Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фестивал във Видин представя кухнята на три епохи

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Каква е кулинарната история на Видин? Отговорът ще даде в края на седмицата третото издание на фестивала "Видин - градът на трите крепости". Посетителите ще имат възможност не само да научат какво е било менюто през Античността, Средновековието и Османския период, но и да дегустират най-характерните за тези три епохи ястия. Това обясни директорът на Регионален исторически музей Видин Христина Кирилова

"Първата презентация и дегустация от Анна и Димитър Спасови... Това са хора, които са големи специалисти и за нас е чест... Тази година е различна, с богата програма. Кухнята остава като нещо, което сме правили и преди, но това е и едно от желанията на всички посетители, защото е атрактивно, специфично, връща ни в едно друго време и същевременно прави всичко, което може би се е случвало преди в средновековната крепост, да изглежда реално..."

Различни кулинарни рецепти и менюта от Античността и Средновековието са добре описани и достигнали до нас. Римската кухня е доста богата като съставки, без да е сложна като приготвяне, обясни Димитър Спасов от сдружение "Виа Претория". За поредна година Димитър и неговата съпруга Анна ще представят вкуса на миналото във Видин. В началото - през ранната античност, важното е била храната да се съхрани за по-дълго време. С постепенното забогатяване започва да се търси луксът, по-добрият вкус и особено презентацията. 

"Това е много специфично за римската кухня. Има описани блюда, в които, примерно, при отварянето на изпечен глиган от него излитат яребици. Гледали са по някакъв начин да грабнат хората, които са дошли. Всеки се е надскачал в едни наистина много богати времена... Ние ще гледаме да се съсредоточим върху една по-средна класа и това, което тя е консумирала, защото ниската класа е карала само на хлебец, на зеленинка..."

На фестивала ще бъде представена и османска кухня. Шеф Петър Горанов ще разкаже и покаже богатството на ориенталската кулинарна традиция. Всеки посетител ще има възможност да се докосне до историята не само чрез разкази, но и с всички сетива - вкус, звук, зрение и докосване, уверяват домакините от видинския музей. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търсите изход? Това е смехът.

Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..

публикувано на 31.10.25 в 17:05

"Едно" на 31 октомври 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца.  В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..

публикувано на 31.10.25 в 16:49

Когато радостта се шие с любов – историята на Илиана Кънчева

Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..

публикувано на 31.10.25 в 16:10

Маска и тиква или буквар- кое да изберем?

Всяка година в края на октомври се изправяме пред вечната "битка" - тикви срещу буквари! От едната страна е Хелоуин, с костюми, маски и лакомства. От другата - Денят на народните будители, когато свеждаме глава пред делото на духовниците, книжовниците и възрожденците, които са събудили българския дух и го държат жив вече векове!  В последните..

публикувано на 31.10.25 в 16:00

Където е Хера, има усмивки!

Кучетата - най-добрите приятели на човека!  Знаете ли, че те са били опитомени още преди трийсет и три хиляди години? Представяте ли си! Толкова време рамо до рамо с нас, хората - и през всичките тези хилядолетия, ние заедно сме се променяли, ставали сме си все по-близки, почти като семейство. И днес, няма спор - кучето е не просто домашен..

публикувано на 31.10.25 в 15:05

Започва акция "Зима"

Традиционната акция "Зима" стартира от утре, 1 ноември. Тя ще продължи през целия месец, по време на който ще се осъществява засилен контрол и ще се провеждат специализирани операции с цел подобряване на обстановката по безопасност на движение и намаляване на пътнотранспортния травматизъм.  Акция "Зима" отново ще премине на 3 етапа с 3..

публикувано на 31.10.25 в 12:37

Деца и ученици отдадоха почит на будителите в Дунавци и Видин

Наближава един от най-възрожденските празници- Деня на народните будители. Празникът се отбелязва с различни инициативи от училища, читалища и културни институции. В град Дунавци деца от детската градина и ученици от двете училища бяха подготвили програма. В началото на празника кметът на Дунавци Димчо Скорчев подчерта значимостта на..

публикувано на 30.10.25 в 16:30