Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Всенародно хоро за Единение“ обединява българите по света

„Съединението прави силата“ е мотото на инициативата „Всенародно хоро за Единение“, което се организира по повод празничния 6 септември. Идеята е на родолюбиви българи, чиято цел е обединението на всички сънародници по света в ритъма на българското хоро, символ на физическата и духовна близост на участниците в този традиционен български танц.

Старо и младо да ще се хванат за ръце, за да обединят сили за възнасяне на българския дух, който през вековете е давал сили на народа ни да преодолее и най-невъзможните трудности. Българското е живо, където и да се намира то” – категоричен е Георги Анадолов, председател на Сдружение „Български щит“, един от инициаторите на събитието.

По думите му, тази инициатива е по-различна от останалите подобни, защото тя няма конкретни организатори. Организатор е всеки един, който ще се включи в събитието.

„Българският фолклор е призван за втори път след османското робство да спасява българщината, да ни спаси като нация, да ни спаси като идентичност. Голямото геройство не е в момента, в който някой ти ръкопляска и вижда това, което правиш. Не, всъщност, големите подвизи са в едни малки неща, направени от всеки един от нас и превръщащи се в голямо за всеки един от нас. Ето в това е голямата разлика“ – коментира още председателят на Сдружение „Български щит“.

Идеята е, всеки да си направи своето хоро – у дома, пред блока, в парка или на площада. Голямата цел е, тази инициатива да се превърне в национална традиция, която да обединява българите по света всяка година на 6 септември. По този повод, ще бъде създадена фейсбук страница, в която всеки може да споделя видео с хорото, на което се е хванал или което наблюдава.

Аз съм сигурен, че ще се получи, защото видяхме симпатиите и разбирането у всеки един, на когото обяснихме идеята за това събитие. Бягаме от държавата и политиците. Тук, всеки може да разпознае себе си като големия герой. Защото, всеки един от нас е герой, а ние имаме нужда от геройство. Геройството е следата, която ще оставиш след себе си. Всеки трябва да се чувства горд, защото Съединението е едно от най-големите събития на България, което сме извоювали сами и то, с несъгласието на Великите сили. Но ние показваме, че когато сме заедно, когато сме единни, можем да го постигнем. Моята молба е, това нещо да го показваме всеки ден, не просто само на 6 септември. Защото, 6 септември е станал благодарение на много, много труд и единение преди това, за да се случи този голям ден. Така че, призовавам и себе си и всеки един от нас, да работим за България“ – коментира още за Радио Благоевград Георги Анадолов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Анадолов: 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43
Методи Байкушев

Измененията в ОУП ще сложат ред в застрояването на Благоевград

Работи се по изменение на Общия устройствен план на Благоевград. Вече сме избрали екип , започваме поетапно изработване на задание за изменение на ОУП и работа по тези устройствени планове, които законът допуска общината да направи служебно, за да урегулира новите територии. Във финален етап сме на изграждане на визията, след това ще я представим и..

публикувано на 03.10.24 в 11:38

Тревожно! Повечето родители нямат емоционална връзка с децата си

Елена Терзийска е психолог, занимава се с детско-юношеска и училищна психологи, съветва и родители. За себе си споделя, че е посветена да оказва подкрепа на деца, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, които искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени. Поводът да се обърнем към нея е Международният ден на..

публикувано на 03.10.24 в 09:26

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02