Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общини от селските райони могат да кандидатстват с проекти за пътища и ВиК

Държавен фонд "Земеделие"
Снимка: Ани Петрова

До 25 ноември българските общини могат да кандидатстват за  подобряване на пътната инфраструктура и на водоснабдителните системи в населените места. Парите са по Програмата за развитие на селските райони, а общият бюджет на двете мерки е 100 млн. лв.

Държавен фонд Земеделие откри две процедури - за "Строителство, реконструкция или рехабилитация на съществуващи общински пътища и съоръжения" и за  "Изграждане, реконструкция  или рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения".

С проекти по двете процедури могат да кандидатстват общини само от селските райони в страната, като парите са разделени по 50 млн. за пътища и за водоснабдяване.

Безвъзмездната финансова помощ е 100% от допустимите разходи за проекти, по които тези разходи не надхвърлят 1 млн. евро. Размерът на финансовата помощ за проекти, които след извършване на инвестицията ще генерират нетни приходи и са в размер над 1 млн. евро, ще се определя въз основа на анализ „разходи – ползи", уточняват от фонд Земеделие".

Очаква се, че чрез това финансиране ще се подобри транспортната свързаност и достъпност на по-отдалечените населени места,  ще се подобри и достъпът до качествена и чиста питейна вода в малките селища.

А подобрената инфраструктура ще подпомогне развитието на икономиката в селските райони, и ще спре тенденцията за обезлюдяването им.


По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Туроператорите отчитат увеличение на туристите през летния сезон

Увеличение на туристите през летния сезон отчитат туроператорите, които организират входящия туризъм за България. Добри са прогнозите и за предстоящия зимен сезон.  Най-много са били туристите от Румъния, Полша, Чехия, Великобритания и Германия, каза Иван Грошев - председател на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм. "Английският пазар показва..

публикувано на 05.10.24 в 14:19

Сдружението за модерна търговия: Големите вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия, което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 08:17

Обсъдиха проблемите с водата в Крушаре

Проблемите с водоподаването в село Крушаре бяха обсъдени днес по време на среща при кмета Стефан Радев в Община Сливен с директора на ВиК Пламен Трифонов, кмета на Крушаре Димо Станков и жители на селото. Заради честите аварии по старата водопреносна мрежа в Крушаре често няма вода, разрушава се инфраструктурата и това е проблем за живеещите там...

публикувано на 04.10.24 в 14:56
Морска гара Бургас

Начало на морска пътническа линия Истанбул - Бургас

Турска корабна компания започва да осъществява пътническа линия от Истанбул до Бургас. Плаването ще се извършва с луксозен катамаран. Първият курс е планиран за 11-и октомври. Основните пътници, който се очакват на първото плаване, са турски граждани. До края на годината са предвидени 6 пробни плавания на промоционални цени от 60 евро в двете..

публикувано на 04.10.24 в 06:56

Веломаршрутът "Черноморски път" може да удължи сезона на морето

„Черноморски път“ е веломаршрут, който група ентусиасти създават. От 2017 едноименното сдружение, вело клуб „Устрем“ и туристическото дружество „Родни Балкани“ търсят съмишленици на каузата-да бъде разработен маршрут за велосипеден и пешеходен туризъм по българското Черноморие. Голямата амбиция е продължението на маршрута в посока Румъния и..

обновено на 03.10.24 в 14:10
Илия Проданов

Илия Проданов: До дни очакваме среща с министрите за неизплащането на „украинската помощ“

Регионалните сдружения на зърнопроизводителите в страната провеждат днес заседания на управителните си съвети. Причината е неспазването на Споразумението , подписано през февруари между бранша и ресорните министерства във връзка с изплащането по втория транш на т.нар. „украинска помощ“. Председателят на Националната асоциация на..

обновено на 03.10.24 в 13:26

Тихомир Янакиев: Щастливи сме, че получихме остров "Св. Иван", но защо държавата не го направи туристическа атракция?

Община Созопол получи част от остров Свети Иван от държавата за срок от 10 години. Изключени са само около 80-90 дка, които остават на Министерството на отбраната. Няма да избягаме от този наш ангажимент, но държавата трябваше до сега да направи нещо за развитието на туристическия му потенциал, коментира кметът Тихомир Янакиев:..

публикувано на 03.10.24 в 12:32