..

публикувано на 07.02.25 в 17:21

Спират ли шофьорите на пешеходни пътеки?

Днес ще си говорим за безопасността по пътищата, най-вече в градска обстановка. Зимните месеци са едни от най-опасните за движението заради лошото време и по-голямата продължителност на тъмната част от денонощието. Поводът за репортажа ни е случка, която беше споделена в социалните мрежи от видинчанин. Ето какво написа той:  "Добър вечер!..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

Романът "P.S. Убийците" - различното криминале

През 2010 г. Америка среща Европа, когато Джеймс Патерсън (автор на бестселъри №1 в САЩ) и Лиза Марклунд (автор на бестселъри №1 в Швеция) обединяват усилия, за да създадат пикантен, задъхан и завладяващ трилър в духа на най-добрите традиции в жанра. Резултатът е романът „P.S. Убийците“. Шведската журналистка Деси Ларшон получава в..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

От хоби до професия: Мадлен Рачева и магията на фотографията

"Професия хоби"  днес ни запознава с хобито на Мадлен Рачева от Видин , която е от онези хора, които успешно съчетават страстта си с професията си. От малка тя е омагьосана от света на фотографията и въпреки че започва като любител, с времето хобито ѝ се превръща в сериозно занимание, което разкрива пред нея нови светове и възможности. Днес..

публикувано на 07.02.25 в 16:00

Малко кученце с голямо сърце: Как Капучино спаси Кристина

В днешното издание на "97 лапи и 1 опашка" ще ви представим нещо супер сладко, което не можем да изпием, но пък го обожаваме - и това е… Капучино! А не, няма да пием капучино, ще се наслаждаваме на едно от най-невероятните кученца, които са били гости при нас. И не, не е случайно, че се казва Капучино - цветът му е кафяв, а породата му е Той..

публикувано на 07.02.25 в 15:30

19 семейства с дългогодишен брак ще бъдат наградени в Белоградчик

Над 40 общини се включват в 14-то честване на Седмицата на брака в България, която отбелязваме от 7-и до 14 февруари. Събитията и инициативите имат за цел да подчертаят значението на стабилните семейни отношения и да предоставят възможности за вдъхновение и подкрепа за съвременните семейства. Седмицата на брака е повод за съпрузите да..

публикувано на 07.02.25 в 15:05

Февруари- време за засаждане на разсади

Обикновено през февруари започва подготовката на разсади. От качествения разсад до голяма степен зависи и добрата реколта. Има ли тънкости и стъпки, които да следваме при производството на разсад за пипер и домати- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: "Първите стъпки, които трябва да се спазват- качествени и..

публикувано на 07.02.25 в 13:07