Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижте стария бургаски плаж в архивни снимки от музея!

Изложба показва курортния живот в Бургас в началото на XX век

Експозицията е част от "Плажния уикенд" тази седмица

Регионален исторически музей – Бургас ще се включи в Плажния уикенд, организиран от Община Бургас в морския град с две изложби – в археологическата експозиция ще бъдат показани находки, открити в плажните ивици по Южното Черноморие, а в Историческата ще бъдат представени документи, снимки и предмети, свързани с плажуването и курортния живот в Стария Бургас.

  Сред най-интересните експонати, свързани темата, е лодката - еднодръвка в Археологическия музей. Тя е дълга 4 м. и широка 0.6 м. Издялана е с метални инструменти от дървен ствол от бряст. Лодката е открита на плажа при днешния Природозащитен център „Пода“ през 1975 г. от жител на града след силна буря. Тогава тя е била откупена и запазена. Във витрините на музея са представени и други „плажни“ находки – от римските вили на п-в Форос и крепостта Порос от II - VII в.,  от античното селище в местността „Сладките кладенци“ от V – IV в. пр. Хр. и много други. В експозицията може да се проследи развитието на морските котви още от времето на първото хилядолетие преди Христа.

  В Историческата Експозиция могат да се видят оригинални снимки и материали, свързани с курортното морско дело в Стария Бургас. В рекламна брошура от 30-те г. на XX век патетично се разказва за „разкошно обзаведения градски парк с тропическа флора, подслонил под високия си бряг преустроените и разхубавени Морски бани“. Те предоставяли всички необходими удобства – отделения за мъже и жени, гардероб и специални резервоари, в които морската вода се подгрявала до желана температура. На брега летовниците отмаряли на широкия плаж, с единствен по цялото Черноморие железен пясък, полезен при ревматични и нервни заболявания, туберкулоза и други заболявания. На музейните фотографии плажуващите от отминалите времена изглеждат като „уловени“ в разгара на пълноценната си почивка. Дамите, облечени с ретро бански костюми, държат плажни чадърчета и носят летни широкополи шапки по последна мода. Мъжете залагат на уменията си на плувци в съревнование по издръжливост. Интересни и информативни са и обявленията за организирането на „Морска седмица в Бургас“. Курортният афиш с разнообразни мероприятия присъства неизменно в живота на старите бургазлии, а представените образи провокират посетителя в музея да се пренесе във времето и да съпостави курортното минало и настояще. Един от най-ценните експонати в музейните витрини е запазения оригинал на френскоезичния албум „Visitez la ville de Bourgas“ („Посетете Бургас“), представящ Бургас от 30-те г. на 20 век като известна и привлекателна туристическа дестинация.

  В рамките на Плажния уикенд, Археологическата експозиция може да бъде посетена в петък, събота и неделя от 10.00 до 19.00 часа. Историческата експозиция ще приема посетители в петък и събота от 9.00 до 17.00 часа. Цените на входните билети са: за възрастни - 5 лв., ученици, студенти и пенсионери - 2 лв., деца до 7 г. – безплатно посещение.

Как се е рекламирал града като място за почивка преди век, какви бански са носили бургазлийки и как се е плажувало в Стария Бургас може да чуете в звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози проучиха древното пристанище на крепостта Хрисосотира в Созопол (ОБНОВЕНА)

Множество цели и фрагментирани амфори и желязна котва откриха археолози при подводната експедиция на Националния исторически музей. Тя се е провела през първата половина на месец септември в западната част на Созополския залив. Работил е екип от 5 водолази, в 4 обособени зони в южната и югозападна акватория на полуостров..

публикувано на 18.09.24 в 15:10

"Наръчник за оцеляване на младия учител" 2 на Томас Гаро за учители, ученици и родители

Четири години ни делят от излизането на "Наръчник на младия учител" от Томас Гаро, а ето че в навечерието на новата учебна година четем втората част на книгата. Той е вече на 34 години и започва десетата си година като преподавател в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" в Бургас. По професия е проектант, а..

публикувано на 13.09.24 в 15:56

В Малко Търново провеждат "Фестивал на обредния хляб в Странджа"

„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ се провежда  в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има изложение и..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Приключиха археологическите разкопки в Русокастро за тази година

Приключиха разкопките на крепостта Русокастро за настоящият археологически сезон, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.  Археолозите проучваха северозападната крепостна стена, при което откриха важни нови факти за фортификацията на средновековния град. Оказва се, че строителите на стената са използвали материковата скала, като са я..

публикувано на 11.09.24 в 12:19

Над 250 корабни модела на исторически и съвременни плавателни съдове в европейска надпревара в Бургас

От модели на действителни исторически кораби, на над хиляда години, до по-съвременни плавателни копия и съдове от Втората световна война се включват в 15-то издание на европейското първенство по корабомоделизъм в Бургас. Рекорден брой участници  от 10 страни с над 250 модела ще се състезават за големите отличия. Събитието се открива днес от 18.00..

обновено на 10.09.24 в 14:39

Хеликоптерът Ми-2 може да бъде разгледан отблизо в Авиомузея в Бургас

Месец септември в Авиомузей - Бургас е посветен на един специален експонат – хеликоптера Ми-2.  Неговият първи полет е осъществен на 22 септември 1961 г. Ми-2 е първият съветски хеликоптер с два газотурбинни двигателя. Той е произвеждан в СССР и Русия през периода 1965 – 1992 г. като за това време от заводите излизат над 5250 машини.  Явявайки се..

публикувано на 10.09.24 в 10:18

"Мери Бойс Бенд" открива новата учебна година в Бургас

"Мери Бойс Бенд" се завръща в родния Бургас, за да открие новата учебна година.  Концертът "Отива си лятото, идва есента" ще се проведе на сцена "Охлюва" на 16 септември.  Гости на "Мери Бойс Бенд" ще бъдат ученическите групи Oceansoul, Scarlet и Хидрофобия.  Концертът е от 11:30 часа. 

публикувано на 10.09.24 в 07:30