Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българските млечни продукти кандидатстват за европейско признание за автентичност, качество и полезност

Новосформираното сдружение „Български традиционни млечни продукти” започна процедурата по вписване, на произведените в страната бяло саламурено сирене и кисело мляко, в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания. Получаването на това признание, ще позволи на страната ни да изнася български традиционни млечни продукти в Европейския съюз и в трети страни, с общо наименование, което е важна крачка за експорта на млекопреработвателните ни предприятия.

„Това, което се случва в момента хубавото е, че ние обединяваме усилия.  Асоциацията на млекопреработвателите, учените, производителите, обединяват усилия и всъщност, отговаряме на една политика за качество на Европейския съюз, която се стреми да осигури защита на наименованията на определени продукти, за да се популяризират техните уникални характеристики. 9 предприятия на такива уникални продукти се проверяват и работят по процедурата, за да ни бъде присъдено това европейско наименование за произход. За обикновения слушател, това сложно определение означава, че даден продукт, трябва да се свърже с географския му произход“ – коментира за Радио Благоевград проф. Светла Данова от Института по микробиология при БАН.

Много е писано за българското кисело мляко, но като че ли по-малко се знае за полезността и качествата на българското бяло саламурено сирене.

„Даже в съседна Гърция, във всяка европейска държава, казват - гръцката „Фета“. Според нашите изследвания, които датират от 20 години, се оказва, че българското бяло саламурено сирене, е един уникален и полезен продукт, за който, съжалявам, но гърците нямат нашите задълбочени изследвания. Има една специфика при производството и зреенето на нашето сирене, която го различава от гръцката „Фета“. Така че, на европейския пазар има място и за българското, и за гръцкото сирене, нека ние си защитим продукта, за да не ни го крадат“ – уточни проф. Данова.

Според учените, бялото саламурено сирене не отстъпва по качества на другите подобни млечни продукти. Основна причина затова са съдържащите се в него уникални пробиотични щамове – микроорганизми и микроби, които могат да окажат много полезно действие на всички процеси в организма ни.

„Без да си купуваме пробиотици от аптеката, консумирайки сирене, от всеки грам, можем да си осигурим от 1000 до 100 000 живи пробиотични бактерии, някои от тях с уникални качества“ – категорична е проф. Данова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Светла Данова:

Освен бялото саламурено сирене, България може да се гордее и с други млечни продукти, които са уникални и характерни само за нашия географски регион, като „зеленото сирене от Черни Вит“ и катъка, например.

„С този сертификат, българският и европейски консуматор, си гарантира купуването на качествен продукт. Това е начин за защита на една вековна технология за здраве“ – категорична е проф. Светла Данова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да уловиш момента или каква е тайната на добрата фотография?

Снимка на  фоторепортера на БТА Благоевград Красимир Велков попадна в национална класацията за най-добра фотография - Топ 5. Той  е известен със своя професионализъм и естетически усет в областта на фотографията. Негови снимки често илюстрират събития и новини от региона. Кадърът на Краси Велков е заснет в местността Коматински скали в община..

публикувано на 10.01.25 в 14:37

Национална кръгла маса търси решения за честни избори в България

На 13 януари 2025 г. от 10:00 до 13:00 часа в залата на БТА ще се проведе Национална кръгла маса на тема „Промени в Изборния кодекс, гарантиращи провеждането на честни избори в България“. Инициативата е организирана от гражданската платформа „Будители“ и цели да постави на дневен ред ключови промени в изборния процес. Според организаторите е необходимо..

публикувано на 10.01.25 в 11:21
Доц.д-р Иванка Сакарева

Изкуственият интелект няма да унищожи професията на преводача

Изкуственият интелект (ИИ) няма да унищожи професията на преводача. Макар че технологиите се развиват много бързо в областта на езиковата обработка и все повече хора използват автоматизираните онлайн софтуери за превод на текст, машините все още не могат да се конкурират със сложните лингвистични задачи. Това заяви в ефира на Радио Благоевград доц.д-р..

публикувано на 10.01.25 в 11:17

ЮЗУ със статут на научноизследователско висше училище

Министерският съвет прие актуализирания списък на изследователските висши училища. ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград  е включен в списъка след получена висока оценка за своята научна дейност. „Ръководството на университета  си постави тази приоритетна задача и за наша радост тя беше изпълнена в рамките на миналата календарна година. Статут на..

публикувано на 09.01.25 в 13:53

Конкурс за млади автори: „Бих се родил отново“

„Бих се родил отново“ е темата на 11-ото издание на националния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш“. В него могат да участват деца и младежи на възраст от 14 до 20 години. Участниците са предизвикани да разгледат идеята за новото начало, което би могло да настъпи във всяка човешка съдба, и да се запитат какви..

публикувано на 09.01.25 в 11:46

Пиринска мома в народна носия е най-новата статуя в село Пирин

Санданското село Пирин става все по-атрактивно за туристите както с хубава си природа, така и с местните забележителности, сред които е и оформящият се Музей на дървените статуи на открито. Според кмета Георги Влахов, той може би е единственият по рода си в България. Дървените фигури вече са шест, като най-новата, на Пиринска мома в местна народна..

публикувано на 09.01.25 в 11:13

Четири месеца жители на три общини чакат отговор от АПИ за разширение на опасен път

Четири месеца жители на общините Гърмен, Сатовча и Гоце Делчев чакат отговор от МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ на внесено искане за изграждане на допълнителна лента за престрояване на две места – при отбивката за село Огняново и при отбивката за село Дебрен. Хората смятат, че сега съществуващият път е изключително натоварен и създава..

публикувано на 09.01.25 в 10:16