Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сюжети от деня" с Биляна Славчева

Слушайте на 28 август от 13.00 до 16.00 часа

„Потребителска рубрика“

ЗНП измества БДС за млечните продукти в детското и ученическо хранене. Влизат ли в противоречие двата стандарта, какви ще бъдат ползите за децата и последствията за млекопроизводителите? Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите в България.

Ще има ли достатъчно българско мляко за производството на млечни продукти по стандарта Защитено наименование за произход? Димитър Зоров, председател на Сдружението за традиционни млечни продукти, притежаващо правата за сертификата ЗНП.

„Земеделска рубрика“

Десертните сортове грозде вече са обрани в санданския район. Как се отразява горещото и сухо време на гроздовата реколта и какви цени очакват лозарите? Репортаж.

За пръв път от 2018 г. насам, има увеличение на биосертифицираните площи в България. Означава ли това, че нараства интересът  към биопроизводството? Д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондация „Биоселена“.

 „Ние и животните“

След 80 години отсъствие, черният лешояд картал се завърна в местността Картала над Благоевград. Какво е значението на тази добра новина за флората и фауната в района, както и за бъдещето на тези редки, но много полезни птици, за това ще поговорим сега с Надя Вангелова от Фонд за дивата флора и фауна.

Спасителният мечешки отряд помага на хора и мечки да съжителстват в мир и хармония. Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ във WWF и член на Спасителния отряд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Студио спорт“ с Петрана Кимчева

Рубриката „Време за шампиони“ – Разговор с Иван Благоев - десеткратен републикански първенец по сумо и медалист от държавни, европейски и международни шампионати, който донесе и бронзов медал от Световно първенство. Рубриката „Децата и спорта“: 13-тото издание на Стрийтбол турнира в град Гоце Делчев в памет на треньора по баскетбол..

публикувано на 14.09.24 в 08:00

"С усмивка в събота" с Елизабет Александрова

Сервизна информация. Безплатни обяви и съобщения. Програмата за  Международния детски музикален фестивал „Златни ябълки“ Кюстендил е готова. Тази година е първото издание на конкурса за нова авторска детска песен в рамките на фестивала. Разговор с Иван Стойнев, композитор, организатор на детския фестивал. Партньори на музикалния..

публикувано на 14.09.24 в 05:00

„Сюжети от деня“ с Иван Лазов

„С ОГЪНЯ ШЕГА НЕ БИВА“: Съвместна рубрика на Радио Благоевград и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ . В деня, в който се отбелязва професионалния празник на хората, които правят всичко възможно за преодоляване на кризата разговор с директора на Регионалната дирекция в Благоевград комисар Валентин Василев...

публикувано на 13.09.24 в 08:30

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК приключи, на фона на политически разделения и противопоставяне. Актуалната вътрешнополитическа картина дни преди старта на кампанията ще коментираме с Петко Петков, политолог от “Галъп”. Политици заговориха за реформа в изборната система, чрез промени в Изборния кодекс - коментар на професор..

публикувано на 13.09.24 в 04:05

„Сюжети от деня“ с Мария Благоева

Археолози откриха лик на Исус Христос в храм от 13 век край  Мелник. Разговор с Ренета Караманова, реставратор. Интервю с Мария Пашова от РИМ-Благоевград. Как ще се развива Благоевград през следващите години. Гост в студиото общинския съветник Кирил Ваклинов преди общественото обсъждане на програмата на Община Благоевград...

публикувано на 12.09.24 в 08:30

"Събуди деня" с Лалка Радкова

С благотворителен концерт в Брезник ще набират средства в подкрепа на деца, загубили родител. Концертът е под мотото „Брезник – с доброта в сърцата“ – Бистра Кръстева, един от инициаторите на събитието. 60 години град Якоруда – разговор с кмета на общината Мехмед Вакльов. Как да преодолеем стреса на работното място след лятната..

публикувано на 12.09.24 в 04:00

"Сюжети от деня" с Биляна Славчева

„Потребителска рубрика“ Производството на облекло е вторият по големина индустриален замърсител в света. С какви потребителски решения може да бъде регулирана тази индустрия? Маргарита Асадурова от „Климатека“. “Дрехите втора употреба са шанс за природата и за планетата, на която живеем” - Сирма Желева, секретар на Българската..

публикувано на 11.09.24 в 08:30