Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Международен ден на бирата - с почит към традицията и вкус от Северозапада

Снимка: ЕПА/БГНЕС



В Международния ден на бирата, който се отбелязва всеки първи петък на август, си говорим за напитката, която събира хората, разказва истории и пази духа на времето. Бирата е една от най-древните и обичани напитки в човешката история. Съществуват данни, че още преди 7 000 години в Месопотамия хората са приготвяли ферментирала напитка, която по същество много напомня на днешната бира. Оттогава насам тя не просто оцелява, а се превръща в културен феномен - в символ на общуване, занаят и удоволствие. Днес в света има стотици разновидности - от класически лагери и ейлове до експериментални крафт стилове с плодове, билки или нестандартни съставки. В много страни бирата е част от националната идентичност - като в Чехия, която държи първенството по потребление на глава от населението, или Германия, където традицията на пивоварството се пази с почит. В България също има дълбоко вкоренена култура на биропроизводство, която в последните години преживява нов разцвет - както чрез възраждане на стари рецепти, така и чрез въвеждането на модерни технологии и иновативни подходи.

По повод Международния ден на бирата се отправяме към едно място, където традицията среща съвремието - град Лом. Там се намира една от най-старите и утвърдени пивоварни в страната, запазила духа на майсторството и вкуса на времето. С Красимира Владимирова - директор на пивоварна "Ломско пиво", разговаряме за това как се постига баланс между вековното наследство и съвременните технологии в производството на бира, какво означава автентичен вкус в днешната глобална пазарна среда и защо Лом продължава да бъде важна точка на бирената карта на България.

ивото ни се произвежда по класическа технология и е естествено газирано. Произвеждаме различни видове пива - светли, червени, тъмни, вайс. Мисля, че това ни отличава. Вкусовете на потребителите се промениха в последните години – към по-леки бири, с по-ниска газировка и по-ниско алкохолно съдържание. Но пък има и ценители, които предпочитат силните и гладки бири. Ние се стремим да балансираме и в двата варианта. Имаме и силни бири, и по-леки. В тази връзка искам да спомена, че от три дни на пазара имаме нов вид бира, която е отлежавала с дъбов чипс. Надявам се нашите клиенти да я опитат и да останат удовлетворени."

Красимира изтъкна обезлюдяването на региона като едно от най-сериозните предизвикателства пред тяхната пивоварна.

"На първо място - голямата конкуренция на пазара. И тъй като нашата пивоварна е регионална, обезлюдяването на региона също е голям проблем. Затова усилията на нашия екип са насочени към развитие на пазара извън региона."


Попитахме и видинчани харесват ли бирата, коя е предпочитаната от тях вид бира и колко често я пият.
"Обичам, разбира се, особено лятото - всеки ден, всяка вечер пия.  Не съм ги броил, но доста, доста. Любител съм на светлото пиво - класика. Вайс - не!..Не обичам бира, не пия, не ми харесва на вкус...Лично на мен бирата ми горчи, но в много редките случаи, когато съм опитвал бира, т. нар. "тъмна бира", защото тя по-малко горчи, това е според моя вкус."

На Международния ден на бирата си напомняме, че зад всяка чаша се крие повече от вкус - има история, занаят, и хора, посветили се на това изкуство. А когато традицията се съхранява с уважение и се развива с мисъл за бъдещето, резултатът не е просто добра бира - той е повод за гордост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 9 ноември 2025 година

Есента не бърза. Тя просто идва, за да ни напомни, че красотата е в промяната. Това е „Неделник“ с аромат на кафе от джезве и усмивки от Северозапада! В „Неделник“ ви очаква пъстра неделна среща с истории, традиции и хора с големи сърца. Можете да чуете майстора бакърджия Борислав Борисов – човекът, който пази занаята жив..

публикувано на 09.11.25 в 13:59

Вяра, която надмогва естествените закони

Седма неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че Той е готов винаги да ни помага и да ни утешава в нашите немощи и страдания.  Когато Господ беше повикан от Иаир, за да помогне на болната му дъщеря, влизайки в дома му Той я намери вече мъртва.Как приличаме на тези хора, които са наобиколили мъртвата..

публикувано на 09.11.25 в 08:00

Харълд Робинс предупреждава: "Първи умират мечтите"

Калифорния през 60-те години на ХХ век е място на свободна любов и желание за световен мир. Хипи културата е в апогея си. Но времената се менят и ветеранът от Виетнам Гарет Брендън се опитва да се справи с тях, въпреки умората, която е натрупал от всичко. Върнал се е у дома, в Щатите, без никаква идея какво иска да прави. Знае само, че не желае..

публикувано на 07.11.25 в 17:05

От Китай до Видин: Историята на Янг, която учи децата на изкуството на китайския език

Какво кара едно младо момиче от далечен Китай да избере да живее във Видин? Днес ви срещаме с Янг - 25-годишна преподавателка по китайски език в СУ „Цар Симеон Велики“ . Само преди два месеца тя пристига в България, готова да сподели културата и езика на далечен Китай с видинските деца. За Янг това е истинско предизвикателство - нова страна,..

публикувано на 07.11.25 в 17:00
Дора Любенова и Мик Купър

Английска съботна закуска във Видин – с аромат на масло, чай и топли печива

Ухае на прясно изпечени вкусотии. Навън е мъгливо, но в пекарната на Дора Любенова - " Ди Арт - Пекарна и Кафе "   е светло, топло и уютно. Мирише на масло, на сладко тесто, на нещо познато и чуждо едновременно - типично британски аромат, който те кара да се усмихнеш. Тази събота Видин отново ще посрещне "Съботна закуска с Мик и Дора" -..

публикувано на 07.11.25 в 16:30
Майстора медникар Борислав Борисов

Изкуството на медникаря

Медникарството - или както старите хора му казват бакърджийство - е един от най-старите занаяти по нашите земи! От траките и римляните, чак до днес, майсторите продължават да изчукват не само медта, а и човешкото любопитство с красотата на своите съдове. Чайници, кани, джезвета, тави, котли - всичко блести и звъни, сякаш казва: „Айде,..

публикувано на 07.11.25 в 16:10

Уиски – пухкавото доказателство, че любовта идва неочаквано

Стана студено и започваме с котките. Ами, да - сега е най-приятния момент, в който котката да дойде в скута и да се сгушите...и да чуете онзи приятен, успокояващ звук - мъррррр.  Историята на Уиски е истински трогателна.  Той е подарък за своята стопанка Виктория Витомирова, която всъщност изобщо не е искала да има котка. Но, както често..

публикувано на 07.11.25 в 15:30