Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Право и медии" организира онлайн консултации и обучения

Анелия Торошанова

"За да отговорим на изискванията на информационната среда, в която живеем, трябва ежедневно да обогатяваме своите знания и умения. За да бъде всеки от нас конкурентен на пазара на труда се нуждаем от повече информация по всяко време и на всяко място. Обучението трябва да бъде част от ежедневието ни, за да просперираме в обществото. Електронното обучение набира скорост в динамиката на живота, и в училището, и в академичните среди. Това ни мотивира да създадем  Обучителен център към Фондация „Право и медии“." – това каза в ефира на Радио Благоевград Анелия Торошанова, журналист, председател на Управителния съвет на Фондация "Право и медии".

Основни цели на Фондацията са: да представя и използва различни форми на медиите за развитие на правовата държава, отделните граждани и техните организационни форми; да подпомага, разяснява, издига разбирането, възприемането, използването на медиите в живота на хората, социалните структури, бизнеса, държавата и в др. сфери на обществения живот; да съдейства за развиването на хуманистично мислене и ясно разбиране и осъзнаване на процесите на общественото развитие чрез различните форми на държавната власт – изпълнителна, съдебна, законодателна  и взаимовръзката с медиите; да разпространи прилагането на медиите в развитие на основните човешки ценности в съвременното общество, законността и справедливостта, да използва и насърчава използването на информационните, дигитални и комуникационни технологии като средство за допълнително развитие и обогатяване на правото в съвременния свят.

Онлайн обученията на Фондация "Право и медии" са по актуални правни теми, свързани със законодателни промени, изменения в нормативни актове  и европейско законодателство. Насочени са към различни  таргет групи от цялата страна, не само към юристи. По този начин хора с различни професии от цяла България могат да се обучават онлайн и да създават бизнес контакти и приятелства. Някои от обученията са сертифициращи, а други завършват с издаване на удостоверение на участниците. Преподавателите са едни от най-ерудираните представители на академичните среди. 

Едно от първите обучения, с които ще стартира новата 2021 година е свързано с темата за абсолютната давност, а лектор ще бъде Христиан Митев – зам.-председател на Комисията по правни въпроси в НС. Последващите теми са: проблеми на електронната търговия – лектор доц. Таня Йосифова – преподавател в ЮФ на УНСС; Практически въпроси на прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари в дейността на неправителствените организации в България – с лектор – д-р Гергана Йорданова – финансист, експерт по финансова сигурност, доктор по национална сигурност.

За хората, които следят програмата на обучителен център „Право и медии“, Анелия Торошанова анонсира още две теми, които ще бъдат разглеждани през месец февруари. Едната е свързаната с дискриминацията на работното място и в обществената среда с лектор д-р Орлин Колев – преподавател по конституционно право в ЮФ на СУ „Свети Климент Охридски“, член на Комисията за защита от дискриминация и сертифициращо 15 часово обучение на тема „Преговори и комуникация“.

Анелия Торошанова можете да чуете в звуковия файл – > 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31