Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Очакваното днес посещение на американския държавен секретар Джон Кери в Русия е водеща тема за руските печатни издания. Вестник Комерсант пише, че въпреки твърдата риторика по повод Украйна и липсата на много западни лидери на Парада на победата в Москва през последните дни се очертава затопляне в отношенията на Русия не само с Вашингтон, но и със Запада като цяло.

Македонският Дневник пише, че двама от главните командири, които ръководили терористичната група в Куманово, са бивши телохранители на лидера на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети и на обвинения от трибунала в Хага Рамуш Харадинай. Един от задържаните екстремисти е бивш командир в Армията за освобождение на Косово и се смята, че стои и зад нападението срещу полицейски участък в македонското село Гошинце миналия месец.

Гръцкият вестник Вима съобщава, че европейски представители са предложили Гърция да организира референдум за одобрение на болезнените икономически реформи, изисквани от международните кредитори. Финансовият министър Янис Варуфакис смята, че референдумът е въпрос, по който премиерът Ципрас ще трябва да се произнесе. Правителствени източници са на мнение, че такъв референдум може да забави жизнено необходимата финансова помощ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Река Елба в Дрезден, 17 септември 2024 г.

В засегнатите от наводнения региони в Централна Източна Европа ситуацията остава напрегната

В засегнатите от катастрофални наводнения региони в Централна и Източна Европа ситуацията остава напрегната. Покачва се нивото на реките в Полша и Германия. Най-малко 22 души са загинали при наводненията в Австрия, Полша, Чехия и Румъния. Покачва се нивото на река Елба край саксонската столица Дрезден, където обявиха трета от общо четири..

публикувано на 18.09.24 в 09:00
доц. Косьо Стойчев

Доц. Косьо Стойчев: Българските иновативни фирми нямат подкрепа, пазарната среда е агресивна

" Ресорът е прекрасен . Когато в български ръце се намират стартъпи, иновации и изследвания, ние се намираме в чудесна позиция. Не смятам, че българската държава е безкрайно неиновативна и няма стартъпи." Тази позиция изрази пред БНР доц. Косьо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", за ресора, който получава българският кандидат за..

публикувано на 18.09.24 в 08:39

Проверяват кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси

На третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе пресконференция на тема "Проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Комисията". Събитието ще води българският евродепутат и председател на комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. Той ще информира медиите за процедурните стъпки на..

публикувано на 18.09.24 в 08:37

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 08:19

Празник на занаятите във Велико Търново

С шестдневен празник на занаятите във Велико Търново започват тържествата за честване на 116-ата годишнина от обявяването на независимостта. В "Нощ на Самоводската чаршия" ще се включат повече от 80 майстори.   Фестивалът на занаятите представя традиционни и иновативни техники в различни сфери на бита, съчетани с концерти и спектакли. В 13-ото..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Доц. Александър Христов: Спасението е в системните партии

" Картината е тъжна, но очаквана и позната . Не трябва да си мислим, че след всичко, което стана в последните 4 години в държавата, настроенията на хората биха били по-различни".  Това е мнението на доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Пред БНР той отбеляза, че започва залитане в конспиративни теории в..

публикувано на 18.09.24 в 08:04

Изтича срокът за подаване на възражения срещу въвеждане на "чaт ĸoнтpoл"

Днес изтича срокът, в който българските граждани могат да подават възражение по намерението за въвеждане на "чaт ĸoнтpoл" в криптираната комуникация с интернет приложения. Мярката е по инициатива на съвета на Европейския съюз, за да има по-сериозна защита на децата от порнография. Само преди дни пред "Хоризонт" Богомил Шопов от "Електронна..

публикувано на 18.09.24 в 08:03