Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира процедурата за включване на спиналната мускулна атрофия в списъка с редки заболявания

Родители на болни деца обявиха, че завеждат дело в Страсбург, защото отказват да са заложници на административни трикове

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването стартира процедура за включването на спиналната мускулна атрофия в списъка на редките заболявания, за да може Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да реимбурсира лечението с медикаменти.

Преди седмица пациентска организация съобщи, че румънска болница е отказала да лекува българче заради недоверие към нашата здравна каса. Още тогава касата издаде нужния формуляр за лечението на детето.

В писмо до медиите от НЗОК дават разяснения по темата - според здравната каса пациентска организация  разпространява неверни твърдения , че  румънското лечебно заведение посочва като причина за отказа „кризата на доверие между българската Здравна каса и румънската“.

От касата цитираха писмо от 27. декември 2018 г.  до Министерството на здравеопазването на Р България и до Фонда за лечение на деца в Р България. В него румънското лечебно заведение уведомява, че препаратът за лечение в Румъния се прилага само на деца, включени в Националната програма за редки болести, които имат спинална мускулна атрофия. Досега само 20% от тези пациенти са започнали лечение и не могат да се осигурят средства за лечението на пациент, който идва от друга държава.

Вследствие на това от МЗ у нас включват спиналната атрофия в списъка на редките болести. Но за да стане факт лечението с новия препарат, медикаментът трябва да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък.

От МЗ ще изискат от Административната комисия по координация на системите за социална сигурност към ЕК отговор защо на българския пациент е отказано да бъде приет формуляра S2.

Към момента децата със спинална мускулна атрофия кандидатстват пред Център „Фонд за лечение на деца“ за осигуряване на лечение.

Междувременно, родители на деца със спинална мускулна атрофия обявиха, че ще заведат дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради отказа от право на живот на децата с това заболяване.

Бащата на Стефан, на който беше отказано лечение в Румъния - Веселин Радойчев, обяви, че те отказват децата им „да бъдат заложници на всякакви административни трикове“, които за доста дълъг период забавят лечението.

„Сега почти всички европейски и балкански държави лекуват своите пациенти, докато България отказва да бъде направено това. Дали България е най-безсърдечната държава в Европа? Защо министерството на здравеопазването и Здравната каса влизат в ролята на тихи убийци на нашите деца? Защо за тях са по-важни асфалтът и стиропорът, отколкото здравето на нашите деца“, каза той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Веселин Радойчев, председател на Сдружението на пациентите със спинална мускулна атрофия

Параграф 22 за пациенти с рядко заболяване у нас

Пациенти с рядко заболяване искат от Здравната каса (НЗОК) да започне да плаща за ново лекарство, което е показало резултати в други държави. Но ситуацията около тях попада в нормативен вакуум, за чието разрешаване засега има само обещание да се..

публикувано на 06.12.18 в 15:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Товарен кораб, превозващ пшеничено зърно за Египет, беше ударен от руска ракета, 12.09.2024 г.

Руска ракета е ударила кораб с пшеница в Черно море

Руска ракета е ударила натоварен с пшеница кораб в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.  По предварителна информация ударът е бил веднага след напускането му на украинските териториални води, близо до устието на река Дунав в..

публикувано на 12.09.24 в 17:49
Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард

Шефът на ЕЦБ предупреди за известно повишаване на инфлацията през последните месеци на годината

Европейската централна банка понижи депозитната лихва с 0,25 базисни пункта до 3,5 %. Основната лихва по рефинансирането и лихвата по пределното кредитно улеснение се свиват до съответно 3,65 на сто и 3,90 на сто. Гуверньорът Кристин Лагард..

публикувано на 12.09.24 в 17:39
Елена Дариева

Елена Дариева: Не съм оптимист, че през октомври ще има радикална промяна

Всички лидери на политически партии, представени в НС, до момента показват, че не могат да достигнат до онзи политически консенсус, които да покаже, че разбират смисъла на политиката и какви са целите пред България и пред обществото ни. Това..

публикувано на 12.09.24 в 17:24
Орлин Колев

Орлин Колев: Много малка е вероятността да бъде спряна процедурата за избор на главен прокурор

Има много въпроси по отношение на обективността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и неговата независимост . Това каза пред БНР конституционалистът Орлин Колев и уточни: "Могат да бъдат релевирани опасения за дейността на този ВСС с оглед на това, което..

публикувано на 12.09.24 в 17:16
Мартин Божанов - Нотариуса

Комисията "Нотариуса" ще изготви доклад за дейността си

Временната комисия, която беше създадена, за да установи всички факти и обстоятелства за дейността около групите на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото реши да се преустановят изслушванията в комисията и да се премине към изготвянето на..

публикувано на 12.09.24 в 17:02

ЦИК остави без разглеждане всички заявления на двете крила на ДПС

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да остави без разглеждане всички заявления, подадени от двете крила на ДПС във връзка с излизането или оставането на партията в състава на коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало". ЦИК..

публикувано на 12.09.24 в 16:51

На първо четене в комисия: Да се отложат новите правила за такса смет

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо четене предложението на ГЕРБ да се отложи с една година новият механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци на принципа: "Замърсителят плаща".  Промените в Закона за местните данъци и такси..

публикувано на 12.09.24 в 16:13