Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История на шоколада – от ацтеките до наши дни

БНР Новини




Има хора, за които хапването на нещо сладко е повече от обикновен (често не дотам здравословен) навик – за тях то е начин на живот! А в него, централната роля безспорно е отредена на шоколада. Не знам колко от тези любители са се опитвали да научат повече за историята му, но съм сигурна, че в разказа на двама млади кулинари (Бояна и Борис), ще могат да открият по нещо за себе си.
От времето на ацтеките, през средновековна Испания и ранните шоколадови фабрики на Швейцария, разказът за историята на любимото изкушение достига чак до съвременна България.
Ако искате да научите как става това, чуйте повече в звуковия файл. И не забравяйте да си вземете лист и химикал – тъй като от тази история може да научите не само как се прави шоколадово брауни, но и какво представлява истинското шоколадово суфле и как да комбинирате карфиол с шоколад според методите на молекулната кухня.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29