Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дора Любенова и нейните сладки изкушения

3
Снимка: Дора Любенова

Ако обичате сладки и сте креативни, работата на сладкар може да бъде идеалната професия за вас. За да си сладкар е нужно да си творчески дух, да може да създавате разнообразни десерти, торти, сладкиши- с една дума различни сладки изкушения. Но трябва да се знае, че тази професия изисква не само да имате таланта да създавате тези изкушения, но тя  изисква и много търпение, точност и умение да следвате инструкции. И още - един сладкар трябва да умее да е внимателен към детайлите и да може да следва рецепти и указания, да има знания за хранителните стандарти и хигиенните правила. И не на последно място- добрите комуникационни умения също са важни, особено ако се работи в екип или се обслужват клиенти. Дора Любенова от Видин от дете има страст към сладкарството, а от година и половина вече има и своя пекарна, за пътя към успешния бизнес тя разказа:


"Занимавам се със сладкарство от 15-16-годишна, а пекарната, която имам, е вече от година и половина. Тръгнах по този път, защото това винаги е било мое желание и винаги съм искала да правя сладкиши, и се превърна в моя страст по-нататък. Причината за създаване на пекарната бяха моите декорирани бисквити, които нямаше как да просъществуват във Видин само продавайки декорирани бисквити и заради тях направих цялата пекарна. Правим всякакви домашни сладкиши, много ми се иска в града да има място, в което се предлагат домашни неща, защото навсякъде е пълно с купешки. В големите вериги е пълно с неща, които са изкуствени, а при нас всичко се прави с естествени продукти, дори имаме някои по-здравословни алтернативи и смятам, че хората се радват много на един най-обикновен кекс, който е направен както във вкъщи, но те нямат време да си ги направят."



Рецептите за своите изкушения Дора събира от дете, голяма част от тях са наследство от бабите. А най-хубавият сладкиш за нея е:


"Най-хубавият сладкиш е този, който си направил с желание и с любов. Този е най-хуабв, защото вкусовете на хората са различни. Аз лично не предпочитам шоколадовите, но повечето хора свързват сладкото с шоколад... Сладките изкушения ни носят много радост, как изглежда първо, за мен е много важен външният вид на всички продукти, защото външният вид продава първо и човек се храни с окото първо и след това с вкуса. Тайната съставка е да бъдеш спокоен и някак си, като че ли това нещо човек го носи в себе си." 


Повече може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Моника Йончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Откриха сезона за отстрел на прелетен дивеч

Ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас, обикновена бекасина и друг пернат дивеч традиционно стартира през втората събота на месец август. Ловуването се извършва само през деня. по закон продължава до 31 ноември, но ловците рядко ловуват до края, тъй като започне ловът на диво прасе този лов остава по-назад, каза  Теодора..

публикувано на 21.08.25 в 17:03

6 500 руски есетри плуват в река Дунав

Общо 6 500 есетри от критично застрашения вид руска есетра са пуснати в река Дунав в района на Белене. Есетрите са отгледани по иновативен начин и са пристигнали в България след 20-часово пътуване от Виена. Зарибяването е резултат от проект за възстановяване на есетровите популации на WWF с различни международни партньори. Рибките се..

публикувано на 21.08.25 в 16:56

С деца на море: Почивка или предизвикателство?

Когато чуеш „лятна почивка с децата на море“, първата дума, която ти идва на ум, определено не е „почивка“. Истината е, че тази така наречена „ваканция“ често прилича повече на оцеляване, отколкото на отмора. А когато се върнеш и познати те попитат как е минала почивката на морето, първата мисъл, която ти хрумва и с която описваш преживяването е..

публикувано на 21.08.25 в 16:05

Божана Арсенова: Земеделието и животновъдството бяха неизменна част от Ковачица

Днес в "Думата имат старейшините" гостува Божана Арсенова от Ковачица. Тя е икономист по професия. Работила е дълги години в плановия отдел към местното Трудовото кооперативно земеделско стопанство, така нареченото ТКЗС, в ломското село. За Ковачица си спомня, че навремето е имало около 4000 жители и силно развито земеделие и животновъдство...

публикувано на 21.08.25 в 16:00

Ремонт подобрява условията на живот в Дома за стари хора в Мездра

Домът за стари хора в град Мездра ще бъде обновен. В момента тече ремонт на двора и втория етаж на сградата, което ще позволи на потребителите на услугата да имат повече свободно пространство и по-добри условия за живот, каза за Радио Видин Розалина Георгиева , директор Дирекция "Инвестиционни проекти, обществени поръчки, общинска..

публикувано на 21.08.25 в 13:00

В "Музикална зона" на 21 август 2025 слушаме музика из поредицата полицейски филми с Луи дьо Фюнес

Поредицата включва шест филма със специалното участие на Луи дьо Фюнес. Техен режиьор е Жан Жиро. Актьорският персонал, поне в основните роли, е почти еднакъв. Автор на партитурата е  Раймон Льофевр , който дирижира своя оркестър. Музиката е слънчева, жизнерадостна и лесно запомняща се. Обединяващ е "Маршът на полицаите", охарактеризиращ екипа,..

публикувано на 21.08.25 в 09:00

Агенция "Мяра": 74% от българите казват, че животът поскъпва

Близо три четвърти от пълнолетните българи намират, че в последните седмици има увеличение на цените на стоките и услугите. Данните са от независима изследователска програма на социологическата агенция „Мяра“, публикувани днес. Изследването е проведено в началото на август сред 801 пълнолетни български граждани.  „В последните няколко седмици усетих..

публикувано на 20.08.25 в 17:40