Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„За“ или „против“ маските в училище

Ден преди началото на новата учебна година, носенето на маски в училищата се оказа един от най-сериозните проблеми, които тревожат родителите. По този повод, в различни градове на страната, бяха организирани протести под надслов “Не на маските и изолаторите в училище!”

Пред Регионалното управление на образованието в Благоевград също се събраха притеснени от новата Наредба родители.

„В Германия от вчера маските в училищата вече са отменени, защото има три случая на припаднали деца. Едното с лош изход, за съжаление„– с този неприятен пример започна протестът в Благоевград, на който, освен родители и ученици, присъстваха и представители на Регионалното управление на образованието. Недоволството премина под формата на диалог между Люси Манова, един от организаторите на протеста и Ивайло Златанов, началник на Регионалното управление на образованието - Благоевград, според когото „не трябва така крайно и драстично да се приема ситуацията, защото има правила, които трябва да се спазват за здравето на децата и техните близки“.

„Особено малките класове, как си представят, че тези деца няма да си разменят маски, няма тези маски да се търкалят по земята, няма да си разменят химикали? Значи, тази маска, според мен, е абсолютно излишна. Първо, научно доказано е, че маските не предпазват, а и при самия допир едно до друго, децата могат да се заразят. Например, моето дете е астматик, как да му сложа маска“ – попита Люси Манова.

Ивайло Златанов обясни, че маските са задължителни при определени условия – в общите помещения в училищата, когато децата контактуват интензивно в междучасията.

„В клас и в час не е препоръчително и задължително носенето на маски. Ние сме го оповестили и на учители, и на родители. Това са насоки, които имат препоръчителен характер. Всяко едно училище има право само да определя условията за носене на маски. На територията на областта има 122 училища, това означава, че има 122 ситуации“ – коментира още началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград.

Той обеща, че до седмица ще бъде направено допитване до всички родители на територията на областта за това дали одобряват или не носенето на маски в училище. Подобна онлайн анкета вече е организирана в социалната мрежа от недоволните родители, според която повечето анкетирани са отговорили, че не одобряват носенето на маски.

Ивайло Златанов съобщи още, че в почти всички училища на територията на област Благоевград са осигурени необходимите изисквания по отношение дезинфекцията и хигиената в учебните помещения, осигурена е почти навсякъде и топла вода. В момента има само две училища, в които няма топла вода, но се прави всичко възможно този проблем да бъде решен до 15 септември.

По отношение на „изолаторите“, така наречените помещения, в които ще се изолират деца с грипоподобни симптоми, Златанов обясни, че има обособени такива стаи, в почти всички училища.

„При показване на симптоми, логично е да има съответни реакции и действия – родител, съгласие, тестване, действие до излизане на резултатите от теста, и намеса на спешна медицинска помощ, ако е необходимо“ – обясни още Ивайло Златанов.

Между 2700 и 2800 ще бъдат първокласниците тази година в област Благоевград. Според част от родителите и учениците, с които разговаряхме, маските са абсолютно излишни, защото затрудняват дишането и комуникацията, а и няма гаранция, че те винаги ще бъдат чисти и ще могат да се сменят своевременно. Според Люси Манова, това ще бъде много стресиращо за децата. Така смята и второкласничка от Благоевград, която е категорична, че няма да се чувства добре с маска в училище, защото тя ще й пречи. Според други родители, все пак е необходимо децата да носят някакви предпазни средства в училище, но да не са задушаващи.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

След по-малко от две десетилетия ще бъдем изправени пред недостиг на кафе

Кафето е втората най-търгувана стока в света след петрола . По официални данни за 2023/2024 година, най-големите производители на кафе са Бразилия с около 39% от световното производство, Виетнам  - 17%, Колумбия - 7%, Етиопия и Индонезия  с по 5%. Финландия е държавата, която обаче води световната класация на страните, в ĸoитo ce пиe..

публикувано на 16.09.24 в 09:51

На 17 септември в Благоевград - празник на вярата, надеждата и любовта

На 17 септември почитаме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. На този ден се прекланяме пред вярата, надеждата, любовта и мъдростта - добродетелите, които ни правят хора и ни крепят в трудни моменти. „ Празникът е много специален за нас българите, защото колкото да не си признаваме и колкото да се..

публикувано на 16.09.24 в 09:44

Майстор зограф вае стенописите на новия храм в Долно Драглище

На финалната права е доизграждането на храм " Св. св. Йоаким и Анна" в разложкото село Долно Драглище.  В момента се изографисват стенописите от майстора зограф и почетен реставратор Николай Чергаров . "Чергаров настоя да направи дарение от своя страна и п о-скоро той ни откри", обясни Яница Домусчиева от Сдружение "Св. св. Йоаким и Анна"...

публикувано на 13.09.24 в 19:03

Комисар Валентин Василев: 2024-та година е една от най-трудните

2024-та година е една от най-трудните. Така се оказва след големите пожари през годината – това е един от основните изводи след случилото се през летните месеци. Това е един от изводите досега каза директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград комисар Валентин Василев. „Преодоляхме и затрудненията,..

публикувано на 13.09.24 в 17:06

Инж. Богдан Милчев: Нужен е нов подход при пътната безопасност

През последните години няма разлика . Винаги общините в последните дни преди откриването на учебната година реновират и ремонтират районите на училищата.  Това заяви в интервю за Радио Благоевград председателят на Института по пътна безопасност инж. Богдан Милчев. Възстановяват се пешеходните пътеки, както и маркировката на уличната..

публикувано на 13.09.24 в 16:56
Борис Харизанов

Трансгранични възможности: България като привлекателен партньор за гръцки инвестиции

Българо-гръцката търговско-промишлена камара играе ключова роля в развитието на икономическите отношения между България и Гърция. Участието ѝ на тазгодишния международен панаир HELLEXPO 2024 привлече вниманието на множество бизнес лидери от двете страни, които търсят нови възможности за партньорства и разширяване на търговските пазари. В предаването..

публикувано на 13.09.24 в 11:14

Гергана Лаптева: Отдавна исках да пиша за древния град Хераклея Синтика

Жанрът в който твори Гергана Лаптева е исторически трилър. Тя е почти готова с шестия си роман, който ще излезе от печат през 2025 година. „ Действието преминава през Неапол, Александрия и завършва в едно много любимо мое място – древния град Хераклея Синтика “, открехна част от новата история писателката, която сподели в интервю за Радио..

публикувано на 13.09.24 в 10:45