Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

Снимка: БГНЕС

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс Мальовица. ”Идеята е отново да направим обединение на всички приятели на природата,  почитатели на туризма и любители на планината. Събираме не само туристически дружества от цялата страна,  а всички хора, които по някакъв начин са свързани с планината и планинския туризъм”, каза за Радио Благоевград Венцислав Венев, председател на БТС. Той подчерта, че в мащабното събитие се очаква да се включат повече от 1000 души от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от  националното движение “Опознай България - 100 национални туристически обекта”.

Програмата на фестивала включва атрактивни и различни по трудност дейности - преходи с водач, образователни курсове, спортни мероприятия и практически занимания по първа помощ, катерене, планинско колоездене, бягане и ориентиране, детски лагер  и много други. За доброто настроение са предвидени игри с награди, музика и кулинарни изкушения. Водещи фирми ще представят туристическа екипировка и аксесоари, а туристически дружества от цялата страна ще разказват за възможностите за туризъм в своите региони. Всички събития, част от фестивалната програма, къмпингуването на територията на фестивала и консумацията в зоната за хранене са безплатни за всички членове на туристически дружества в системата на БТС, всички носители на златни значки от Националното движение “Опознай България - 100 национални туристически обекта” и за деца до 7-годишна възраст. За групи над 5 човека при предварително записване на сайта на фестивала е предвидена  50% отстъпка.  Ще бъдат обособени две къмпинг зони с нужните  битови условия и електричество за зареждане на устройства с ниска консумация. Пространството е осветено и е с контролиран достъп.

В момента БТС е едно от малкото положителни явения в обществения живот на България ”, с гордост сподели Венцислав Венев и не пропусна да напомни за осъществената дигитализация на 100-те национални туристически обекта, активната работа по обновяване и модернизиране на хижите и  заслоните.

Следващото национално масово събитие ще бъде на 25 август 2024 година, когато на Черни връх ще бъде отбелязан 129 –тия рожден ден на Българския туристически съюз.

Цялото интервю с Венцислав Венев чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безусилна медитация – Сахадж Самади

Медитацията е известна с многото си ползи, една от които  е по-добрата концентрация - независимо дали сме на интервю за работа или в динамичната офис среда. Различни проучвания показват, че медитацията, особено безусилната, съчетана с дишане, може да подобри емоционалното състояние на човек, като повиши чувството за енергия и бодрост .  Сахадж Самади..

публикувано на 20.08.24 в 11:24

Проблем е чистотата на река Струма

Сдружение Балканка е неправителствена организация в обществена полза. Хората в сдружението имат различни професии – хидробиолози, инженери, юристи, IT-специалисти и много други. Tова, което ни свързва, са риболовът и реките на България. С инж.Димитър Куманов от сдружението разговаряхме за проблемите на водоснабдяването в Югозападна..

публикувано на 20.08.24 в 09:59

"Орница фест" - културната бъркотия, която ще донесе усмивки в Гоце Делчев

На 20 и 21 септември една истинска бъркотия на изкуството ще бъде забъркана в Гоце Делчев с пилотното издание на фестивала "Орница фест." Негов инициатор и организатор е актрисата Гергана Либова, която е родом от село Мосомище, но работи в държавния куклен театър в Русе и разхождайки се един ден из родния Гоце Делчев, където театър няма - ей така..

публикувано на 18.08.24 в 18:38

Забавления и много усмивки в инициативата "Лято в музея" в Разлог

Над 100 деца посещават летните занимания на инициативата "Лято в музея" в Разлог. Всеки вторник и четвъртък   децата се забавляват и провеждат занятия с образователна цел.  Заниманията се провеждат за деца от 1 до 4 клас. За поредна година инициативата „Лято в музея” предлага  разнообразни дейности - ,,Лятна полицейска академия“, приготвяне..

публикувано на 18.08.24 в 13:52

Какви са шансовете за успешни политически обединения?

С приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори в България, темата за политическите обединения става все по-актуална. Дебатите за необходимостта от нови коалиции и съюзи в политическото пространство набират сила, като различни лидери и партии вече заемат позиции по въпроса. Темата бе сред водещите акценти в обзорното издание на предаването..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Радостин Василев

Радостин Василев за политическото безсилие на 50-то Народно събрание и силата на новото начало

В разгара на политическите сътресения и два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, Радостин Василев, бивш депутат и настоящ лидер на партия МЕЧ, сподели своето мнение за нестабилността и неуспеха на 50-ия парламент, както и за влиянието на задкулисните игри върху общественото доверие. В интервю за Радио Благоевград Василев изрази..

публикувано на 16.08.24 в 11:16
Александра Полежанова

Александра Полежанова-Ally с нова песен

Александра Полежанова – Ally представи своята нова песен „Двойка бели коне“ на джаз фестивала в Банско. Музиката и изпълнението са нейни. Текстът е написан от Валентина Цанова,  аранжиментът е на Светослав Лобошки. „Това е третата ми песен. Аз отскоро създавам своя авторска музика. Първо трябва да имам текста и по него да направя..

публикувано на 16.08.24 в 11:08