Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Древни български занаяти“: Мандраджийството

БНР Новини
Уникални български сирена, сред които и зеленото сирене от с. Черни Вит
Снимка: БГНЕС/ Антон Тодоров

Някога предците ни казвали: „Най-хубаво кисело мляко се кваси в глинен съд, без глазура отвътре. Тогава е най-трайно.” Колко време може да издържи истинското кисело мляко, без да „шупне”: един месец или само два дни? Какво значи „рукатка” и как, напълнена с мляко, странната глинена форма „разбива” всички представи на академичните светила, събрани на международен форум в Париж през 1905 година.
Ще гостуваме и в Музея на българското кисело мляко в село Студен извор край Трън. Някога оттам е тръгнала световната слава на уникалната пръчица „Лактобацилус…”, открита от микробиолога Стамен Григоров. Тогава той е едва на 27 години!
А какво е „крокмач”? И къде у нас от векове се произвежда традиционно зелено сирене? Ще отговорим на тези и още много други въпроси.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40