Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пилотен проект за отопление на детска ясла с геотермална енергия започва в Бургас

Стартът на проекта за изграждане на климатична инсталация за отопление и охлаждане, която ще се захранва с геотермална енергия в детската ясла на ул. Гладстон, бе даден днес. Той е пилотен за използване на възобновяеми източници. За целта ще бъде направена реконструкция на отоплителна инсталация, финансирането става чрез Норвежката програма, обясни кметът Димитър Николов:

1962 година е строена тази сграда, 190 възпитаваме, 43 души работят като персонал. Съществуващата отоплителна инсталация е стара, с чугунени радиатори, която много често ни дава аварии. Създава ни трудности, затова след като се изгради тази нова съвременна инсталация, освен че ще има добър микроклимат зимата ще има достатъчно топлина, но и лятото ще е прохладно.

Няма конкретна дата още за начало на ремонтните дейности, поясни директорът на заведението Пепа Николова. По време на ремонта децата няма да бъдат местени в друга сграда, ще създадем безопасни условия зя тях, родителите, персонала и тези, които ще работят, уточни тя.

В Плана за възстановяване приоритет ще имат подобни проекти, община Бургас вече е подготвила няколко, с които да кандидатства, допълни кметът:

"С голямо нетърпения очакваме конкретните стълбове в Плана. Имаме идеи освен за общинска инфраструктура, читалища, спортна инфраструктура, обществени сгради, но нека да видим критериите, по които можем да участваме. Имаме готови, одобрени технически проекти, за да можем да ги адаптираме така, че Община Бургас да получи максимален брой точки." 

В момента в Бургас, и в страната, се бавят много от проектите и строежите заради поскъпването на материалите и отказа на фирмите да строят Провеждат се нови обществени поръчки и в нашия град. Избран е нов изпълнител на бъдещия Младежки център в к-с" Меден рудник", обясни още Димитър Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 6000 зрелостници на поправителна матура по БЕЛ

Над 6000 зрелостници ще се явят на поправителна матура по български език и литература. Изпитът започва в 8:30 часа. 6 396 зрелостници ще се явят в 620 зали на 230 училища в страната. На матура може да се явят неуспелите от първия път, както и зрелостниците, които се нуждаят от по-висока оценка за кандидатстване във ВУЗ по предмет, по който вече са..

публикувано на 22.08.24 в 07:31
Зам.-кметът по образование в Бургас Михаил Ненов

Новият корпус на училището в "Сарафово" отваря за 16-ти септември

Новият корпус на ОУ „Христо Ботев“ ще е готов за 16-ти септември. По план продължава изграждането и на новата сграда на Природоматематическата гимназия. Ремонти дейности  по въвеждането на мерки за енергийна ефективност текат и в много други учебни заведения на територията на община Бургас. 12 нови паралелки ще има в училището в кв. "Сарафово",..

публикувано на 19.08.24 в 12:38

Закриват две училища в община Руен

Две училища в община Руен няма да отворят врати на 15 септември. Предстои тяхното закриване с решение на заседание на общинския съвет, насрочено за 22 август. Училищата са основни - "Алеко Константинов" в село Добромир и "Иван Вазов" в село Струя. Закриването им е поискано от кмета на Руен Ахмед Мехмед. От 2007 година досега в община Руен са..

публикувано на 18.08.24 в 15:58

Злато за България от Първата олимпиада по изкуствен интелект в Бургас (снимки и видео)

Със злато и два бронза се окичиха двата отбора на България на Първата олимпиада по изкуствен интелект, която се проведе в Бургас. Голямото отличие е в категорията с практическите задачи и се поделя между Полша, Австралия и САЩ.  Бронзовите медали за нашите отбори са в научния кръг. В него отборите, съставени максимално от четирима души, решават..

публикувано на 14.08.24 в 20:06

Олимпиадата по изкуствен интелект завършва официално днес

Първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, чиито домакин е Бургас, ще завърши с официална церемония по награждаване на най-добрите участници и голямо българско хоро днес от 16:00 часа в Конгресния център. Откриха първата международна олимпиада по изкуствен интелект Преди това всички над 300 състезатели, ръководители на отбори и..

публикувано на 14.08.24 в 08:50
Проф. д-р Тодор Седларски, директор на Бургаския филиал на Софийския университет.

Бургаският филиал на СУ увеличи магистърските си програми от 10 на 22

Бургаският филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ увеличи предлаганите от него магистърски програми от 10 на 22 в рамките на година. Кандидатстването за тях за предстоящата академична 2024-2025 година тече, а документи може да се подават до края на септември – съобщи директорът на филиала проф. д-р Теодор Седларски в интервю за..

публикувано на 12.08.24 в 16:00

Откриха първата международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас бе открита първата международна олимпиада по изкуствен интелект. До сградата на театър"Адриана Будевска" над 200 участници и гости преминаха по червен килим и под съпровода на Бургаския духов оркестър. Всички заедно отброиха секундите до началото на Олимпиадата, която започна с визуален пърформанс. България за трети път е създател..

публикувано на 10.08.24 в 16:47