Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Внимание! Фалшив зехтин в магазините!

В 2 от 13 проби зехтин са намерени несъответствия в качеството,  причината е умишлено фалшифициране на марките от страна на производителите“-коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“. Според него, това е първото доказателство за присъствието на Българския пазар на зехтини менте. Такива са изводите от направеното от Асоциацията изследване, на избрани 28 марки зехтин, продавани в търговската мрежа.

Богомил Николов

„Притеснителен е фактът, че в два от проверените продукта са открити съединенията хлороформ и тетрахлорметан, 11 пъти над нормата. Затова, потребителите трябва да знаят, че маслиновото масло, независимо къде е произведено, може да не бъде полезно за тяхното здраве и да подхождат информирано при избора в търговската мрежа“ - категоричен е Богомил Николов. По думите му, в домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника.Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо, а при качествените, се получават твърди образувания по целия стълб на течността.

Проф.Донка Байкова

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, при такава концентрация на химикали като хлороформ и тетрахлорметан в зехтина, има риск за здравето ни. Затова, тя препоръча да готвим със слънчогледово олио.  „Когато зехтинът е студено пресован, т.е. екстра върджин, би трябвало в него да има само маслен екстрат на маслини.Там не са допустими химически агенти, те могат да се използват при рафинираните масла, но ако бъдат засечени в зехтините, това означава, че са фалшиви“-коментира за Радио Благоевград специалистът по здравословно хранене.  „Екстра вържин зехтините не се подлагат на термична обработка. Разграждат се и всичките им хубави свойства се губят. Окисляват се, изчезват антиоксидантите, витамините и става продукт, който носи риск за стомашно-чревното здраве и не само“, предупреди проф. Байкова. Затова тя съветва, за салати и директна консумация, да се използва зехтин, но когато готвим – рафинирани масла. Защо не слънчогледово? То е подходящо“, каза още диетологът.

Подробностите можете да чуете в разговорите на Биляна Славчева с Богомил Николов и с Донка Байкова: 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сладки "Истории от бабината кухня" ни запознават с традициите и обичаите в България

Eла, да влезем заедно в дъхавата кухня на баба Вяра! Ще седнем на дървените столове с меки възглавнички и заедно с баба Вяра и внучката й Верчето, ще се насладим на поредната интересна история, която някоя от гостенките им разказва. Ще опитаме от червеното винце и печените орехи и със сигурност ще научим някоя позабравена рецепта.  А независимо..

публикувано на 10.02.25 в 14:46

С питка и мед посрещнахме празника на пчеларя в Радио Благоевград

С вкусна питка и мед посрещнахме тази сутрин празника на пчеларите в студио 2 на Радио Благоевград . Този подарък направи за екипа ни Ралица Петкова, потомствен пчелар от Благоевград, която беше наш гост по повод деня, в който почитаме свети Великомъченик Харалампий, покровител на пчеларите и на меда. Тя припомни, че празникът на..

публикувано на 10.02.25 в 13:43

Първокласничка от Благоевград популяризира йогата сред децата със собствен видео канал

В предаването "С усмивка в събота" освен с усмивка, посрещнахме съботното утро и с йога. По-специално йога, подходяща за деца. Чрез игрови подходи и забавни асани (пози), йогата не само помага на децата да развият по-добра физическа координация, гъвкавост и сила, но и предлага чудесни възможности за подобряване на концентрацията и управлението на..

публикувано на 08.02.25 в 09:27

Рекорден брой сигнали за онлайн злоупотреби с деца

300 хиляди сигнала са обработени са подадени  в Националния център за безопасен интернет от януари до септември миналата година. Тревожната статистика сочи, че броят на обработените сигнали  е пет пъти повече в сравнение с цялата 2023 година. Това каза за Радио Благоевград Мирела Христова,  психолог в екипа на Центъра. Още..

публикувано на 07.02.25 в 16:45
Велизар Енчев

Велизар Енчев: Бойкотът на 13 февруари ще покаже силата на потребителите

Три граждански организации обявиха национален бойкот на всички хранителни магазини в България на 13 февруари. Движение „Системата ни убива“, Федерацията на потребителите в България и Обединени пенсионерски съюзи призовават гражданите да не пазаруват в този ден в знак на протест срещу високите цени на хранителните стоки. Според организаторите, цените..

публикувано на 07.02.25 в 11:40
Владислав Панев

Владислав Панев: Таваните на цените не спират поскъпването, а създават бюрокрация

Бившият депутат от "Продължаваме промяната – Демократична България" Владислав Панев разкритикува идеята за въвеждане на таван на надценките върху храните, като заяви, че подобни мерки не дават очакваните резултати. В интервю за предаването “Събития и личности” той припомни неуспешните опити за контрол на цените по времето на правителствата на Андрей..

публикувано на 07.02.25 в 11:35

Обновените екопътеки над село Ключ привличат все повече туристи

Достъпът до природните забележителности в района на петричкото село Ключ вече е по-лесен и безопасен, след обновяването на основните екопътеки. Това стана факт още през миналата година, благодарение на усилията, труда и средствата, вложени от страна на местната власт, на спонсори, като най-големият е таксиметрова фирма от София, на Сдружение..

публикувано на 06.02.25 в 13:15