Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките във Велико Търново прекратяват протестите си

Родителите на деца с увреждания: Протестите продължават, докато оставката не бъде приета

Родителите на деца с увреждания дадоха пресконференцията си пред сградата на Министерския съвет
Снимка: БГНЕС

За 27-ма поредна вечер майките на деца с увреждания се събраха пред Министерския съвет. Въпреки подадената оставка на вицепремиера Валери Симеонов, те ще продължат да се събират, докато Народното събрание я гласува:

"Това вече не е протест, може да се нарече присъствие. Нашето присъствие е тук, за да ни виждат и, ако случайно решат, че пак ще ни изиграят, по-крути мерки ще предприемем“, каза присъстваща.
“Много хора ни заплашват в интернет. Майки, ще бъдете натупани, ако продължавате още. Получаваме заплахи от всякакви хора. Много хора ни подкрепят от най-различни формации и ние сме толкова известни и хората, които идват, защото тук става въпрос за една гражданска позиция", коментира друга от протестиращите. 

Родителите на деца с увреждания ще продължат да протестират всяка вечер, докато парламентът не гласува оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Това обяви Вера Иванова, организатор на инициативата "Системата ни убива".  Протестът продължава да бъде граждански и аполитичен, а събиране ще има и тази вечер:

"Всеки ден ще продължим, докато се приеме оставката в Народното събрание, тъй като това е процедурата. Няма да блокираме, няма да правим гражданско неподчинение, ще изчакаме гласуването в Народно събрание на оставката на Валери Симеонов, тъй като това е начинът и законово това трябва да се случи. Едно подаване засега нищо не означава. Ако не се гласува оставката, тогава ще минем към други действия, но засега оставаме тук"

Протестиращите от инициативата "Системата ни убива" се разграничиха от хората, които доскоро са ги подкрепяли, но са предали каузата им, включвайки се към политически формации. Ирена Юручка каза:
"Има хора, които се разхождат сега по медиите от името на "Системата ..." да се явяват. Не вярвайте, хора!  Утре аз не искам да чуя, че аз съм се продала и съм си продала детето. Нашите деца не се продават. За техните - не знам".
Родителите дадоха пресконференцията си пред сградата на Министерския съвет, където се събираха през последните 26 дни с искане Симеонов да подаде оставка. Майките благодариха на всички, които са ги подкрепили. Ирена Юручка заяви:

„Първо, благодарим на всички хора в палатките в цяла България - всички майки като нас, които ни подкрепят и хората, застанали до тях на този протест“.

На протеста си тази вечер родителите на деца с увреждания отново ще благодарят на всички, които ги подкрепяха през последните 26 дни.

Оставката на Симеонов беше коментирана и от майките на деца с увреждания в Силистра. Една от тях - Живка Иванова, коментира, че оттеглянето на вицепремиера е,  "малката победа“ и изрази надежда, че скоро в Народното събрание ще бъдат приети законите за хората с увреждания и за личната помощ, за които майките настояват отдавна: 
"Аз мисля, че има воля. Надявам се обаче тези закони да са насочени спрямо хората с увреждания. Трябва да има реформа и ние ще се борим за тази реформа да се случи така, както трябва".

Иванова, която е представител на майките на деца с увреждания в Силистра, добави, че според нея протестите в страната няма да спрат: "И се радвам, че обществото се събуди, защото ние бяхме постоянни, най-вече, но оттук нататък започва сериозната борба".

Майките във Велико Търново прекратяват протестите си, с които настояваха вицепремиерът Валери Симеонов да поеме политическа отговорност и да подаде оставка.

Майките оттеглиха искането си за утрешното протестно автошествие във Велико Търново срещу Валери Симеонов, съобщи за „Хоризонт“ съорганизаторът на протеста Иванка Димова:

“Нашите искания за подаването на неговата оставка и напускането му на поста вицепремиер на 80 % са удовлетворени. Затова ние ще прекратим нашите протести“, каза Димова.

Великотърновските майки протестираха с шествия и бяха подкрепени от десетки граждани. Майките остават в протестна готовност и отново ще излязат на улицата, ако оставката не бъде гласувана в парламента.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Испания отбелязва националния си празник

Испания отбелязва националния си празник. На основното събитие в центъра на Мадрид присъстват Крал Фелипе Шести, кралица Летисия и престолонаследничката принцеса Леонор. Отново има и военен парад. Испанският премиер Педро Санчес, лидерът на главната опозиционна Народна партия Алберто Нунес Фейхоо, министърът на отбраната Маргарита Роблес..

публикувано на 12.10.24 в 13:52

БАН празнува 155 години от създаването

Българската академия на науките ще отбележи 155 години от създаването си с тържествено събрание и концерт в Софийската опера и балет. Тържеството ще се състои днес от 18 часа.  На тържеството за първи път ще бъде връчена "Голямата награда за наука на БАН". Конкурсът за отличието се организира от Събранието на академиците и член-кореспондентите на..

публикувано на 12.10.24 в 13:49
Явор Сидеров

Явор Сидеров: Има пропадане в подредбата на международните отношения

В сегашния си вид ООН няма бъдеще . Това заяви пред БНР Явор Сидеров, историк, политолог, преводач и журналист. "Организацията е в голяма криза и не може да реши никакви конфликти. Трябва да се реформира според актуалното разположение на силите в света , за да служи като терен на международните отношения. Моментът ми се струва по-опасен,..

публикувано на 12.10.24 в 13:25

Недостиг на работници и специалисти в Гърция

С 54% са се увеличили незаетите работни места в рамките на една година, посочва проучване на гръцката статистическа агенция Елстат. Не достигат както работници без квалификация, така и специалисти в няколко сектора. Най-осезателно се чувства липсата на работна ръка в туризма, в сектор отбрана, както и социални служители. От липса на..

публикувано на 12.10.24 в 13:17

Промени в организацията на движение заради лекоатлетическия маратон на София

Промени в организацията на движение в столицата са въведени за днес и утре заради провеждането на лекоатлетическия маратон на София.  Бяганията ще започнат днес от 18.00 часа, когато е стартът на най-късата дистанция от 5 километра. Утре от 9.30 ч. ще се проведат едновременно надпреварите в останалите три дистанции.  Трасето тази година е със..

публикувано на 12.10.24 в 13:15

Смяна на ръководството на две партии в Гърция остави управляващите без опозиция

Смяна на ръководството на две опозиционни партии в Гърция остави управляващите консерватори от "Нова Демокрация" без опозиция. Във всички проучвания премиерът Кириакос Мицотакис е с най-високо доверие сред гърците. Управляващите консерватори останаха без опозиция, коментират критично политически анализатори. Основната опозиционна сила..

публикувано на 12.10.24 в 13:14

Намалява търсенето на хора в IT-бранша

46% по-малко е търсенето на хора в IT-бранша. Това каза Светлозар Петров от популярна платформа за търсене на персонал. Заплатите остават добри, но наемането става от по-ниска стойност. "Повечето фирми имат проблеми с пазара, намаляване на поръчките съответно, търсенето на хора намалява, практически спада. По наша статистика, с 46 процента по-малко..

публикувано на 12.10.24 в 12:59