Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическа находка:

Сребърен френски грош откриха в средновековния град Русокастро

Подобни монети са изключителна рядкост за Балканите

При проучването на монументална крепостна стена в средновековния български град Русокастро е открита нова ценна находка – сребърен грош (торнезе), отсечен в кралство Франция. За съжаление, малка част от монетата липсва, но точно в тази липсващата част присъства елемента, от който може да стане ясно кой владетел я е отсякъл – в случая археолозите се двоумят дали е крал Луи IX или крал Луи Х. Монетата е отсечена в град Тур, откъдето произлиза и името й.

Подобни монети са изключителна рядкост за Балканите.

Крал Луи IX е канонизиран като светец, и е известен като Луи Свети. Той управлява Френското кралство в периода 1226-1270 г. С ярко изявена нравственост, този френски крал прави огромно впечатление в Европа и Близкия изток. През 1244 г. заболява тежко, и дава обет ако се излекува, да стане кръстоносец. Той спазва обета и до смъртта си организира Седмия и Осмия кръстоносни походи. По време на последния, при обсадата на Тунис, крал Луи Свети умира, може би от тиф. Това е първия канонизиран френски владетел.


Крал Луи Х е син на крал Филип IV Хубави. Умира млад, едва на 26 години, през 1316 г. Известен е с прякора си „Вироглавия“, понеже често е действал под въздействие на емоциите си, не на здравия разум. Първата му жена е обвинена в изневяра, осъдена е и умира в замъка Шато Гаяр. Впоследствие се жени за принцеса Клеманс Унгарска. Луи Вироглави е известен с неговата харта за отмяна на крепостничеството във Франция, според която всеки крепостен може да се откупи и стане свободен. Негово дело е и връщането на евреите във Франция, прогонени от баща му през 1305 г.

Новооткритата френска монета в Русокастро поставя въпроса за динамичните процеси при различни търговски операции при средновековието в източната част на Балканите, при което очевидно са участвали и сребърни френски монети. Другото обяснение за присъствието на тази монета в Русокастро е свързана с директен достъп на посетители или жители на града с френска сребърна валута.

Разкопките на средновековния български град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

50 години от пресичането на Атлантика от Дончо и Юлия Папазови с лодка

Петдесет години се отбелязват от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”. Това се случва през лятото на 1974 г., като за първи път в историята на световното мореплаване се преминава океан, използвайки спасителна конвенционална лодка с платна и без кил. Историята на мореплавателите тръгва преди..

публикувано на 11.07.24 в 13:47

Пощенска кутия за приказки започва лятото си турне от Царево

"Пощенска кутия за приказки" отбелязва своята 14- та годишнина с лятно турне. Комедийният формат ще премине през летните театри на Царево, Созопол, Бургас, Варна и Пловдив. Събитието за ценителите е в Царево на 13 юли. "Събираме се хора, които се тук и ни е приятно да се срещнем на сцената. С мен ще бъдат Красимира Хаджииванова, която познавате..

публикувано на 10.07.24 в 13:53

платена публикация
Как можем да подобрим съня си чрез магнезий и ашваганда

В днешния забързан свят, качественият сън е от съществено значение за поддържане на доброто здраве и благосъстояние. За съжаление, много хора изпитват проблеми със съня поради стрес, напрежение и други фактори. Две природни съставки, които могат значително да подобрят съня ви, са магнезий и ашваганда . Ето как тези добавки могат да ви помогнат да..

публикувано на 10.07.24 в 12:55

Започнаха археологическите проучвания на Акве калиде

Начало на новия археологически сезон, бе дадено в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи – Акве калиде. Те се намират в бургаския квартал „Ветрен”. Проучванията са финансирани и тази година от Община Бургас през Регионалния исторически музей в града. През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо..

публикувано на 10.07.24 в 11:31

Черна чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 09.07.24 в 13:20

Тибетски монаси изработиха мандала за мира и спокойствието на България

Близки до Далай Лама тибетски монаси изработиха пясъчна мандала за мира и спокойствието на България. Делегацията пристигна в Бургас от индийския град Дарамшала по покана на Фондация “Калпатару”. За няколко дни жителите и гостите на морския град имаха възможност да се докоснат до древни практики, свързани с духовността и изкуството на Изтока...

публикувано на 09.07.24 в 13:08

Приключиха подводните проучвания в залива Ченгене скеле до Бургас

През месец юни са проведени подводни издирвания на археологически обекти в залива Ченгене скеле. Те бяха организирани от Регионален исторически музей – Бургас със средства на Общината. Проучванията са извършени от екип на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов. Изследвани са 5 зони, разположени на различни..

публикувано на 09.07.24 в 11:07