Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дора Любенова и нейните сладки изкушения

3
Снимка: Дора Любенова

Ако обичате сладки и сте креативни, работата на сладкар може да бъде идеалната професия за вас. За да си сладкар е нужно да си творчески дух, да може да създавате разнообразни десерти, торти, сладкиши- с една дума различни сладки изкушения. Но трябва да се знае, че тази професия изисква не само да имате таланта да създавате тези изкушения, но тя  изисква и много търпение, точност и умение да следвате инструкции. И още - един сладкар трябва да умее да е внимателен към детайлите и да може да следва рецепти и указания, да има знания за хранителните стандарти и хигиенните правила. И не на последно място- добрите комуникационни умения също са важни, особено ако се работи в екип или се обслужват клиенти. Дора Любенова от Видин от дете има страст към сладкарството, а от година и половина вече има и своя пекарна, за пътя към успешния бизнес тя разказа:


"Занимавам се със сладкарство от 15-16-годишна, а пекарната, която имам, е вече от година и половина. Тръгнах по този път, защото това винаги е било мое желание и винаги съм искала да правя сладкиши, и се превърна в моя страст по-нататък. Причината за създаване на пекарната бяха моите декорирани бисквити, които нямаше как да просъществуват във Видин само продавайки декорирани бисквити и заради тях направих цялата пекарна. Правим всякакви домашни сладкиши, много ми се иска в града да има място, в което се предлагат домашни неща, защото навсякъде е пълно с купешки. В големите вериги е пълно с неща, които са изкуствени, а при нас всичко се прави с естествени продукти, дори имаме някои по-здравословни алтернативи и смятам, че хората се радват много на един най-обикновен кекс, който е направен както във вкъщи, но те нямат време да си ги направят."



Рецептите за своите изкушения Дора събира от дете, голяма част от тях са наследство от бабите. А най-хубавият сладкиш за нея е:


"Най-хубавият сладкиш е този, който си направил с желание и с любов. Този е най-хуабв, защото вкусовете на хората са различни. Аз лично не предпочитам шоколадовите, но повечето хора свързват сладкото с шоколад... Сладките изкушения ни носят много радост, как изглежда първо, за мен е много важен външният вид на всички продукти, защото външният вид продава първо и човек се храни с окото първо и след това с вкуса. Тайната съставка е да бъдеш спокоен и някак си, като че ли това нещо човек го носи в себе си." 


Повече може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Моника Йончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Агенция "Мяра": 74% от българите казват, че животът поскъпва

Близо три четвърти от пълнолетните българи намират, че в последните седмици има увеличение на цените на стоките и услугите. Данните са от независима изследователска програма на социологическата агенция „Мяра“, публикувани днес. Изследването е проведено в началото на август сред 801 пълнолетни български граждани.  „В последните няколко седмици усетих..

публикувано на 20.08.25 в 17:40

За комарите и хората

Международният ден на комара се отбелязва всяка година на 20 август. Това е денят, в който се чества годишнината от откритието на сър Роналд Рос на начина за пренасяне на болестта малария през далечната 1897 година. Днес обаче няма да говорим за опасностите, които те крият и некомфорта, който ни носят, а ще пречупим темата от забавната страна..

публикувано на 20.08.25 в 13:17

"Севилският бръснар" идва в Белоградчик

Операта на Росини "Севилският бръснар"  е част от фестивала "Опера на върховете" в Белоградчик. Произведението е едно от най-обичаните, пленяващи със своята жизнерадост, заразяващо с хумора си, запомнящо се със своята мелодичност и музикална изобретателност. Твърди се, че Росини написва този свой шедьовър само за 12 дни. Но това съвсем не..

публикувано на 20.08.25 в 13:00

Как лошото отключва добро - историята на едно изгубено портмоне

Пореден акт на добро дело бе подтикнат от публикация на видински гражданин в социалните мрежи. Случаят е от преди дни, а поводът е едно загубено портмоне. Станислав Стоянов е автор на поста във видинските групи, а загубеното портмоне е на неговия дядо, Младен Каменов , който излязъл на среща в парк "Владикина бахча", разказва Станислав:..

публикувано на 20.08.25 в 12:09

Операта „Травиата“ оживява на белоградчишка сцена

В петък, 22 август, Държавна опера-Русе ще представи на белоградчишка сцена операта „Травиата“, създадена специално за 75-годишнината от основаването на русенския оперен театър. През 1949 година в Русе е представено емблематичното произведение на Джузепе Верди и това е първата постановка на Русенската опера. Затова и днес за русенските оперни..

публикувано на 20.08.25 в 12:00

Фотографията – изкуство, което улавя емоции и време

Световният ден на фотографа се отбелязва всяка година на 19 август. Това е дата, посветена на едно изкуство, което съчетава техника, усещане за момент и емоция. Без значение дали става дума за професионални снимки, или за обикновени кадри, запечатани с телефон, фотографията е универсален език, който ни свързва със света, с историята и със самите..

публикувано на 19.08.25 в 16:35

Градският плаж във Видин - защо няма условия за плажуване

Променя ли се Видин към по-добро, се питат видинчани. Емблематични и знакови обекти в старопрестолния град се включват в проекти за благоустрояване. Вече повече от година продължава реставрацията на терасите на плажа край крепостта "Баба Вида".  Метални ламарини заграждат достъпа до горните етажи на плажа, а пък условия за плаж край..

публикувано на 19.08.25 в 15:05