Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Елеонора Евдокимова и магията на веган сладкишите

| Интервю
2
Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН



Рубриката "Професия хоби" ни среща с една дама, за която здравословното хранене не е просто избор, а начин на живот. Връзката на Елеонора Евдокимова със сладките изкушения започва още от детството, когато баба ѝ е била ненадминат сладкар, а малката Ели тайничко си е мечтала един ден да бъде толкова добра, колкото баба си, и изглежда, че е успяла.

Спокойно може да се каже, че тя успешно съчетава любовта си към здравословното хранене и страстта към шоколадовите изкушения. Именно тя ще ни потопи в света на веган сладкишите. 

Но знаете ли кое е интересно? Всичко започва с едно гостуване, когато англичанин донася на трапезата популярната шоколадова торта "Death by Chocolate". Оттам нататък тази торта става не само вдъхновение, но и основата за пътя на Ели към създаването на невероятни веган сладкишиЩе разберем какво я вдъхновява, как съчетава шоколада със здравословния начин на живот и какви са предизвикателствата в направата на сладкиши без животински продукти.

"Аз не се отказвах, все експериментирах. Правех торти вкъщи и един ден моят син отряза едно парче и започна да го оглежда и каза: "Знаеш ли, това изглежда като от сладкарница?!? Много е добре, погледни блатовете, погледни крема и е сочно, браво, ама ти защо не се занимаваш с това?". И тогава започнах да се замислям  по въпроса, обаче беше трудно, защото и на работа, и вкъщи, ангажименти, село, родители и не ми оставаше толкова време. Обаче намирах за това да творя вкъщи." 



По думите на Ели, във Видин преди 8 години, не се е говорило толкова за веганството, затова тя започва да се оглежда за курсове в столицата.

"Казах си два дни само е, хайде. Отидох и така, имахме много хубаво време, в което се обясни кои брашна са подходящи да се смесват, суровото веган сладкарство също е много хубаво, не само печивата. Оттам научих много за тези два дни, записвах и си казвах, че тук ще го прилагам."

Цените на тези веган продукти в България са доста високи, но това не може да спре Ели, защото за нея здравето е най-важно.

"Има някаква друга разлика, забелязвам, откакто се храним така здравословно вкъщи и с тези по-здравословни десерти, чувството на желание да ядеш сладко намалява, ти се засищаш от една хапка и не търсиш повече... Така че, да, да го приготвиш с малко по-скъп бюджет, обаче за сметка на това не ядеш много и си задоволен от всякъде."



Първият десерт, който Ели приготвя преди 8 години е боровинкова торта, а последният е с червено цвекло, сушена ябълка и кокос. 

Историята на Елеонора е истинско вдъхновение, а страстта ѝ към това, което прави, се усеща във всяка дума. Убедени сме, че нейните веган сладкиши могат да спечелят дори най-заклетите любители на традиционните десерти.  Елеонора Евдокимова - дамата, която ни показва, че здравословното хранене може да бъде вкусно, вдъхновяващо и... изпълнено с шоколад. 

Тук можете да видите всички сладкиши на Ели - Elinka - здравословни торти и десерти

Повече чуйте в прикачения звук

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Деца, използващи вейпове

За риска от употребата на вейп сред младите хора и какво не разбират родителите

Младежи се пристрастява към никотина чрез пушенето на така наречения вейп - електронна цигара с течност, съдържаща никотин, примесен с ароматни вещества. До тях достигат и такива със забранени субстанции като хексахидроканабинола, а за употребата им се заговори след инциденти, един от които с фатален изход.  Проблемът не е от скоро и бумът им сред..

публикувано на 07.02.25 в 17:21

Спират ли шофьорите на пешеходни пътеки?

Днес ще си говорим за безопасността по пътищата, най-вече в градска обстановка. Зимните месеци са едни от най-опасните за движението заради лошото време и по-голямата продължителност на тъмната част от денонощието. Поводът за репортажа ни е случка, която беше споделена в социалните мрежи от видинчанин. Ето какво написа той:  "Добър вечер!..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

Романът "P.S. Убийците" - различното криминале

През 2010 г. Америка среща Европа, когато Джеймс Патерсън (автор на бестселъри №1 в САЩ) и Лиза Марклунд (автор на бестселъри №1 в Швеция) обединяват усилия, за да създадат пикантен, задъхан и завладяващ трилър в духа на най-добрите традиции в жанра. Резултатът е романът „P.S. Убийците“. Шведската журналистка Деси Ларшон получава в..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

От хоби до професия: Мадлен Рачева и магията на фотографията

"Професия хоби"  днес ни запознава с хобито на Мадлен Рачева от Видин , която е от онези хора, които успешно съчетават страстта си с професията си. От малка тя е омагьосана от света на фотографията и въпреки че започва като любител, с времето хобито ѝ се превръща в сериозно занимание, което разкрива пред нея нови светове и възможности. Днес..

публикувано на 07.02.25 в 16:00

Малко кученце с голямо сърце: Как Капучино спаси Кристина

В днешното издание на "97 лапи и 1 опашка" ще ви представим нещо супер сладко, което не можем да изпием, но пък го обожаваме - и това е… Капучино! А не, няма да пием капучино, ще се наслаждаваме на едно от най-невероятните кученца, които са били гости при нас. И не, не е случайно, че се казва Капучино - цветът му е кафяв, а породата му е Той..

публикувано на 07.02.25 в 15:30

19 семейства с дългогодишен брак ще бъдат наградени в Белоградчик

Над 40 общини се включват в 14-то честване на Седмицата на брака в България, която отбелязваме от 7-и до 14 февруари. Събитията и инициативите имат за цел да подчертаят значението на стабилните семейни отношения и да предоставят възможности за вдъхновение и подкрепа за съвременните семейства. Седмицата на брака е повод за съпрузите да..

публикувано на 07.02.25 в 15:05

Февруари- време за засаждане на разсади

Обикновено през февруари започва подготовката на разсади. От качествения разсад до голяма степен зависи и добрата реколта. Има ли тънкости и стъпки, които да следваме при производството на разсад за пипер и домати- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: "Първите стъпки, които трябва да се спазват- качествени и..

публикувано на 07.02.25 в 13:07