Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Марко Мирчев- създателят на сиренето "Дунавия"

8
Снимка: Радио Видин


В предаването "Калейдоскоп" Ви срещам с видинчанина Марко Мирчев, научен сътрудник I степен, създател на сиренето "Дунавия". Поводът- наскоро той издаде книгата "Сирене "Дунавия" - минало, настояще и бъдеще". 

Сирене "Дунавия" е научна разработка, с която той се гордее изключително много. Новата технология е специална и най-важното -  България е първата страна в света, която успешно провежда изследванията и въвежда технологията в производството. 

Новото сирене "Дунавия" има прекрасни вкусови качества, неговата производителност е с 18 % по-висока от обикновеното, и качеството му е също по-високо. 

Марко Мирчев  е роден на 10 октомври 1939 година в село Ярловица, община Димово. С тъга си спомня за някогашното многолюдно село и за чешмата, на която са идвали всички жени да си наливат вода. А точно срещу чешмата е била работилничката на баща му за сечива и каруци. Началното си образование завършва в селското училище, а гимназиалното в Средно смесено училище "Кирил и Методий " село Арчар. Огромно влияние върху него оказва учителят му по биология и химия Райков. Затова и когато трябва да кандидатства, той не се замисля, убеден е, че ще учи биология и химия. 

С доста перипетии успява след казармата да запише  в СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Биология" и втора специалност "Химия". Следването за Марко Мирчев е изпълнено с много учене, откриване на нови хоризонти в науката, практики сред природата и благодарност към всички преподаватели. 

Първото му работно място е на химик в химическата лаборатория в "Булгарплод" Видин. През 1968 година след проведен конкурс е приет на работа в Научно-изследователски институт по "Млечна промишленост" Видин. Там работи 26 години и получава степента научен сътрудник I степен". Споделя, че с разработката си е могъл да стане кандидат на науките или доктор. 

След 1990 година производството на сирене "Дунавия" спира, поради липса на суровина. Днес производството е възстановеено в село Ведраре, община Казанлък. 

НАЧАЛОТО НА ОТКРИТИЕТО 
"1974 година есента в "Реферативен журнал по химия" намирам едно съобщение, много кратко: "Производство на сирене Камамбер чрез ултрафилтрация". И пише - френски патент издаден, ММ2 по първите букви на имената на авторите. Прочетох го, обаче - нищо. Този термин "ултрафилтрация" залегна в съзнанието ми, и започнах да си мисля: "Какво да е това? Филтрация всички знаем какво е, но ултрафилтрация... Един ден ме извиква директорът /б.р. проф.Иван Георгиев/, говорихме за различни неща и аз в края на разговора го попитах: "Другарю Георгиев, ние в нашия институт няма ли да се занимаваме с този процес "ултрафилтрация" на мляко?" Той като чу, просто скочи от стола и каза: "Мирчев, аз си мислих, че само аз съм стигнал до този термин... Ти видя ли този сандък долу във фоайето? Да видях го, но не знам какво е. "Това е точно лабораторна ултрафилтрация." И се обърна, извади от чекмеджето един доклад от 4-5 страници и ми го подаде, да се запозная с него. Тази литература му я дава датска фирма, която изработва тази система. По повод производството на детски храни в Ловеч, където трябва да се въведе и продукт като майчино мляко. И той чете тази литература и се убеждава в нейната полезност и практичност. И подписва договор за тази инсталация. Дотогава в целия свят не се е използвала тази технология за производство..."

СИРЕНЕ ДУНАВИЯ
"До този момент никой нямаше представа в България за този метод и за това как се произвежда. През 1985 ще внедряваме технологията в Плевен... За тази година аз имам там 175 дена командировки, пуснахме без проблеми инсталацията. Сиренето започва да се произвежда и през август месец пускат сиренето по магазините. Такъв бум не съм очаквал. И като се връщаме от работа, чуваме хората по улиците как разговарят: "Ей, ти видя ли какво сирене са пуснали !" Ама такива отзиви, нямаш си на представа!... Открихме още два завода - в Русе и Търговище... 

Всеки завод преработваше всеки ден по 100 тона мляко. През 1990 година стигнахме 12,5 % от общото производство на сирене в България, общо 60 тона сирене произвеждахме в трите завода... Очакваше се през 2005 година 100% от бяло саламурено сирене да се произвежда по тази технология. Тя има големи преимущества - калциев хлорид не се ползва, само сирищна мая и закваска за сирене..."

Книгата на Марко Мирчев "Сирене "Дунавия" - минало, настояще и бъдеще" вече е факт. Издадена е в 200 бройки, има я в Региоинална библиотека "Михалаки Георгиев", продава се и в читалище "Цвят".

"Това е книга, не е роман. Описана е историята на създаване на сиренето... В световен мащаб научните работници, академически среди, свързани с това производство, утвърждават, че приложението на ултрафилтрацията в млечната промишленост е третата революция в млечната промишленост в света..."

На слушателите на Радио Видин Марко Мирчев пожела:

"Да са здрави, весели, бодри, радостни! Да работят усилено и да почиват нормално!... Да не губят надежда в живота и в бъдещото развитие на държавата ни и дано всичко върви както трябва!"

Повече - в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Моя вина" или на другите

Романът „Моя вина“ на испанската писателка Мерседес Рон на пръв поглед е пълен с клишета, характерни за романтичните истории, предпочитани от тийнейджърите през последните години. Момиче с тъмно минало среща момче с тъмно настояще. И двамата имат какво да крият. И двамата имат причини да не се харесват. Привличането, разбира се, е..

публикувано на 17.10.25 в 17:05

Венцислав Нинков: Човекът, който рисува душата на Видин

В навечерието на Международния ден на художника ви срещаме с видинчанина Венцислав Нинков - човек, за когото изкуството не е просто работа, а път, по който върви цял живот. Венци рисува, откакто се помни. Завършил е училището по изкуствата в родния си град, където овладява различни техники - от графика и живопис до натюрморт, акварел и..

публикувано на 17.10.25 в 16:30

Пеперудената фея се превърна в един от символите на борбата с рака на гърдата

Пеперудената фея стана един от символите на Националната кампания за борба с рака на гърдата , организирана от Сдружението на жените мотористи "Lady Bikers MPowered Bulgaria" и Българското дружество за борба с рака на гърдата. Зад това приказно име всъщност се крие  розовият трабант на доброволеца Ина Николова от София. С него доброволката, която..

публикувано на 17.10.25 в 16:09

Без седмична грижа ще е дневният център към фондация "Уникалните деца на Видин"

От следващата година отпада една от дейностите, които се изпълняват от фондация "Уникалните деца на Видин". Няма да функционира Дневният център за деца с увреждания - Седмична грижа.  Според приетите промени, дейността не фигурира в Закона за социалните услуги, както не е включена и в Наредбата за качеството на социалните услуги, каза..

публикувано на 17.10.25 в 15:40

Актрисата Иоана Христова: Колкото по-често ходиш на зъболекар, толкова по-приятно ти става

С профилактични посещения в зъболекарския кабинет могат да бъдат избегнати по-големи проблеми. Това каза в    "Час при зъболекаря" актрисата от Държавен куклен театър - Видин Иоана Христова, благодарение на която на сцената оживява Малкото мравоядче - главният герой в най-новия спектакъл на трупата. Актрисата си спомни как самата тя е преодоляла..

публикувано на 17.10.25 в 15:31

Майка и дъщеря стоплят зимата за над 100 животни

Джулиана Цветкова и Камелия Русинова от Видин са майка и дъщеря, които посвещават живота си на това да помагат на животни без дом . Те стоят зад неправителствената организация " Четирикраки ангели " - едно малко, но изключително силно дело, родено от любов, упоритост и огромно сърце. В дома си, намиращ се в село Капитановци,..

публикувано на 17.10.25 в 15:30

Застрашена ли е свободата на словото?

Застрашена ли е свободата на словото в България? Постоянният въпрос, който вълнува в последните декади, изплува на дневен ред през пролетта, когато стана ясно, че страната ни се срива до незавидната 70та позиция в Индекса за свобода на словото на "Репортери без граници". Анализът показва, че свободата на медиите у нас е крехка и нестабилна, а..

публикувано на 17.10.25 в 14:59