Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирма иска да произвежда елементи на водородната индустрия в Равнец


Промяна на Подробния устройствен план в района бившата авиобаза в Равнец предлага Община Бургас. Повод е постъпило заявление от фирмата „Виртус Инвестмънт“, която иска да изгради там производствен комплекс, свързан с водородната индустрия. 

Имотът на бившето летище в Равнец бе предоставен безвъзмездно на Община Бургас през 2018 г. с решение на Министерския съвет. В договора се посочва, че ако в срок от 5 години за развитието на терена не се предприемат никакви стъпки, то Общината следва да го върне на държавата. Този срок изтича през юни тази година. Поставени са и няколко условия, сред които да се запази функционалното предназначение на летателните полета.

Целият терен е около 3500 дка, посочват от Общината и допълват, че за реализирането на инвестиционните намерения в момента се обсъждат около ¼ от целия терен или близо 800 дка. От Общината посочиха, че през последната година са постъпвали няколко запитвания от страна на инвеститори, които обаче се отказват, след като разберат, че за терена се водят дела.

Фирмата „Виртус Инвестмнънт“ иска в този район да създаде производствен комплекс. С различни бази за производство на елементи на водородната индустрия като целта е да се обособи въглеродно-неутрална зона. Планираната инвестиция е в размер на около 594 млн. лв.  като се очакват първоначално да се разкрият 200 работни места,  които впоследствие да се увеличат до 1000.

Докладната записка е внесена за разглеждане в местния парламент и беше дискутирана в комисиите.

„В случая по-скоро оправяме проблема на тази територия, която имаме със свободната площ, която е абсолютно безпроблемна за реализиране на каквито и да е инвестиционни намерения –дали новото, или старото. Съответно сме пуснали писма до всички ресорни ведомства и министерства -  на отбраната, на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството, както и до областния управител на Бургас за настоящото предложение за ПУП. Съответно решаваме по този начин проблема с решението на Министерски съвет от 2017 г. и ограничителното условие в него за запазване на функционалността на летателните полета“, посочи Николай Цоцомански от Дирекция „Устройство на територията" в Община Бургас.

 „Ако има друго инвестиционно намерение за оставащата част на територията, ще процедираме по същия начин – изпращаме го, преглеждат, преценяват, правим промяна и вървим напред. Инвестиционният проект също е изпратен към всички министерства, заедно с всички приложения към него“, допълни  Ивелина Стратева, директор "Икономика и стопански дейности" в Община Бургас.

Според част от общинските съветници е добре да се даде зелена светлина на инвеститора, тъй като срокът за терена скоро изтича. Други посочиха, че това място има по-голям потенциал за развитие и е по-добре да се изчака. Според Георги Маринчев (ГЕРБ) това е последна възможност да бъде направена голяма инвестиция на този терен. „Борбата за всеки инвеститор ни е приоритет. Това, което можем да предоставим като град, Община, институция са терените и подходящите условия, за да може върху тях със съответната инфраструктура, този инвеститор да обърне внимание на Бургас, защото в България има много други възможности къде да се ситуира даден инвеститор“, коментира Тодор Йосифов (ГЕРБ). Общинския съветник Росен Топкаров посочи, че на инвеститора може да му бъдат предложени и други терени близо до Бургас, за да се запази потенциалът на летище Равнец.

Николай Цоцомански уточни, че към момента се обсъжда промяна на ПУП, а не конкретното инвестиционно намерение. „Оформяме една безпроблемна част от територия на Индустриалния парк, която е по-малка от една четвърт от общата територия на бившата авиобаза, която ни е предоставена в управление и я предвиждаме да е възможно изграждане на всякакъв вид производствени складове, научно-изследователски и друг вид дейности“, допълни той.

Акционерното дружество „Виртус Инвестмнънт“ е регистрирано през 2020 г. Представител на компанията е Свилен Баев, а в Съвета на директорите са още Василиос Пападополу от Гърция и Савас Агапио от Кипър. Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е с капитал от 10 700 00 лв. като непаричната вноска на стойност 10 200 000 лв са няколко имота в района на село Рупите, община Петрич.

Миналата година Общинският съвет даде предварително съгласие за продажба на част от терена на инвеститора „Бургас Хайдрънджън“ за създаване на завод за зелен водород на територията на Индустриалната зона в Равнец. Предвиждаше се продажба на около  2 000 дка да е без търг или конкурс на цена не по-ниска от пазарната.


Впоследствие Областната администрация оспори решението на местния парламент в съда. Дело, което продължава и към момента. През юли миналата година, прокуратурата също е конституирана като страна в процеса с мотива, че казусът има важен държавен и обществен интерес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цена на природния газ от 63,72 лв. за MWh през октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след..

публикувано на 01.10.24 в 18:09
Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика.

Потенциалът за иновации на Бургас е 10 пъти по-малък, отколкото на София

„Потенциалът на Бургас и региона за иновации е около 10 пъти по-малък от този на широкия икономически център около столицата, около три пъти и половина по-малък от този на широкия център около Пловдив и около два пъти и половина от този около Варна“, каза старши икономистът в Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов в интервю за..

публикувано на 01.10.24 в 16:25

Завод за бронирани машини и дронове бе открит в Бургас

Догодина трябва да заработи заводът за бронирани машини и дронове в Бургас. Той е част от международната компания "International Armored Group", собственост на българина Антон Стефов. Лентата бе прерязана в присъствието на президента Румен Радев и много високопоставени гости.  Заводът се намира на ул." Българска слава", на  т.н 9 километър..

публикувано на 01.10.24 в 14:12

Мария Димитрова е новият зам.-кмет на община Царево

По покана на кмета на община Царево към ръководния екип се присъединява Мария Димитрова като заместник-кмет по „Туризъм и култура“. Мария Димитрова живее в Царево, семейна, с две деца.  Завършва средното си образование в музикалното училище “Добри Чинтулов” Бургас със специалност-български народни танци. Придобива бакалавърска степен в..

обновено на 01.10.24 в 11:35

Без спасители от днес по плажовете

Водноспасителната дейност у нас е на изключително високо ниво в това число и обучението на самите спасители, смята Николай Димитров, концесионер на плажа "Крайморие" и зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морските плажове. Според него родните спасители, които са изключително квалифицирани са много търсени от съседни туристически..

публикувано на 01.10.24 в 11:05

Румен Радев в Бургас за откриването на първия у нас завод за бронирана техника

В Бургас президентът Румен Радев ще участва в откриването на първия в страната ни завод за бронирана техника. Компанията инвеститор произвежда за световни пазари в съдружие с български партньори различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди.  Фирмата е собственост на българския предприемач д-р..

публикувано на 01.10.24 в 09:20

56,4% ръст на посещенията на музеи от чуждестранни туристи

„По данни на НСИ, броят на посещенията на чуждестранни туристи в музеи през 2023 г.  са  988  хил., което е увеличение с 56,4% спрямо 2022 г.“, съобщи заместник-министърът на туризма Павлин Петров по време на конференцията „Бранд България – Чудесата в ЮНЕСКО“. Петров подчерта, че културният туризъм заема значителен дял в продуктовата..

публикувано на 28.09.24 в 14:50