Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Земеделската общност с все повече предизвикателства

Снимка: РАДИО ВИДИН

Кои бяха най-големите предизвикателства пред земеделската общност през изминалата година? На кои сектори повлияха последиците от климатичните промени? Наблюдава ли се промяна в структурата на земеделските стопанства и отглежданите култури? Младите фермери имат ли новаторски дух и как изглежда земеделието на бъдещето? В "Земята, която ни храни" отговор на тези въпроси дава проф. Божидар Иванов, изпълнителен директор на Институт по аграрна икономика. 

Изпратихме трудна и до голяма степен непредвидима година - за всички и във всички сектори на икономиката. Интересна и шарена бе годината и за земеделските производители. Все още се усещат последствията от ковид-кризата, инфлацията и войната в Украйна, а земеделската общност бе изправена пред редица предизвикателства, посочи проф. Божидар Иванов: 

"Година на продължаващите предизвикателства. Започнаха с началото на ковида преди 4-5 години, ковид отмина, но те продължиха с инфлацията, която се отрази на цялата икономика. В земеделието нещата се отразиха на повишението на ресурсите, на използваните суровини и материали. Цените на земеделската продукция тръгнаха надолу... В момента земеделието като цяло в света е в по-неизгодно положение с оглед на това, че изкупните цени са намалели малко повече в сравнение с цените на вложенията и това, което използват в производството си... Продължаващата война в Украйна също дава своето отражение, най-вече по отношение на логистиката и сътресенията, които има в доставките... Макар и да липсват окончателни данни, може да се каже, че най-вероятно 2024 година ще бъде с между 5 и 10 % по-слаба от предходната година..." 

Засушаването и високите температури се отразиха най-вече на полските култури, при които липсва напояване. Въпреки все по-честите засушавания и на фона на променящия се климат, не се наблюдава смяна на отглежданите основни култури, по-слабо обаче е производството на зеленчуци, посочи проф. Божидар Иванов. По думите му продължава да намалява и броят на малките земеделски стопанства:

"Продължава тази тенденция- окрупняването и консолидацията, малките стопанства продължава тяхното намаляване. Все повече и повече малки, полупазарни земеделски стопанства, земеделски стопанства на домакинствата в селата продължава да намалява. Намалява и работната сила, това се компенсира от съотношението наети-ненаети работници... Платеният труд започва да превишава този на фамилните и самонаетите в земеделието..."

Все по-професионално ориентирано е земеделието в големите стопанства, но пък заради инфлацията и свитата доходност на стопанствата, през последната година инвестициите в стопанствата са по-малко, посочи проф. Божидар Иванов. Според него предизвикателство пред земеделците ще са изискванията и необходимостта от иновации и адаптация към климатичните условия и към подобряване на ефективността на стопанствата в условията на все по-нарастваща конкуренция. Успокоителното е, че се наблюдава подновяване на поколенията и появата на нова генерация земеделци, които са по-смели и ориентирани към нововъведенията. Как стои българското земеделие на световната карта? 

"Много е различно. Ако погледнем в сектори, в които имаме добри позиции, най-вече при зърнените и маслодайните култури- там се представяме много добре, въпреки трудностите, които през миналата година ги имаше, по отношение и на цените, и на пазарите, и на производството... Но има изоставане при сектори, свързани с основното потребление на храни- зеленчуци, плодове, мляко и месо. Там кризата продължава и не се виждат някакви обещаващи резултати... 
...Няма еднозначен отговор на какво се дължи това, конкуренцията в света е много голяма, а за да бъдеш успешен и да обърнеш тенденцията, се изискват усилия, време и предпоставки това да се случи... Не е въпросът колко ти се подобряваш, а как се подобряваш в сравнение с останалите... 
...Политиката в държавата също е от значение, трябва да се предприемат действия тези сектори да се съживят и да се обърне тази тенденция, за да може да се постигне по-високо ниво на самозадоволяване... Това е главният измерител- самозадоволяването, и потенциала, който имаме да се реализира, защото той е много по-голям от това, което имаме в момента като постижения..." 

В бъдеще трябва да се работи върху нови начини за правене на земеделие, посочи експертът:

"Трябват дълбочина, перспектива и новаторство, за да се справим с това, което предстои. Да се върви в посока на това да се намалява себестойността на продукцията и да се гарантира производството с по-малко ресурси, по-голяма възвращаемост на това, което се влага и намаляването на риска от такива неблагоприятни ситуации, които могат да настъпят. ... Земеделските производители стават повече доставчици на обществени блага, не просто производство на храни, а начинът, по който се произвежда, да не нанася щети върху околната среда... Наближава и ерата на лабораторното месо- това е едно от нещата, с които земеделието ще трябва да се справя... Засега не е заплаха за конвенционалното земеделие, но постигне ли се по-добро съотношение към цената, намалее ли себестойността на производството, тогава ще стане конкурент на традиционното месо, произведено от земеделци..."

Да търсят иновациите и новаторството, да повишават производителността, да се самообразоват и ежедневно да подобряват дейността си- това е призивът на  проф. Божидар Иванов към земеделската общност. Защото конкуренцията не спи, а временните промени на пазара няма да уплашат само добре подготвените земеделци. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца ще отбележи Международния ден на детската книга

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга , който е посветен на един от най-важните моменти в живота на всяко дете - откритията, които правим чрез четенето. Отбелязва се от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен , написал най-популярните приказки на всички времена.  Книгите за деца не..

публикувано на 31.03.25 в 16:00

Без телефони в училище: ОУ "Иван Вазов" във Видин дава пример

Пълна забрана на мобилните телефони в училище  е предложена от Министерството на образованието и науката. Основната цел на тази мярка е да се намали времето, което учениците прекарват пред екраните, и да се ограничат негативните последици от него като нарастваща зависимост, разсеяност, намалена концентрация, социална изолация и повишена..

публикувано на 31.03.25 в 14:00
Паметникът на Жул Паскин във Видин

Навършват се 140 години от рождението на великия художник Жул Паскин

На 31 март се навършват 140 години от рождението на Юлиус Мордекай Пинкас или известен повече с псевдоним като  Жул Паскин - един от най-значимите художници на началото на 20-ти век. Роден във Видин през 1885 година, в семейството на еврейски търговци, Паскин оставя незабравима следа в света на изкуствата със своето експресивно и социално ангажирано..

публикувано на 31.03.25 в 11:00

В "Музикална зона“: Maywood – дуетът на нежността

  Днес ще си направим едно музикално пътешествие със сестрите Али и Едит де Врис, по-известни като Maywood!  До 1976 двете имат кариера като солистки, пеят и в различни групи, а после решават да се обединят в дует, първоначално под името "LadyPop's", което през 1978 променят на "Maywood". То идва от съчетанието на техните сценични..

публикувано на 31.03.25 в 09:00

"Неделник" от 30 март 2025 година

Приятно слушане. Темите: През седмицата редица институции и много врачани почетоха 80-я рожден ден на един от ярките музикални дейци във Враца и региона - маестро Томислав Аспарухов . Неговият значим принос за културния живот във Врачанско е в развитието на хоровото изкуство. Ще разберем как във видинското село..

публикувано на 30.03.25 в 14:07

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно -  свети Йоан Лествичник . "Духовната стълба на свети Иоан именно е способна..

публикувано на 30.03.25 в 08:00

Солта- вдъхновение за портретите на Денис Алиев

Има един млад човек от Северозапада, за когото солта е не просто подправка в кулинарията, а нещо много повече - изразно средство в портретното изкуство, което създава. Денис Алиев е художник, но вместо с четка и бои, рисува с готварска сол.  Талантливият творец е роден в Долни Дъбник, но живее и работи в София. Преди 10-ина години случайно..

публикувано на 28.03.25 в 17:03