В Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин ученици сами приготвят храната, която след това се предлага в учебния ресторант. Приготвянето на храната, която от предишния ден е поръчана за обяд, започва с първия учебен час, разказват ученици.
"В нашите часове по готвене готвим за учителите и за други ученици, които желаят."
"Работим с хубави продукти. Следим сроковете на годност задължително. Следваме и спазваме хигиената."
"И гледаме всичко да е изрядно и на останалите да им харесва."
"Просто всичко е на съвсем друго ниво и ни помага много в учението като, ако искаме да се занимаваме по-натам с готвене."
Всичко е по рецептурник и според изискванията на Агенцията по безопасност на храните, обяснява преподавателят по учебна практика Красимир Иванов. Той е с над 20 години стаж в професионални кухни, предимно в чужбина, а сега иска да предаде своя опит.
"Днес приготвяме китайски ориз с пиле, крем супа от картофи и салата "Цезар" с пилешко филе. Ние нямаме право на печалба, понеже сме училище, така че хората, които се възползват от учебната кухня и учебния ресторант, получават най-качествените продукти, но на ниска цена. Искрено се надявам тази учебна кухня да даде на децата начален старт в живота. Ако решат да се занимават с готварство, да имат първите стъпки. Кулинарията е изкуство и ако няколко деца от целия клас се влюбят в това изкуство, за мен ще е постижение. Има готвачи, които пазят своите тайни за себе си, аз искам да ги дам на другите."
Следващите ученици са в кухнята час преди обяда.
"Днес съм дежурен в кухнята и правех салати. Като се почне със салата, се измерва така горе-долу на по чинийката колко салата ще има. Прави се дресинг. Всичко се разбърква и след това се слага в чинията, обясняват учениците."
"Тяхната задача като дойдат тук, е да сглобят храната, така да се каже, която са сготвили учениците сутринта", казва преподавателят.
От съученици и преподаватели разбират как са се справили.
"Ям за втори път тук ми харесва. Приготвено е от ученици и е много вкусно."
"Аз лично всеки път си поръчвам храна от тук. Според мен, тази храна я готвят много добре, по здравословен начин. Предлагат и десерти."
След края на второто голямо междучасие, в 12.30 кухнята и ресторантът затварят - до следващия ден, когато в часа по учебна практика отново ще се погрижат обедът в училище да е вкусен и здравословен.
Днес на фокус ще поставим детските площадки във Видин и тяхното състояние. А причината е по-топлото време, когато са по-често посещавани. Община Видин, като всяка друга местна власт в България, носи отговорност за поддръжката на детските площадки. Тяхното добро състояние зависи от това колко често се полага грижа за тях, колко бързо реагират на..
Жители на Видин сигнализират за лошото състояние на улица пред жилищния блок, който обитават в ж.к. "Крум Бъчваров" . Успоредна е на ул. "Райко Жензифов" и се намира точно пред входа на потърпевшите. Неизбежно е преминаването оттам с автомобил, особено неприятно е за майки с детски колички. Хората казват, че вече дори..
Актьорът Васил Вачев е роден на 14 юни 1925 г. в монтанското село Стубел , но целият му професионален път преминава във врачанския театър , където изиграва над 70 роли . Участва в 25 игрални филма, две филмови копродукции и един телевизионен сериал. За кариерата на Васил Вачев , както и за житейския му път, ни разказва Милена Стефанова..
Както съобщихме преди дни, видинското село Каленик ще се сдобие с ново артистично лице по време на празниците. Това вече е факт благодарение на вдъхновяваща инициатива на местното читалище и една млада и талантлива художничка - Яна Иванова, която преобрази знакови обществени пространства в населеното място. Проектът, носещ името "Заедно в..
Днешният музикален час ще е посветен на една от най-големите легенди на музикалната сцена – Шърли Беси - изключителна певица, чиято кариера продължава повече от 70 години! Родена в Уелс, Шърли Беси завладя света с уникалния си, мощен глас и с характерния си стил. От първите ѝстъпкинасценатапрез 50-тегодинидонезабравимитепесниза филмите за..
"Неделник" е тук! Срещите на випуска са вълнуващи. Да видиш своите съученици след 10, 20, 30,40 и повече години е изживяване - променени, с различни житейски пътища и съдби. Какво е преживяването и емоцията от такива срещи ще разберем от днешните ни гости Веселин Станков , който е организатор на срещата на випуск 1980 година на..
Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Тъй решително повярвал Тома във Възкресението на Господа от мъртвите, когато попипал раните на Неговите ръце и раната в пречистите Му ребра: "Господ мой и Бог мой!" , тоест, Ти Си Този, Който със силата на Своето..