Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Международен ден на бирата - с почит към традицията и вкус от Северозапада

Снимка: ЕПА/БГНЕС



В Международния ден на бирата, който се отбелязва всеки първи петък на август, си говорим за напитката, която събира хората, разказва истории и пази духа на времето. Бирата е една от най-древните и обичани напитки в човешката история. Съществуват данни, че още преди 7 000 години в Месопотамия хората са приготвяли ферментирала напитка, която по същество много напомня на днешната бира. Оттогава насам тя не просто оцелява, а се превръща в културен феномен - в символ на общуване, занаят и удоволствие. Днес в света има стотици разновидности - от класически лагери и ейлове до експериментални крафт стилове с плодове, билки или нестандартни съставки. В много страни бирата е част от националната идентичност - като в Чехия, която държи първенството по потребление на глава от населението, или Германия, където традицията на пивоварството се пази с почит. В България също има дълбоко вкоренена култура на биропроизводство, която в последните години преживява нов разцвет - както чрез възраждане на стари рецепти, така и чрез въвеждането на модерни технологии и иновативни подходи.

По повод Международния ден на бирата се отправяме към едно място, където традицията среща съвремието - град Лом. Там се намира една от най-старите и утвърдени пивоварни в страната, запазила духа на майсторството и вкуса на времето. С Красимира Владимирова - директор на пивоварна "Ломско пиво", разговаряме за това как се постига баланс между вековното наследство и съвременните технологии в производството на бира, какво означава автентичен вкус в днешната глобална пазарна среда и защо Лом продължава да бъде важна точка на бирената карта на България.

ивото ни се произвежда по класическа технология и е естествено газирано. Произвеждаме различни видове пива - светли, червени, тъмни, вайс. Мисля, че това ни отличава. Вкусовете на потребителите се промениха в последните години – към по-леки бири, с по-ниска газировка и по-ниско алкохолно съдържание. Но пък има и ценители, които предпочитат силните и гладки бири. Ние се стремим да балансираме и в двата варианта. Имаме и силни бири, и по-леки. В тази връзка искам да спомена, че от три дни на пазара имаме нов вид бира, която е отлежавала с дъбов чипс. Надявам се нашите клиенти да я опитат и да останат удовлетворени."

Красимира изтъкна обезлюдяването на региона като едно от най-сериозните предизвикателства пред тяхната пивоварна.

"На първо място - голямата конкуренция на пазара. И тъй като нашата пивоварна е регионална, обезлюдяването на региона също е голям проблем. Затова усилията на нашия екип са насочени към развитие на пазара извън региона."


Попитахме и видинчани харесват ли бирата, коя е предпочитаната от тях вид бира и колко често я пият.
"Обичам, разбира се, особено лятото - всеки ден, всяка вечер пия.  Не съм ги броил, но доста, доста. Любител съм на светлото пиво - класика. Вайс - не!..Не обичам бира, не пия, не ми харесва на вкус...Лично на мен бирата ми горчи, но в много редките случаи, когато съм опитвал бира, т. нар. "тъмна бира", защото тя по-малко горчи, това е според моя вкус."

На Международния ден на бирата си напомняме, че зад всяка чаша се крие повече от вкус - има история, занаят, и хора, посветили се на това изкуство. А когато традицията се съхранява с уважение и се развива с мисъл за бъдещето, резултатът не е просто добра бира - той е повод за гордост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Харълд Робинс предупреждава: "Първи умират мечтите"

Калифорния през 60-те години на ХХ век е място на свободна любов и желание за световен мир. Хипи културата е в апогея си. Но времената се менят и ветеранът от Виетнам Гарет Брендън се опитва да се справи с тях, въпреки умората, която е натрупал от всичко. Върнал се е у дома, в Щатите, без никаква идея какво иска да прави. Знае само, че не желае..

публикувано на 07.11.25 в 17:05

От Китай до Видин: Историята на Янг, която учи децата на изкуството на китайския език

Какво кара едно младо момиче от далечен Китай да избере да живее във Видин? Днес ви срещаме с Янг - 25-годишна преподавателка по китайски език в СУ „Цар Симеон Велики“ . Само преди два месеца тя пристига в България, готова да сподели културата и езика на далечен Китай с видинските деца. За Янг това е истинско предизвикателство - нова страна,..

публикувано на 07.11.25 в 17:00
Дора Любенова и Мик Купър

Английска съботна закуска във Видин – с аромат на масло, чай и топли печива

Ухае на прясно изпечени вкусотии. Навън е мъгливо, но в пекарната на Дора Любенова - " Ди Арт - Пекарна и Кафе "   е светло, топло и уютно. Мирише на масло, на сладко тесто, на нещо познато и чуждо едновременно - типично британски аромат, който те кара да се усмихнеш. Тази събота Видин отново ще посрещне "Съботна закуска с Мик и Дора" -..

публикувано на 07.11.25 в 16:30
Майстора медникар Борислав Борисов

Изкуството на медникаря

Медникарството - или както старите хора му казват бакърджийство - е един от най-старите занаяти по нашите земи! От траките и римляните, чак до днес, майсторите продължават да изчукват не само медта, а и човешкото любопитство с красотата на своите съдове. Чайници, кани, джезвета, тави, котли - всичко блести и звъни, сякаш казва: „Айде,..

публикувано на 07.11.25 в 16:10

Уиски – пухкавото доказателство, че любовта идва неочаквано

Стана студено и започваме с котките. Ами, да - сега е най-приятния момент, в който котката да дойде в скута и да се сгушите...и да чуете онзи приятен, успокояващ звук - мъррррр.  Историята на Уиски е истински трогателна.  Той е подарък за своята стопанка Виктория Витомирова, която всъщност изобщо не е искала да има котка. Но, както често..

публикувано на 07.11.25 в 15:30

Видинската полиция с кампания "От дом на дом" срещу телефоните измами

Областната дирекция на МВР във Видин продължава превантивната кампания срещу телефонните измами "От дом на дом" в населени места от областта. Полицейски инспектори посещават адреси и местата, където се събират възрастни хора и разясняват за рисковете. Раздават календари с препоръки как да се предпазят. На опашката пред Централната поща във Видин..

публикувано на 07.11.25 в 14:58

Модерен кабинет по роботика откриха във видинско училище

Със STEM кабинет по роботика разполага вече видинското основно училище "Епископ Софроний Врачански". За изграждането му са осигурени 252 000 лева по Националния план за възстановяване и устойчивост, каза директорът на учебното заведение Милотин Борисов.  "STEM центърът разполага изцяло с ново оборудване, различни видове роботи, които..

публикувано на 06.11.25 в 17:00