Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Спасовден- празникът на ръцете, които създават вкус

Честит ден на хлебаря и сладкаря!


Днес православните християни празнуват Спасовден, познат още като Възнесение ГосподнеСпасовден е подвижен християнски празник, който се празнува 40 дни след Великден и отбелязва момента, когато Исус Христос се възкачва на небето. 

На Спасовден празнуват и всички хлебари и сладкари. За първи път празникът на хлебарите и сладкарите се чества официално през 1915 година по предложение на съюза Задруга на хляба. 

Народните вярвания повеляват днес да се прави курбан, а за здраве да се раздават обредни пити хляб и варено жито. Хлябът за българина е свещен и неразделна част от трапезата на всяко домакинство и за това не случайно се отбелязва на Възнесение Господне, защото той е не само на ежедневната, но и на  празничната трапеза, като за всеки един народен обичай и всяко истински важно събитие се замесва погача. Хляб се замесва и на всички големи църковни празници. 

На този ден си припомняме, че няма нищо по-голямо от хляба, и отправяме признателност към онези, на чийто труд дължим вкусния хляб на трапезата си. Мая Ганчева от 15 години се занимава с производството на хляб: 

"... Тайната на хубавия хляб е в качествените съставки... Хлябът е неизменна част от българската трапеза, без него няма как. Качествения хляб не трябва нито да е много набухнал, нито малко, а средно положение. В хубавия хляб трябва да има малко захар, олио, мая, брашно задължително, вода, мляко-  не, въпреки, че някои слагат..."

За българина хлябът е свещен. Думата „хляб“ в много случаи е приела значението на „хранене“ или „нахранване“. Една поговорка гласи: „Като има хляб, всичко има.“ 

Българинът не може без хляб, той всекидневно присъства на трапезата, споделиха видинчани:

"Да обичам хляб, всеки ден ям. Предпочитам бял и по-препечен. Хлябът е нещо много важно и нещо, без което не сядаме да ядем... Да, похапвам си, черен повече...Обичам, да, но се въздържам. Хлябът за българската трапеза е най-важния... Да, обичам. Аз лично обичам бял хляб, сигурно не е много полезен, но ми е любим, много е вкусен. Хлябът е нещо много основно, върви с всичко, навсякъде го има, даже и картофи с хляб ядем..."

На Спасовден празнуват и сладкарите. Дора Любенова се занимава със сладкарство от 15-годишна. Говорим си за сладките изкушения, за щастието, което ни носят и за тайната на най-хубавия сладкиш:

"Най-хубавият сладкиш е този, който си направил с желание и с любов, този е най-хуабвият, защото вкусовете на хората са различни. Аз лично не предпочитам шоколадови неща, докато повечето хора свързват сладкото с шоколад. Сладкото е изкушение, но носи много радост. Как изглежда-  първо, за мен е много важен външният вид, защото външният вид продава първо и човек се храни първо с окото и след това с вкуса. Тайната съставка е да бъдеш спокоен и някак си това нещо, човек го носи в себе си. Посланието ми е- хапвайте сладко, но с мярка..."

Видинчани споделиха, че обичат да похапват сладичко и си имат сладкиши, на които не могат да устоят:

"Да обичам, най-много похапвам тортички и шоколадче. Купувам си ги, защото вече съм стара и ме мързи да си правя... А, много обичам сладко, пастички и разни други неща, всичко ми е любимо, щом е сладко. Организма ми го изисква и аз трябва да му го доставя, чувствам се много добре, щастлива... Обичам, но не трябва да го ям, баклава ми е любимото... рядко, но се случва. Любими са ми обикновени вафли, типичните класически, тези меденки, те са си от едно време, с вкуса от едно време. Обичам да правя сладки неща, разбира се, когато имам свободно време..."

Повече може да чуете в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Главен инспектор Генади Янчовски, "ПБЗН" - Видин: Екипите са реагирали на над 120 произшествия

На днешния ден  спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  отбелязват п рофесионалния си празник. За да разкаже за отговорността и предизвикателствата на тази нелека професия, в студиото на Радио Видин гостува главен инспектор Генади Янчовски - началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност..

публикувано на 18.07.25 в 16:49

Коя е "Сестра ми"

През целия си живот доктор Ирини Харингфорд е живяла с мисълта, че е била изоставена от родителите си. „Подарена“ на леля си. Вярвала е, че майка ѝ и баща ѝ са я отхвърлили, избирайки да оставят в семейството само прекрасната ѝ сестра Елинор. Романът „Сестра ми“ на Мишел Адамс е от книгите, които през цялото време ти се иска да..

публикувано на 18.07.25 в 16:30

От боклука до любовта: Историята на Лиза

Днес ще ви разкажем една от онези истории, които топлят сърцето . Преди повече от две години Стефка Иванова от Видин намира малко кученце, захвърлено сред боклуците. Кръщава го Лиза. Изтощена, слаба и отчаяно нуждаеща се от грижа, Лиза започва да разцъфтява с всеки изминал ден от вниманието и обичта на Стефка. Животът,  и на двете, се..

публикувано на 18.07.25 в 16:03

Самодейци от Монтанско отиват на събора в Копривщица

Групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор ще представят област Монтана на 13-ия Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който тази година ще се проведе от 8 до 10 август. Определени са от жури с председател д-р  Стела Ненова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. За Славейко..

публикувано на 18.07.25 в 15:45

Индустриален парк правят във Видахим

Със символична "първа копка" днес беше дадено началото на изграждането на индустриалния парк "Видин-юг", обособена територия, за която са осигурени устройствени, технически и организационни условия за производствени дейности. Южната индустриална зона в крайдунавския град е разположена върху част от терена на бившия завод за гуми "Видахим" и е..

публикувано на 18.07.25 в 14:54

"Едно" на 18 юли 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от фондация "Подкрепа за реализация"- Видин организираха през последните седмици.  Във видинското село Майор Узуново се проведе десетото издание на международния етнофестивал за хора с увреждания "Балканска среща". Организира се от фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със сдружение от..

публикувано на 18.07.25 в 14:44

"Вечер(на) дума": Когато литературата се поднася с коктейл и залез над Дунав

Днес ще си говорим за литература... и ако тя, литературата, беше напитка, тази вечер във Видин щеше да бъде поднесена с резен залез, щипка музика и коктейл от изящни думи. Ще ви разкажем за събитието Вечер(на) дума , което не просто събира поети и писатели. Стилът? Официален. Етикетът? Изискан. В тази вечер, в която думите ще звучат..

публикувано на 18.07.25 в 14:20