Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пленер събира таланти по изобразително изкуство

Първи национален пленер по изобразително изкуство за ученици ще се състои на 4 и 5 юни в Кюстендил. Инициативата е под мотото "Моят талант вдъхновен от моя учител. Цветовете на лятото" и е в памет на учителя-художник Зинови Лазов, обучил стотици ученици, част от които поели по пътя на изкуството. 
Зинови Лазов е и един от основателите на сегашния Обединен детски комплекс (ОДК) в Кюстендил и първият ръководител на кръжока по изобразително изкуство в него. 
Националният пленер е организиран от ОДК и Община Кюстендил и в него ще участват 52 деца от различни градове в страната, на възраст от 4 до 12 клас. 

"Моят баща посвети живота и кариерата си на това да преподава изобразително изкуство. След смъртта му, реших, че ще бъде чудесно да продължим практиката му и да помагаме на талантливи деца в развитието им", разказа Росица Лазова, лекар в Калифорния, САЩ, и дъщеря на кюстендилския учител-художник. 
За всяка възрастова група ще бъдат раздадени награди – за I място – 200лв., за II място – 150лв. и за III място – 100лв. Подсигурени са и поощрителни награди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен е кандидатът за оператор на Анаеробната инсталация край Благоевград

Консорциум „Еко Благоевград 2024“ ДЗЗД е дружеството, подало документи за участие в обществена поръчка за избор на оператор на Анаеробната инсталация и Системата за събиране на разделно събрани биоразградими отпадъци край Благоевград. Офертата на участника бе отворена от конкурсна комисия днес. Предстои тя да се произнесе дали внесените документи..

публикувано на 21.08.24 в 16:32

На пазара в Благоевград: И купувачи, и продавачи страдат за българските сортове

Оживление цареше днес на Кооперативния пазар в Благоевград. В края на август тържището в областния център привлича с изобилието от зеленчуци и плодове. Въпреки че на тържището е много оживено днес, повечето търговци казаха, че пазарът е слаб, има за всички, но все повече пада покупателната способност на българина. Някои продавачи се..

публикувано на 21.08.24 в 15:36

Задължаха 49-годишен мъж за отглеждане на коноп

Задържаха 49-годишен мъж по обвинение за незаконно отглеждане на коноп и държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение в големи размери. В Окръжна прокуратура – Благоевград са постъпили материали за образувано досъдебно производство за извършените престъпления.  На 19.08.2024 г. във връзка с получен сигнал полицейските..

публикувано на 21.08.24 в 15:12

Спират водата на булевард ”Джеймс Баучер” в Благоевград

Във връзка с реконструкция на уличен канал по булевард ”Джеймс Баучер”, на 22.08.24г. (четвъртък) и 23.08.24г. (петък), от 8:00 часа до 17:00 часа водоподаването ще бъде преустановено по булевард ”Джеймс Баучер” в участъка от улица ”Даме Груев” до булевард ”Васил Левски” и по улица ”Полковник Димов”. От ВиК Благоевград препоръчват на всички..

публикувано на 21.08.24 в 14:53

Базар в подкрепа на Алекс

За пореден път Благоевград се обедини в подкрепа на благородна кауза. Този път  тя е за Алекс. 16-годишното момче страда от болестта на Дюшен - мускулна дистрофия. То се нуждае от спешно лечение в Турция, сумата за лечение е 30 хил. евро и голяма част от парите са събрани, но не достигат 18 000 лева. Клуб за бъдеще – Благоевград,  Фондация..

публикувано на 21.08.24 в 14:15

Перничанка открадна пари от православен храм

Задържана е перничанка, откраднала пари от православен храм. Сигналът за кражбата е подаден вчера в дежурната част на Първо районно управление. Полицаи посетили светата обител и на място задържали 43-годишна жена.  По първоначални данни е установено, че тя е откраднала неголяма сума пари от панер за дарения. Проверява се дали задържаната перничанка не е..

публикувано на 21.08.24 в 12:25

Задържаха перничанин за хулиганство

31-годишен перничанин е задържан за хулиганство на пътя, съобщиха от полицията. Срещу него е започнато досъдебно производство. Вчера на обяд е подаден сигнал за възникнал скандал между двама водачи на автомобили на автомагистрала „Струма“. При спор за нарушено предимство, единият от тях счупил стъкло на шофьорската врата и ляво огледало на товарен..

публикувано на 21.08.24 в 12:18