Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиомагазинче "Надежда" представя:

Севгюл Осман: "Хубавите думи ми дават сила!"

Майката на две момчета от Разград майстори картини от вълна и цветни аранжировки



Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В подкрепа на тези творци създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка седмица ви срещаме с един от участниците, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Севгюл Осман от Разград е майка на две момчета-на 16 и 25 години. По-големият й син е с умерена степен умствена изостаналост, 100 % с чужда помощ. За него разказва:

„Няма инстинкт за самосъхранение, нищо не може сам, разчитам и на майка ми и на малкия син - той е моят малък голям мъж.“

Когато малкият е на три, а големият на 11 години, Севгюл се развежда. По това време все още у нас няма Закон за домашното насилие и процедурата е тежка. Не по-леки са и следващите години, когато се налага да гледа децата сама, мести се от квартира на квартира, а борбата за оцеляване е ежедневна. Има периоди, в които дори не е личен асистент на сина си. В момента майка й помага, но тогава и тя все още ходи на работа.

Сръчните й ръце и любопитството към приложното изкуство й носят така желаната независимост. Началото полагат 500 плетени терлика, които изпраща за продажба в Турция. С парите от тях успява да изкара шофьорска книжка-синът й расте и на ръст и на килограми, воденето му по лекари вече става невъзможно с автобус.

Историята на Севгюл Осман продължава така:

„След това един човек ми подари една кошница и каза-ти ще можеш да я правиш. Можеш ли да познаеш от какво е? Розичките са от крепхартия, но другото не се досетих. Оказа се, кошниците се плетат от вестници, след това се слага лак. Картички съм правила. Какво ли не. Обичам много цветята“

В групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ се представя с картини от вълна и цветни аранжировки от текстил.

Севгюл Осман казва, че хората и тяхното отношение я държат да не потъне. Приятели няма-заради грижата за децата, но майките от групата са нейната опора и приятелско рамо:

„Хубави думи ме правят силна! Радвам се, че постигнах всичко-купих си кола, апартамент с тези пари-с честен, достоен труд.“

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Наръчник за оцеляване на младия учител" 2 на Томас Гаро за учители, ученици и родители

Четири години ни делят от излизането на "Наръчник на младия учител" от Томас Гаро, а ето че в навечерието на новата учебна година четем втората част на книгата. Той е вече на 34 години и започва десетата си година като преподавател в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" в Бургас. По професия е проектант, а..

публикувано на 13.09.24 в 15:56

В Малко Търново провеждат "Фестивал на обредния хляб в Странджа"

„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ се провежда  в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има изложение и..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Приключиха археологическите разкопки в Русокастро за тази година

Приключиха разкопките на крепостта Русокастро за настоящият археологически сезон, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.  Археолозите проучваха северозападната крепостна стена, при което откриха важни нови факти за фортификацията на средновековния град. Оказва се, че строителите на стената са използвали материковата скала, като са я..

публикувано на 11.09.24 в 12:19

Над 250 корабни модела на исторически и съвременни плавателни съдове в европейска надпревара в Бургас

От модели на действителни исторически кораби, на над хиляда години, до по-съвременни плавателни копия и съдове от Втората световна война се включват в 15-то издание на европейското първенство по корабомоделизъм в Бургас. Рекорден брой участници  от 10 страни с над 250 модела ще се състезават за големите отличия. Събитието се открива днес от 18.00..

обновено на 10.09.24 в 14:39

Хеликоптерът Ми-2 може да бъде разгледан отблизо в Авиомузея в Бургас

Месец септември в Авиомузей - Бургас е посветен на един специален експонат – хеликоптера Ми-2.  Неговият първи полет е осъществен на 22 септември 1961 г. Ми-2 е първият съветски хеликоптер с два газотурбинни двигателя. Той е произвеждан в СССР и Русия през периода 1965 – 1992 г. като за това време от заводите излизат над 5250 машини.  Явявайки се..

публикувано на 10.09.24 в 10:18

"Мери Бойс Бенд" открива новата учебна година в Бургас

"Мери Бойс Бенд" се завръща в родния Бургас, за да открие новата учебна година.  Концертът "Отива си лятото, идва есента" ще се проведе на сцена "Охлюва" на 16 септември.  Гости на "Мери Бойс Бенд" ще бъдат ученическите групи Oceansoul, Scarlet и Хидрофобия.  Концертът е от 11:30 часа. 

публикувано на 10.09.24 в 07:30

Кулинарни състезания на рибния фест в Царево

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, е днес на пристанището в града и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров и страхотна музика за всеки вкус ще бъдат сред акцентите на фестивала. Разбира се - ще има и впечатляващо пиротехническо шоу, както и..

публикувано на 07.09.24 в 08:42