Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас (СНИМКИ)



С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди.

Проявата е част от новата инициатива на регионалния музей „Езикът на кухнята: дипломация, история, култура“. Тя се осъществява с подкрепата на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България, Община Бургас и Областната администрация. 


Проектът има за цел да сближава култури. Култури, които във всяка една цивилизация и всяко едно общество започват от трапезата, припомни директорът на бургаския музей Милен Николов:

„На трапезата се случва всичко и тъжните и веселите събития в живота ни се случват там. Край нея става и опознаването и се решават проблемите. Това е и нашето послание – с вилица, с нож, с вкусна храна и чаша вино, така може да се стигне до разбирателство.“  


Инициативата включваше и кулинарна демонстрация в етнокухнята на музея. Ученици от  Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ приготвиха един от най-популярните празнични сладки специалитети– унгарски щрудел, известен като „ретеш“, а присъстващите имаха възможност да го опитат.  

Унгарският посланик Миклош Борош, заедно с кмета Димитър Николов опитаха от шрудела и похвалиха бургаските ученици, за добре приготвения сладкиш.  


„Кулинарията е не само символ на приятелство, тя сближава и създава приятна емоция. Ние знаем, че унгарският народ е много гостоприемен и колкото повече подобни инициативи имаме, толкова повече нашите народи ще се сближават. Каним негово превъзходителство да организираме все повече такива събития, с изложби и културен ангажимент“, каза Николов. Николов.  

Унгарският посланик благодари за поканата да гостува в морския град и за възможността за среща на дипломацията, историята и културата  чрез кухните на нациите.

Изложбата „Сладки посланици“ разказва подробно за невероятно вкусни сладкиши, типични за унгарската кухня, и за историите на тяхното създаване – тортата-чудо на Йожеф Добош, будапещенският миньон на Хенрик Куглер, тортата „Янчи Риго“, палачинката „Гундел“, чийзкейкът „Ракоци“, бонбоните „Унгарска рапсодия“. 


Експозицията включва и оригинални предмети – сервизи за хранене от фин рисуван Херендски порцелан, прочут по целия свят, признат от династии и аристократични фамилии.

Изложбата ще гостува в Етнографския музей до 10 януари 2025 г.

повече може да чуете в звуковия Файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И най-знаковата дума за България през изминалата 2024-та е... Шенген

Най-знаковата дума за България през изминалата 2024 година е "Шенген", сочи класацията на традиционното проучване на платформата за грамотност "Как се пише?" за 2024 година. За нея са гласували 37 на сто от участниците в анкетата. Следват "дубайски шоколад" с 26 на сто и "санитарен кордон" с 24% от гласовете. Това се прави за четвърта поредна..

публикувано на 20.01.25 в 09:10

БЧК - Бургас реализира множество дарителски кампании в месеца на благотворителността

Областната червенокръстка организация в Бургас е  оказала хуманитарна помощ на над 47 хиляди души през изминалата 2024 година. Областната структура включва 143 дружества с над 5 хиляди членове и 110 доброволци. Девизът на червенокръстците е „Помагаме заедно с любов, вяра и доброта в името на човечността“. С дейността си те работят..

публикувано на 19.01.25 в 17:30

Какви са тайните на бразилския футбол и какво се крие зад карнавала в Рио де Жанейро?

Карнавали, музика, футбол …културата на португалоезичните държави ще бъдат пренесени в Бургас това лято. Интензивен курс по португалски език ще се проведе за учениците на морския град в края на юни. Летни курсове по португалски език ще се проведат в Бургас Но нека се отправим на виртуално пътешествие до Португалия и далечните брегове на..

публикувано на 19.01.25 в 13:00

Атанасовското езеро празнува имен ден на 18 януари

Атанасовското езеро празнува имения си ден на 18 януари. Традицията е вече 12-годишна. Организаторите от Зелена Странджа и Българска фондация Биоразнообразие са подготвили различни прояви.  От Зелена Странджа организират дълга разходка до кв. "Сарафово" покрай южната част на Атанасовското езеро.  По традиция от сдружението отбелязват Атанасовден със..

обновено на 18.01.25 в 10:01

Държавна агенция "Архиви" разказва в календар за вкусовете и и ароматите на времето

Календарът на Държавна агенция „Архиви“ за 2025 година разказва истории чрез снимки и рецепти от края на XIX и началото на XX в. Той е на тема „Вкусове и аромати на времето“. Всеки месец е представен с интересна снимка и рецепта от стари времена. Има описания за приготвяне на изтънчени ястия, но има и такива за по – обикновени, които често са..

публикувано на 17.01.25 в 18:00

Датата 25.05.2025 г. е хитът сред младоженците за брак в Бургас

Датата, която се очертава като хит тази година, е 25.05.2025 г. 12 са вече заявките заради съвпадението на еднакви числа. Денят е и неделя. Управителят на Общинското предприятие „Обредни ритуали“ Магдалена Карастоянова поясни: "Преди обяд ще има бракове на "Вардар", а в следобедните часове в Морското казино. Има заявки и за няколко изнесени..

публикувано на 17.01.25 в 16:05

Визуализация на мечтите в творческа работилница в Бургас

В най-романтичния месец на любовта, виното и мечтите Етно кафене и музей ще изненада жители и гости на града с едно различно събитие, съобщават от Община Бургас.  На 1 февруари от 14:00 часа всеки желаещ може да се присъедини към специална творческа работилница, която е насочена към визуално представяне на целите и мечтите за 2025 година.  Организатор..

публикувано на 14.01.25 в 09:35