Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експо 2015

| обновено на 19.05.15 в 17:02
piazza_duomo_milano


Грандиозен концерт на площад Дуомо вечерта на 30-и април тържествено отмери часовете, които деляха града от официалното откриване на Expo 2015. Великолепната сцена, построена специално за събитието, очакваше с трепет хора и оркестъра на Миланската скала с диригент Бруно Казони и Марко Армилято. Имах шанса да присъствам на брилянтна изява на звездите на Ла Скала. На уникалния фон на осветената Миланска катедрала, бе разказана историята на Световното изложение, придружена от музиката на Джузепе Верди. Неописуема емоция предизвика сред хилядната публика появата на световноизвестния италиански талант, избран за посланик на Expo 2015, Андреа Бочели. Вълнуващо бе изпълнението на химна на изложението “La forza del sorriso” или “Силата на усмивката” по текст на Бочели и музика на Андреа Мориконе, син на знаменития Енио Мориконе. Фантастичен бе дуетът на Бочели с китайския пианист виртуоз Ланг Ланг. Последва “Наздравица” от “Травиата” и поредна перфектна изява - силно изпълнение на фрагмент от “Трубадур” на Верди на баритона Симоне Пиацола, който минути след началото на концерта бе информиран зад кулисите, че е новият носител на наградата “Аббиати”. Завидно изпълнение на фрагмент от “Любовен еликсир” на Доницетти на тенора Франческо Мели. С притаен дъх проследих запалването на символа на Expo 2015 - дървото на живота, по идея на Марко Балич. Прозвучаха увертюрата на “Атила” и “Và, pensiero”, а вечерта завърши с “O, sole mio”, в изпълнение на Бочели, сопрана Диана Дамрау, Пиацола и Мели.

На 30-и април още едно светско събитие не остана незабелязано. Дизайнерът Джорджо Армани, посланик на изложението, с великолепно модно ревю отбеляза 40 години от създаването на модната къща. Част от специалните гости, сред които Леонардо ди Kаприо, Том Kруз, София Лорен, придружиха Армани на премиерата на операта “Турандот” на Пучини, с която на 1-и май Миланската Скала отбеляза откриването на Expo 2015.

За съжаление часове преди вдигането на завесата центърът на Милано бе превърнат в бойно поле от манифестиращи антагонисти, пристигнали от цяла Европа. Известното им противопоставяне срещу световните финансови институции и организирането на изложението, в никакъв случай не може да оправдае подпалените коли, разбитите седалища на банки, ранените полицаи - осъдителни вандалски прояви в сърцето на Милано и крайна цел - Миланската Скала. 3 000 полицаи подкрепление и засиленият кордон около Скалата позволиха началото на помрачената празнична вечер.

Сред гостите на премиерата видяхме министър- председателя Матео Ренци и неговия “дебют” в Ла Скала, кмета на Милано Джулиано Пизапиа, Карла Фрачи в обичайно бяло, Джорджо Армани. И още едни дебют - на маестро Рикардо Шайи, като нов музикален директор на Миланската Скала. Режисьорът Николаус Ленхоф и сценографът Раймонд Бауер ни пренесоха в двореца на Турандот, изграден в преобладаващо червени нюанси. Аплодисменти за стилизираните костюми на Андреа Шмит-Футерер. Покорила публиката с “Пръстенът на нибелунга” на Вагнер, сопранът Нина Стеме ни очарова в ролята на Турандот. Бурни овации имаше и за Мария Агреста и нейната Лиу. Висока оценка получиха Карло Бози в ролята на Алтум и Александър Цимбалюк, който бе Тимур. Отделни критики долитаха от ложата за тенора Александр Антоненко и неговия принц Калаф. С 11-минутни аплодисменти завърши тази вълнуваща вечер.

Да храним планетата- енергия за живот гласи мотото на Световното изложение. В следващите шест месеца Милано остава в очакване на 20 милиона посетители - един цял свят в един град!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Есенните "Дни на музиката в Балабановата къща" започват в Пловдив

На 18 септември в Епископската базилика на Филипопол от 18:30 ч. ще бъде първият концерт от есенното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща". Откриването е поверено на духовия квинтет "Пилекадоне", а солисти са оперната певица Светлина Стоянова и джаз пианистът Константин Костов - и двамата с успешна международна кариера. Мотото на..

публикувано на 18.09.24 в 16:54

Радиооркестърът отбелязва с концерт Деня на независимостта на България

На 18 септември в Софийската национална опера и балет от 19:00 ч. ще се състои празничен концерт в чест на Деня на независимостта на България. Поканата за него е от Българското национално радио и сдружение „Реформ Юнион Клуб“, които отбелязват празника за втора поредна година, а на сцената ще бъде Радиооркестърът със своя главен диригент Константин..

публикувано на 18.09.24 в 15:27

Пламен Сивов представи новия си албум "Небе и хляб"

Пламен Сивов е поет с китара , известен с участието си в групата "Точка БГ" и носител на множество награди за поезия и музика. Поводът за гостуването му е петият му самостоятелен албум, озаглавен "Небе и хляб" , в който Сивов представя 10 авторски песни за пиано и глас , създадени в сътрудничество с пианиста Самуел Ефтимов .   Албумът..

публикувано на 18.09.24 в 14:30

Левон Манукян: Разград заслужава да има качествен културен живот

След продължителен период на криза Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ се възстановява и през новия сезон ще бъде част от Театрално-музикалния и филхармоничен център в града. Негов директор в момента е диригентът Левон Манукян, който разкри сериозните си намерения да работи както за укрепване на състава на оркестъра и трупата на театъра,..

публикувано на 16.09.24 в 19:06
Мистериите на Хухла

Българи, гърци и турци ще се надиграват, надпяват и надсвирват на фестивала "Мистериите на Хухла"

Фестивалът "Мистериите на Хухла" се разширява териториално и времево. В мистичното ивайловградско село ще се срещнат представители на три етноса – българи, гърци и турци. Те ще се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни – от 21 ви до  23 – ти септември. Иван Бунков, инициатор и организатор на "Мистериите на..

публикувано на 16.09.24 в 12:40
Част от основния актьорски състав в

"Шогун" в очакване на триумф на наградите "Еми"

Новата телевизионна адаптация на романа "Шогун" на писателя Джеймс Клавел се очаква да триумфира на американските награди "Еми" - телевизионният еквивалент на "Оскарите". Церемонията ще се състои в Лос Анджелис тази нощ българско време. Наградите "Еми" ще бъдат връчени за 76-и път и се очаква за първи път носителят на най-престижната..

публикувано на 15.09.24 в 08:54

Новият албум на пианиста Иван Янъков вече е на световния пазар

От днес, 13 септември, на световния музикален пазар излиза най-новият албум на българския пианист Иван Янъков . В него са включени произведения за соло пиано от Цезар Франк, Йозеф Хайдн и Сергей Рахманинов.  Изпълнителят споделя, че това е музика, която познава отдавна, но сега се връща към нея, за да я изработи в детайли и да я представи студийно...

публикувано на 13.09.24 в 16:50