Трима бургазлии и двама ирландци създадоха сайт с рецепти от сериала „Игра на тронове“. Ние сме ентусиасти, обединени от маниите по филма и по готвенето, каза за Радио Бургас Мария Кьосева, една от авторите на идеята:
„Той е толкова красив този сериал. Има толкова разнообразие в него. И решихме, че подхожда много добре на разнообразието на кухнята на света. Надяваме се, с този ни проект, да накараме повече хора да видят това разнообразие и да го приложат, надяваме се, в домовете си“, разказва Мария.
Кухнята на дотраките, и като цяло конният народ от сериала, най-много се доближава до прабългарите, казва тя.
„Дотраките са горд конен народ, страховити воини. Разпознахме в тях прабългарите и просто трябваше да си ги вземем, преди унгарците да са се сетили“ споделя Мария и добавя, че ирландците от са си избрали Децата на Гората.
Според културните различния на народите описани от Джордж Р.Р. Мартин българските фенове съпоставят различни кулинарни традиции и създават фюжън рецепти от Седемте Кралства. Те са взаимствани от национални кухни, простиращи се от Иран до Ирландия и съответстват на историите и произхода на отделни герои или народи от сериала.
Според българските фенове, Джон Сноу, например, обича да яде ванилов сладолед и да пие лимонада, която би събудила и мъртвите. Лейди Олена си пада по салата с козе сирене и смокини, а Денерис предпочита да похапва конска пържола с боб. Българският актьор Захари Бахаров, чието име само се асоциира с кулинарно изживяване, получава специално внимание от феновете. Неговият герой Лобода има свое собствено меню и то не включва месо.
Повече кулинарни истории от „Игра на Тронове“ можете да намерите на http://na2na3.com
Интервюто с Мария Кьосева можете да чуете в прикачения файл.Има ли съкровища в Сливенския край? В миналото много хайдути са бродили в района и много злато и оръжие има заровено. Най-известна е местността Злостен, котелско. За нея се носят какви ли не легенди - за Вълчан войвода и неговото несметно богатство, за монетарници и за хайдушки съкровища. Всичко това поражда и нуждата да бъде намерено. Много иманяри..
Родителите често се изправят пред дилемата как да изберат най-доброто за своите деца, особено когато става въпрос за облекло. Качествените детски дрехи не само изглеждат добре, но и осигуряват комфорт и издръжливост, важни за активния живот на малчуганите. Но как да разпознаем истински качествените стоки сред морето от опции на пазара? Нека..
Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно..
Първата коледна инициатива в страната тръгна от Бургас през 2007 година. Близо две десетилетия бургазлии обединиха усилия и настроение в украси на входове, блокове и общи пространства. Едномесечната кампания "Да украсим Бургас" е с краен срок 15 декември. Условието за участие е да се създаде атрактивна коледна украса и да се направи снимка или кратко..
След слабото начало на груповия лов на дива свиня в Странджа отчитат добър отстрел. За последните два излета ловците в ловното сдружение Малко Търново са повалили над 15 животни. В сдружението в граничния град членуват 14 ловни дружини. Както обикновено с откриването на сезона на 5 октомври ловците излизат в планината. Късметът им се..
С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди. Проявата е част от..
Една бъдеща звезда на модната индустрия представихме в предаването "Ева в неделя". Фатме Хасан е трети курс специалност "Мода" във филиала на НХА в Бургас. Наскоро тя се нареди сред победителите в международния конкурс "CROPS" на Feeric Hub. Тази година конкурсът събра 204 модни илюстрации на 34 студенти от 16 университета и 8 държави...