Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Марко Мирчев- създателят на сиренето "Дунавия"

8
Снимка: Радио Видин


В предаването "Калейдоскоп" Ви срещам с видинчанина Марко Мирчев, научен сътрудник I степен, създател на сиренето "Дунавия". Поводът- наскоро той издаде книгата "Сирене "Дунавия" - минало, настояще и бъдеще". 

Сирене "Дунавия" е научна разработка, с която той се гордее изключително много. Новата технология е специална и най-важното -  България е първата страна в света, която успешно провежда изследванията и въвежда технологията в производството. 

Новото сирене "Дунавия" има прекрасни вкусови качества, неговата производителност е с 18 % по-висока от обикновеното, и качеството му е също по-високо. 

Марко Мирчев  е роден на 10 октомври 1939 година в село Ярловица, община Димово. С тъга си спомня за някогашното многолюдно село и за чешмата, на която са идвали всички жени да си наливат вода. А точно срещу чешмата е била работилничката на баща му за сечива и каруци. Началното си образование завършва в селското училище, а гимназиалното в Средно смесено училище "Кирил и Методий " село Арчар. Огромно влияние върху него оказва учителят му по биология и химия Райков. Затова и когато трябва да кандидатства, той не се замисля, убеден е, че ще учи биология и химия. 

С доста перипетии успява след казармата да запише  в СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Биология" и втора специалност "Химия". Следването за Марко Мирчев е изпълнено с много учене, откриване на нови хоризонти в науката, практики сред природата и благодарност към всички преподаватели. 

Първото му работно място е на химик в химическата лаборатория в "Булгарплод" Видин. През 1968 година след проведен конкурс е приет на работа в Научно-изследователски институт по "Млечна промишленост" Видин. Там работи 26 години и получава степента научен сътрудник I степен". Споделя, че с разработката си е могъл да стане кандидат на науките или доктор. 

След 1990 година производството на сирене "Дунавия" спира, поради липса на суровина. Днес производството е възстановеено в село Ведраре, община Казанлък. 

НАЧАЛОТО НА ОТКРИТИЕТО 
"1974 година есента в "Реферативен журнал по химия" намирам едно съобщение, много кратко: "Производство на сирене Камамбер чрез ултрафилтрация". И пише - френски патент издаден, ММ2 по първите букви на имената на авторите. Прочетох го, обаче - нищо. Този термин "ултрафилтрация" залегна в съзнанието ми, и започнах да си мисля: "Какво да е това? Филтрация всички знаем какво е, но ултрафилтрация... Един ден ме извиква директорът /б.р. проф.Иван Георгиев/, говорихме за различни неща и аз в края на разговора го попитах: "Другарю Георгиев, ние в нашия институт няма ли да се занимаваме с този процес "ултрафилтрация" на мляко?" Той като чу, просто скочи от стола и каза: "Мирчев, аз си мислих, че само аз съм стигнал до този термин... Ти видя ли този сандък долу във фоайето? Да видях го, но не знам какво е. "Това е точно лабораторна ултрафилтрация." И се обърна, извади от чекмеджето един доклад от 4-5 страници и ми го подаде, да се запозная с него. Тази литература му я дава датска фирма, която изработва тази система. По повод производството на детски храни в Ловеч, където трябва да се въведе и продукт като майчино мляко. И той чете тази литература и се убеждава в нейната полезност и практичност. И подписва договор за тази инсталация. Дотогава в целия свят не се е използвала тази технология за производство..."

СИРЕНЕ ДУНАВИЯ
"До този момент никой нямаше представа в България за този метод и за това как се произвежда. През 1985 ще внедряваме технологията в Плевен... За тази година аз имам там 175 дена командировки, пуснахме без проблеми инсталацията. Сиренето започва да се произвежда и през август месец пускат сиренето по магазините. Такъв бум не съм очаквал. И като се връщаме от работа, чуваме хората по улиците как разговарят: "Ей, ти видя ли какво сирене са пуснали !" Ама такива отзиви, нямаш си на представа!... Открихме още два завода - в Русе и Търговище... 

Всеки завод преработваше всеки ден по 100 тона мляко. През 1990 година стигнахме 12,5 % от общото производство на сирене в България, общо 60 тона сирене произвеждахме в трите завода... Очакваше се през 2005 година 100% от бяло саламурено сирене да се произвежда по тази технология. Тя има големи преимущества - калциев хлорид не се ползва, само сирищна мая и закваска за сирене..."

Книгата на Марко Мирчев "Сирене "Дунавия" - минало, настояще и бъдеще" вече е факт. Издадена е в 200 бройки, има я в Региоинална библиотека "Михалаки Георгиев", продава се и в читалище "Цвят".

"Това е книга, не е роман. Описана е историята на създаване на сиренето... В световен мащаб научните работници, академически среди, свързани с това производство, утвърждават, че приложението на ултрафилтрацията в млечната промишленост е третата революция в млечната промишленост в света..."

На слушателите на Радио Видин Марко Мирчев пожела:

"Да са здрави, весели, бодри, радостни! Да работят усилено и да почиват нормално!... Да не губят надежда в живота и в бъдещото развитие на държавата ни и дано всичко върви както трябва!"

Повече - в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Какво ни разказва "Пъстроликата река"

За какво друго да се говори във Видин, ако не за Реката! Може би когато си роден на брега на Дунав, няма как да не се чувстваш част от нея. Да я откриваш навсякъде около себе си и дори в себе си, всеки ден и да усещаш всички нейни проявления. Защото реката никога не е просто воден поток, не е просто естествено природно явление, което минава през..

публикувано на 23.05.25 в 17:10

Нов живот за старото желязо

Какво ще кажете за акула чук, направена от истински чук, нощна лампа от фар на стар велосипед и жп батерия или охлюв от забно колело?  За мнозина металните отпадъци са просто скрап. Нещо ненужно, което ще бъде намачкано и претопено. Но не и за Павлин Георгиев от Видин. От металните отпадъци той изработва различни чудати фигури и дори предмети,..

публикувано на 23.05.25 в 16:35

"Едно" на 23 май 2025 година

В поредно издание на "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин през месеца и отправяме покана за предстоящите.  През май в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията отбелязаха важни дати. Беседваха за Деня на труда - 1 май. Говориха за Гергьовден, не само за християнския..

публикувано на 23.05.25 в 15:41

Шест котенца чакат своите осиновители

Камелия Илиева се грижи за безстопанствени кучета и котки. Отскоро е "приемна майка" и на котка с шест котета . Сега те са едни малки пухкави топки, но с лед като поотраснат, ще бъдат подарени на грижовни стопани. Мама котка също ще чака своя осиновител.  Камелия разказа за любовта към животните и грижата за тях: "Грижа се за животни,..

публикувано на 23.05.25 в 15:35

Първокласници от Видин участваха в конкурс "Красивите букви носят красиви мисли"

Първокласници във Видин изписваха красиво буквите от българската азбука в конкурс на Регионалното управление на образованието. "Красивите букви носят красиви мисли", казаха организаторите. Това е и мотото на конкурса, който се провежда по повод Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  През цялата..

публикувано на 23.05.25 в 15:20

Кучешки разходки в парка - разрешено или забранено?!

Пролетта отдавна дойде. Времето, макар и непостоянно, все пак се затопли и дойде ред на приятните разходки в парка. Детските площадки се изпълват, пейките по алеите също, но наред с жителите на града, от разходка имат нужда и нашите четириноги приятели. Домашните любимци също се нуждаят от грижи, топлина и време навън. Редовната физическа активност..

публикувано на 23.05.25 в 15:19

В Пърличево и Гаганица ще облагородяват паркове

Община Берковица има 4 класирани проекта в Националната кампания "Чиста околна среда 2025 г.".  В рамките на Националната кампания, организирана от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и ПУДООС под мотото „Обичам природата - и аз участвам“, бяха подадени 1158 проекта от цялата страна и след проведеното оценяване от специално..

публикувано на 22.05.25 в 16:43