Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кои са най-подходящите напитки за освежаване и хидратиране

| Интервю
Пенко Пеков - барман
Снимка: личен архив



Жега е - градусите скачат, асфалтът пари, а тялото жадно, жадно, търси глътка свежест. И ако водата е най-добрият приятел в летните дни, то освежаващите напитки са нейни верни съюзници. От класическата лимонада и айряна, до по-съвременните ледени чайове, смутита и безалкохолни коктейли - изборът е голям, а ефектът - моментален: хидратация, прохлада и настроение. Важно е не само какво пием, но и как го поднасяме, защото една напитка може да бъде не просто разхлаждаща, а истинско лятно удоволствие. Барманите знаят как да ни въвлекат в "коктейлното приключение"- от играта с вкусовете до украсата с резен лайм и стръкче мента.

Барманът Пенко Пеков от Видин ни разказва какво най-често се поръчва през летния сезон и как една напитка може да ни пренесе на сянка, дори и когато сме насред жегата.

"Моите наблюдения са, че хората предпочитат дълги напитки - в случая дълги коктейли, лимонади и студени кафе напитки, като Фредо еспресо и Фредо капучино. Едни от най-предпочитаните алкохолни напитки са джин тоник и аперол шприц. Може да звучи банално, че ги споменавам, предвид че са добре познати, но неслучайно са се установили през годините. Винаги може да направим джин тоник или аперол шприц малко по-интересен, като добавим сироп - например ягода, малина или пък пресни билки, като мента или розмарин. Може и сами да си ги приготвим вкъщи. Най-лесният начин е да вземем малини, ягоди или череши, например 100 г череши, да добавим 25 г захар, да ги пасираме и готово – получава се плодово пюре, което всъщност е още по-подходящо, защото знаем точно какво съдържа и няма консерванти."



Когато приготвя напитки за жегите, за Пенко е важно винаги да има прясно изцеден лимон или лайм. 


"Предпочитам лимонадата със сода, а не със спрайт, защото последният я прави твърде сладка. Най-добре е да използваме домашно приготвени пюрета, а не готови сиропи от магазина. И разбира се, не бива да пропускаме ароматните билки – мента и босилек са чудесни. Билките са подходящи за всяка лимонада в топлите дни. Аз лично съм голям фен на италианските аперитиви. Те са достъпни в почти всички магазини и сами по себе си са доста комплексни на вкус – съчетават сладко, горчиво и кисело. Ако решите да направите коктейл с тях, е много лесно - взимате една част аперитив (например Campari, Aperol или Ramazotti) и добавяте две части тоник или сода. Например 60 мл Campari и 120 мл сода. Получава се чудесен освежаващ коктейл с ниско алкохолно съдържание, който е дълъг и едновременно с това хидратира."




А какви напитки предпочитат видинчани в горещините?

"Само вода пия...Аз пия фреш от зелена ябълка...Повече вода... Според мен най-важното е -  да пием вода!..Студен чай е по-подходящо, защото газираното не е добре за тялото. Натурални сокове, за децата също и вода - това е!"

В летните жеги освежаването не е просто въпрос на комфорт - то е необходимост. Тялото ни губи много течности, а с тях и важни соли и минерали. Именно затова изборът на подходяща напитка в горещите дни е повече от удоволствие  - това е грижа за здравето ни. От чаша студена вода с резен лимон до по-смелите вкусове на плодови смутита и домашни лимонади - всяка глътка прохлада ни помага да останем бодри и свежи. И не забравяйте - в летните дни се пие често, леко и с удоволствие, защото прохладата невинаги идва от климатика - понякога просто е в чашата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Господ лекува всяка бесноватост

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Тогава Той се допря до очите им и рече: нека ви бъде по вашата вяра."  (Мат. 9:29) След като възкресява дъщерята на Иаир, Спасителят Си..

публикувано на 27.07.25 в 08:00

"Смърт на Ривиерата"-класическо криминале с британски почерк

Втората световна война все още е болезнен спомен през 50-те, но светът вече прави всичко по силите си да остави миналото зад гърба си. Хората искат живота си отново нормален. Бившият военен пилот Бил Дилън също. За да го постигне обаче, се налага да открие една жена, която не иска да бъде открита. А междувременно по крайбрежието на цялата Френска..

публикувано на 25.07.25 в 17:15

Луксозен пикник сред Белоградчишките скали

В рубриката "Професия хоби" днес ще се потопим в едно изключително преживяване - пикник, но не какъв да е, а луксозен и стилен . Тази идея напоследък набира все повече популярност по света и вече достига и до нашите красиви кътчета в Северозапада.  Представете си арка, нежно украсена със зеленина и понякога озарена от нежни лампички и..

публикувано на 25.07.25 в 16:30

Грижата за домашните любимци в летните жеги

Летните горещини не се отразяват зле само на нас, хората, но и на нашите четириноги приятели . Силното слънце, високите температури, нагретият асфалт - са все врагове за животните. Хидратацията, както при нас, така и при тях, е от изключително голямо значение. Особено опасно е  в часовете с най-голяма жега, когато дори кратка разходка може..

публикувано на 25.07.25 в 15:30

Пети Международен фестивал и семинар на балканската музика започва в Чипровци

Музиканти от Америка, Белгия, Словения и Гърция пристигат в балканското градче, за да се докоснат до магията на българската народна музика. Преподаватели ще им бъдат изявени български музиканти от София и Пловдив.  Началото стартира в неделя вечер, 27 юли и продължава до 1 август,  обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер:..

публикувано на 25.07.25 в 13:25

КНСБ: Над 2700 лева са необходими за тричленно семейство

1526 лв. чиста заплата е нужна на един работещ, за да води нормален живот. От тях за храна отиват над 600 лева.  За семейство с едно дете пък трябват 2748 лв, показват данните за издръжка на живот на КНСБ за юни. В сравнение с миналата година издръжката на тричленно семейство е нараснала със 133 лв., а за сам човек - със 73 лв., обясни..

публикувано на 25.07.25 в 13:05

До 500 килограма от декар е пшеницата във Видинско

Към края си е жътвената кампания в област Видин. В региона жътвата на есенници започна по-рано от обичайното и в голямата си част премина под палещите лъчи на слънцето. Засушаването и застудяването през април оставиха своя отпечатък и компрометираха добивите, каза Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите: "Почти..

публикувано на 24.07.25 в 17:03