Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храна за горещините: Летни комбинации, които хидратират и зареждат

| Интервю
Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН



С повишаването на температурите, усещането за глад често се променя. Жегата сякаш притъпява апетита, а тялото ни само подсказва, че не му се яде тежко, мазно или пикантно. Вместо това, естествено започваме да търсим по-леки, свежи и сочни храни - плодове, салати, студени супи, вода и натурални напитки. Това поведение не е случаен каприз, а вътрешен сигнал, че през лятото организмът има нужда от различен тип хранене - такова, което не го натоварва, а го поддържа хидратиран, енергичен и балансиран. Тялото ни всъщност "говори" - изпраща сигнали, с които се стреми да запази равновесие и тонус в горещините. Когато го слушаме и отговаряме с правилен избор на храна, то ни се отблагодарява с добро самочувствие, лекота и свежест. Летният сезон ни дава всички необходими инструменти - богат избор от сезонни плодове, зеленчуци, билки и млечни продукти, които да използваме в кухнята и в ежедневното си меню. От нас зависи да направим този избор съзнателно, в полза на здравето, а не само на вкуса.

Какви точно храни и напитки са най-подходящи за организма в летните месеци? Кои продукти е добре да ограничим, и кои да присъстват по-често в менюто ни ще ни разкаже нутриционистът Ина Данчева, специалист по здравословно хранене. С нея ще поговорим и за ролята на хидратацията - кои напитки реално охлаждат организма, как да разпознаем първите сигнали на дехидратация, и защо газираните, подсладени или алкохолни напитки често предизвикват още по-силна жажда, вместо да ни утолят.

"Когато времето стане наистина горещо, каквото  е и през последните дни, тялото ни работи по-усърдно, за да поддържа нормална температура. Затова се дехидратираме по-бързо, чувстваме се уморени и понякога губим апетит. Освен да пием повече вода, е важно и с какво се храним. Добре е менюто ни да бъде съобразено със сезона, а лятото ни дава огромно разнообразие от плодове и зеленчуци. Именно те са нашият най-добър съюзник в борбата с жегите. Препоръчвам  храни с високо водно съдържание, като краставици, домати, тиквички, диня, пъпеши, маруля, праскови, айсберг. Те ни хидратират и ни освежават. Добре е към тях да добавяме и леки протеини, като пилешко месо, риба, яйца и млечни продукти като кисело мляко и извара, които са лесни за храносмилане и същевременно ни засищат за по-дълго. Класически ястия като таратор и шопска салата са идеални за лятото - освежават, засищат и се приготвят бързо, без да е нужно да стоим дълго време над печката лятото."

По думите на специалиста Ина Данчева не е необходимо да правим драстични промени или сложни рецепти - достатъчно е да се възползваме от това, което лятото щедро ни предлага. 

"В горещините често се чувстваме отпаднали и без апетит - това е нормална реакция на тялото, което използва повече енергия за охлаждане. Важно е да не го натоварваме с тежки и мазни храни, а да му помогнем с леки и добре балансирани комбинации. Пример за такава е динята със сирене - звучи елементарно, но динята е богата на вода и ни хидратира, а сиренето добавя сол и белтъчини. Друга добра комбинация е кокосова вода с банан  - кокосовата вода възстановява минерали като калий и магнезий, които губим чрез потта, а бананът ни зарежда с бърза енергия. Кокосовата вода вече е достъпна в повечето магазини под формата на кенчета или бутилки. Ако обичате спанак, добавете към салатата капки лимон – витамин C от лимона подпомага усвояването на желязото, което е важно за енергията. Киселото мляко също е полезно - то съдържа пробиотици, които подпомагат баланса на чревната флора и са особено важни през лятото, когато храносмилателната система може да стане по-чувствителна. Комбинацията между кисело мляко и краставица е класика – и заради вкуса, и заради съдържанието на над 96% вода в краставицата, която ни хидратира отлично", съветва Ина Данчева.

Какво избягват да консумират в жегите видинчани, кои са любимите им "летни спасители" на масата и какви лични трикове използват, за да се чувстват по-леки и жизнени през най-топлите дни, проверихме в анкета:

"Аз избягвам месо, защото са тежки дни, повече зеленчукови супички и най-вече пилешко месо... Почти нищо не ям, нищо не ми се яде, пия вода и това е. От време на време си купуваме зеленчуци и плодове, това е, то нищо не ти се яде друго... Таратор, плодове, зеленчуци, вода повече, течности - това е... Нещо по-леко си хапвам - салата например. Ям спагети повече, защото съм диабетик. Риба - само в заведение."

Лятото ни приканва към лекота - не само в облеклото, но и в храненето. Сезонът ни дава изобилие от свежи и естествени продукти - плодовете, зеленчуците, ферментиралите храни и билковите напитки не случайно са естественият избор на тялото в жегата. Хубаво е да слушаме организма си, когато не ни се яде тежко, значи той знае какво му е нужно. А с малко внимание към това, което слагаме на масата, можем да се чувстваме по-леки, по-жизнени и по-здрави през горещите дни. Охлаждайте се разумно, хидратирайте се редовно и дайте предимство на сезонното. Така тялото ви ще ви се отблагодари - с енергия и добър тонус, дори в най-горещото време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Чупрене ще се проведе традиционният ловен събор

Чупрене ще бъде домакин на осмия Северозападен ловен събор. Той ще се проведе на 20 и 21 септември. В програмата са включени игри и състезания, кулинарно шоу, приготвяне на кулинарни шедьоври.  "Какво ни накара да го направим навремето? Това е страстта към хобито лов, също така към нашите помощници в лова- ловните кучета. С течение на..

публикувано на 18.09.25 в 16:47

Мездра ще получи експертна помощ при определяне размера на такса "битови отпадъци"

Община Мездра ще получи експертна подкрепа от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ за подобряване на системата за управление на битовите отпадъци. Това стана ясно след проведена процедура за избор на общини за предоставяне на експертна подкрепа при реформиране на системите им за управление на битовите отпадъци, съобщиха..

публикувано на 18.09.25 в 16:41

Валентин Симеонов: Трябва да се научим да ценим водата и да я използваме рационално

18 септември е Световен ден за мониторинг на водата. Отбелязва се от 2002 година, която е обявена за Световна година на чистата вода. Целта на деня е да се обърне внимание върху опазването на водните ресурси на Земята.  Поначало България не е много богата на водни ресурси. Основни източници са планини. Реките в страната са къси, нямаме..

публикувано на 18.09.25 в 16:37

Самодейци от Замфирово играят „Опечалена фамилия“ в Лом

Вечната комедия "Опечалена фамилия" по Бранислав Нушич ще бъде представена на фестивала на любителските театри в Лом. Спектакълът е дело на театралния състав към читалището в берковското село Замфирово, който преди няколко години спечели голямата награда на фестивала със спектакъла "Варено жито" от Стоян Николов- Торлака. Сега трупата се изправя пред..

публикувано на 18.09.25 в 16:04

Живот, посветен на армията: Спомени от видинското поделение

В "Думата имат старейшините" днес ни гостува Илия Илиев от Видин. Той e посветил целия си живот на военната служба. Започва работа като млад офицер във военната школа за шофьори, поделението, на чиято територия в момента се провежда панаирът в града. Малко по-късно в своята кариера става началник на видинското Военно окръжие, където прекарва 15..

публикувано на 18.09.25 в 15:00
Доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН (вляво) и Илко Цветков, уредник сектор

Доц. д-р Здравко Димитров: Рациария може да бъде двигател за културния туризъм във Видинско

Новият археологически сезон в Рациария край видинското село Арчар започна на 1 септември и в момента върви усилено. Обект на проучването са римските императорски терми на територията на античния град. Работи се върху 2,5 дка, което е 1/4 от цялата площ.  Археолозите проучват централното крило на банята. Финансирането е в размер на 400 000 лева...

публикувано на 18.09.25 в 14:50

Чирен вече има свой символ

За първи път в своята дълга история врачанското село Чирен има свой герб. Логото символизира духа, историята и бъдещето на Чирен и е поставено на сградата на кметството. Идеята за това населеното място да има символ е на кмета на селото Силвия Христова, която обясни повече за инициативата. "Едно от нещата, които много исках от началото на..

публикувано на 18.09.25 в 14:00